Karting • Belgisch Kampioenschap

Milan Coppens buigt niet en doet het dan toch: Belgisch kampioen en ticket voor Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 september 2019 20:31

GENK - Hij moest er zondag in Genk heel hard voor knokken: tijdens de finale van de laatste ronde van het BMC-kampioenschap hield karter Milan Coppens heel knap stand. Zo pakte hij de Belgische titel in de sterk bezette Rotax Max Junioren-klasse. Het leverde hem bovendien het felbegeerde ticket voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals op. De vijftienjarige racebelofte uit Oud-Heverlee zag daarmee zijn inspanningen beloond en bewees en passant dat nimmer opgeven loont.

Milan Coppens met trotse pa en ma Belgisch kampioen en WK ticket naar Grand Finals in Italia

Het was zondag een fraaie, zonnige middag in Genk en veel mooier had de dag voor Milan niet kunnen worden. “Ik ben ongelooflijk blij dat ik toch kampioen ben geworden na zo’n jaar”, zei de talentvolle piloot na een veeleisende finale waarin hij als tweede was geëindigd. “Tijdens de eerste ronde van het kampioenschap eerder dit jaar viel ik uit. Maar ik wist dat ik de snelheid had om kampioen te worden. Ik moest het alleen nog omzetten in resultaten.”

Dat lukte dus. “Ik wist dat ik de eerste race kon aftrekken van de resultaten (schrapresultaat) en ik wist dat ik me nog kon verbeteren. Ik heb er heel hard voor moeten knokken. Als enige van Bouvin Power moest ik het voorin opnemen tegen drie rijders van GKS Lemmens Power. Dat ik nu dan kampioen ben, is het beste gevoel ooit.”

Niet alleen de strijd tegen GKS maakte de laatste ronde van het BMC-kampioenschap een lastige voor de snelle Belg, maar ook zijn uitvalbeurt tijdens de eerste ronde van het kampioenschap. Het betekende namelijk dat Milan die ronde moest schrappen en geen keus meer had voor wat betreft het schrapresultaat. “Daarom mocht ik geen steek meer laten vallen, geen fout meer maken. Ik moest echt gaan voor wat ik waard was.”

Het leverde zijn eerste karttitel op, dikverdiend bovendien. Over drie weken komt Milan weer in actie tijdens de laatste ronde van het BNL-kampioenschap. Daarin hoopt hij derde te worden in het eindklassement. “Ik sta nu vijfde, dus derde worden zal heel lastig worden. Ik moet gaan voor de winst in het dagklassement. Ik kan daar zonder druk rijden, dus ik ga daar gewoon knallen.”

Die races gelden als de opmaat naar de Rotax Max Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-piloten waar ruim 350 deelnemers uit dik 50 landen aan het vertrek staan. Het wordt Milans eerst deelname aan het prestigieuze evenement dat van 16 tot en met 18 oktober wordt gehouden op het circuit van Sarno in Italië. “Ik heb er nog nooit gereden, dus ik weet niet precies wat ik van de baan mag verwachten. Wel heb ik al filmpjes bekeken. Het is echt een prachtige baan. Hij heeft een lang recht stuk en het uitzicht is er mooi.”

Milan Coppens juicht Belgisch kampioen en WK ticket naar Grand Finals in Italia

Verwachtingen over zijn mogelijkheden heeft Milan niet. “Het is pas mijn eerste deelname. Ik weet alleen dat het heel moeilijk gaat worden. Je rijdt er met de beste rijders van elk land. Ik zie het wel. Ik ga altijd voor de winst, maar of dat mogelijk is, weet ik niet. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.”

Vooralsnog heeft hij weinig te vrezen. Het hele seizoen presteert hij samen met zijn monteur Dene Jewell en zijn team al op topniveau. Milan was zijn team zondag dan ook maar wat dankbaar, vooral ook omdat hij een pak sterker is geworden in de kart. “Ik ben dit seizoen vooral sterker in mijn hoofd. Vroeger was ik bang om op kop te rijden omdat ik dan streste om een fout te maken. Daar heb ik nu geen last meer van. Ook heb ik veel beter leren kwalificeren.”

Verder had Milan veel te danken aan de intensieve trainingen met zijn teamgenoot Lewis Moulaert, zei hij. “We trainen goed met elkaar. We vechten in de trainingen, zijn echt aan elkaar gewaagd. Dat helpt geweldig voor de races!”

Milan Coppens bedankt zijn vader en moeder en Birger Bouvin van Bouvin Power voor de snelle motor en zijn monteur Dene Jewell voor alle ondersteuning. Wel is de snelle Belg op zoek naar enige support om zijn sport te bedrijven op topniveau... Maar als kersvers kampioen van België heeft hij bewezen het nodige in zijn mars te hebben.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS