Rally

Rising rallystar Sami Pajari maakt nog twee Rally1-starts met Toyota Gazoo Racing

Uitgegeven door Peter Vader • 11 september 2024 17:44

Rising star Sami Pajari krijgt de kans om zijn ontwikkeling op het hoogste niveau van het FIA World Rally Championship voort te zetten wanneer hij voor het Toyota Gazoo Racing World Rally Team rijdt tijdens de komende Rally Chile en Central European Rally. Sami Pajari en co-pilot Enni Mälkönen beleefden begin augustus een positief debuut in een GR Yaris Rally1 Hybrid tijdens de Rally Finland, scoorden een eerste etappeoverwinning op hun eerste volledige dag van de wedstrijd en eindigden bij een veeleisend evenement op een uitstekende vierde positie algemeen.

Sami Pajari en co-pilot Enni Mälkönen Foto 1
Sami Pajari (rechts) en co-pilot Enni Mälkönen (links) scoorden een vierde plaats in de Rally Finland en een WRC2-klasseoverwinning in Griekenland, de veelbelovende resultaten worden nu beloond door Toyota met hun fabrieksinzet in Chili en de Central European Rally (Foto: Toyota Gazoo Racing Global)

Vervolgens zetten ze hun succesvolle WRC2-seizoen voort met de GR Yaris Rally2-auto tijdens de Acropolis Rally van afgelopen weekend in Griekenland, waar ze hun derde overwinning van het seizoen behaalden met een zelfverzekerde rit in zware omstandigheden.

Op basis van deze laatste indrukwekkende prestaties heeft TGR-WRT besloten om Pajari de kans te geven om zijn vaardigheden verder te testen in de topcategorie, als onderdeel van zijn geloof en toewijding in het ontwikkelen van jong talent op verschillende wegen over de hele wereld.

De 22-jarige is opgenomen in de line-up van vier auto's van het team voor de volgende ronde in Chili van 26 tot en met 29 september, wanneer hij samen met Kalle Rovanperä, Elfyn Evans en Sébastien Ogier in actie komt op de gevarieerde grindetappes van het Zuid-Amerikaanse evenement.

Takamoto Katsuta keert terug in de line-up van het team voor de rest van het seizoen tijdens de Central European Rally en zijn thuisevenement, Rally Japan. Het team blijft Katsuta, evenals co-piloot Aaron Johnston, zijn volledige steun geven en hoopt dat deze korte pauze in een intens en competitief seizoen een kans kan bieden om te resetten en sterker terug te komen.

Tijdens de Central European Rally van 17 tot en met 20 oktober zal de volledige line-up van het team daarom bestaan uit Evans, Ogier, Katsuta en Pajari die technische asfaltwegen in Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk zullen berijden.

Pajari's GR Yaris Rally1 Hybrid zal opnieuw een overwegend witte kleurstelling hebben, wat de investering van Toyota Gazoo Racing in de ontwikkeling van jong talent onderstreept via het TGR WRC Challenge Program, dat sinds 2015 coureurs ondersteunt bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en het verwezenlijken van hun dromen. Zijn deelname aan de Central European Rally is georganiseerd in samenwerking met ‘WRC Promoter’ als onderdeel van de inspanningen om bewezen talent uit de ondersteuningscategorieën te ondersteunen bij het maken van de laatste stap naar de topklasse.

Sami Pajari en co-pilot Enni Mälkönen Foto 2 actieSami Pajari en co-pilot Enni Mälkönen in actie op de slecht begaanbare grindwegen in Griekenland (Foto: Red Bull Content Pool)

Jari-Matti Latvala (Team Principal): "Na de geweldige prestatie die Sami Pajari liet zien tijdens de Rally Finland, wilden we meer zien van wat hij kan in een Rally1-auto. Het hoofddoel in Finland was om ervaring op te doen, maar hij heeft al laten zien dat hij veel potentieel heeft. Ook in Griekenland liet hij opnieuw zien op welk hoog niveau hij rijdt met de GR Yaris Rally2-auto. Omdat we verder willen investeren in getalenteerde jonge coureurs voor de toekomst, is het belangrijk om meer te weten te komen over Sami's capaciteiten, eerst op een aantal verschillende grindwegen aan de andere kant van de wereld in Chili en daarna op asfalt in Centraal-Europa. Hij zal in een vierde auto rijden, dus er ligt geen druk op hem om bij te dragen aan het kampioenschap. Voor ons gaat het meer om investeren in de toekomst en het opdoen van die ervaring. Voor Taka is het een zwaar seizoen geweest, maar hij heeft de volledige steun van het team en iedereen weet dat hij de snelheid heeft. Met deze pauze heeft hij de kans om te resetten en op te laden voor de laatste twee evenementen die belangrijk zullen zijn - vooral Rally Japan natuurlijk, waar we hopen dat hij weer kan vechten voor de podiumplaatsen."

Sami Pajari (Toyota GR Yaris Rally2 nummer 5): "Het is geweldig om deze kans te krijgen om de GR YARIS Rally1 HYBRID op nog twee evenementen dit seizoen te rijden. Het voelt echt fijn om te weten dat TGR-WRT dit vertrouwen in mij stelt. Rally Finland was voor mij een droom die uitkwam en daarna wilde ik natuurlijk steeds meer in een Rally1-auto rijden, maar ik had niet verwacht dat de kans zich zo snel weer zou voordoen. Ik kijk echt uit naar Rally Chili, met een aantal mooie grindwegen die grotendeels vloeiend en snel zijn, dus een beetje vergelijkbaar met Finland. Centraal-Europa kan nog veeleisender zijn, gezien hoe nat en modderig het vorig jaar kon zijn. Voor mijn eerste keer in een Rally1-auto op asfalt tijdens zo'n rally, kan het een behoorlijke uitdaging zijn, maar het is er een die ik natuurlijk heel graag aanga.”

Sami Pajari en co-pilot Enni Mälkönen Foto 3 actie(Foto: Toyota Gazoo Racing Global)

Sami Pajari en co-pilot Enni Mälkönen Foto 4 actie(Foto: Toyota Gazoo Racing Global)



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS