Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

CER Rally - Zege van Ott Tanak zorgt voor wending in WRC-kampioenschap; exit Ogier, P3 voor Neuville + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 21 oktober 2024 09:01

De strijd om het FIA World Rally Championship van dit jaar zal spannend blijven tot het einde, nadat Ott Tänak zondag een dramatische overwinning behaalde in de Central European Rally. In een nieuwe wending in wat een spannend seizoen 2024 was, won Tänak met 7,0 seconden nadat Sébastien Ogier zijn Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID crashte in een linkerbocht in de voorlaatste etappe. Ogier had op het moment van zijn ongeval slechts 1,5 seconden achterstand op de Est. De triomf van Tänak, zijn tweede van het jaar, heeft geleid tot een laatste confrontatie met Hyundai i20 N Rally1 HYBRID-teamgenoot Thierry Neuville tijdens de FORUM8 Rally Japan van volgende maand.

FIA WRC CER Rally Foto 1 winnaars Ott Tänak/Martin JärveojaCER Rally winnaars met links Martin Järveoja en rechts Ott Tänak (Foto: Red Bull Content Pool)

Thierry Neuville, die op weg was om zijn eerste coureurstitel veilig te stellen na een tijdrovende en kostbare spin op zaterdagmorgen, zag zijn voorsprong in het kampioenschap teruglopen van 29 naar 25 punten. Hij eindigde de CER-Rally op de derde plaats, 25,8 seconden achter Toyota GR Yaris-coureur Elfyn Evans.

Ondanks Ogier’s ongeluk hielpen sterke Super Sunday-prestaties van Toyota-mannen Elfyn Evans en Takamoto Katsuta om Hyundai's voorsprong in het fabrikantenkampioenschap terug te brengen tot 15 punten. Katsuta was de snelste coureur op de laatste dag, inclusief de Wolf Power Stage, wat zorgde voor een spannende finale in Japan, waar in de laatste ronde van het jaar voor het eerst sinds 2021 zowel de coureurs- als de fabrikantentitel worden beslist.

FIA WRC CER Rally Foto 2 P3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 HYBRID
P3 voor Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 HYBRID (Foto: Red Bull Content Pool)

Neuville, Ogier en Tänak wisselden elkaar af als koplopers in de rally, die donderdag in Praag van start ging en uitdagende asfaltetappes bevatte verspreid over Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland. Tänak worstelde vrijdagmorgen met de afstelling van zijn auto en bleef aanvankelijk op de vijfde plaats hangen, maar zijn tempo verbeterde naarmate het evenement vorderde, wat resulteerde in zijn 21e overwinning in zijn carrière.

"Laten we het kampioenschap afwachten", zei de WRC-kampioen van 2019 Tänak. "Natuurlijk, met wat er met Séb is gebeurd... is het altijd moeilijk om tegen een vriend te vechten en dan gebeurt er zoiets, dus het is moeilijk om de juiste gevoelens erbij te vinden. Alles veranderde, vooral in het fabrikantenkampioenschap. We zorgden ervoor dat we een schone, laatste etappe hadden en we de punten mee naar huis namen."

FIA WRC CER Rally Foto 3 exit voor Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)Harde exit voor Sébastien Ogier/Vincent Landais met hun Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID (Foto: FIA WRC.com)

Katsuta's sterke zondagrun, gecombineerd met Ogier’s exit, zorgde ervoor dat hij als vierde overall eindigde, en 41,2 seconden achter Neuville - een solide finish voor de Japanse coureur voor zijn thuiswedstrijd volgende maand.

Aan de andere kant van het servicepark klom Grégoire Munster naar de vijfde plaats in zijn M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID, waarmee hij zijn beste resultaat uit zijn carrière evenaarde nadat Sami Pajari met zijn GR Yaris op SS15 over de kop was gegaan. Bemanning ongedeerd natuurlijk, maar de auto kon de rally niet meer vervolgen.

FIA WRC CER Rally Foto 4 P6 voor Nr6 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2)Zesde plaats overall en tevens WRC2-winnaar Nr6 Nikolay Gryazin en Konstantin Aleksandrov met hun Citroën C3 Rally2 (Foto: Red Bull Content Pool)




De zesde plaats overall ging naar WRC2-winnaar Nikolay Gryazin, die 26,1 seconden voorsprong had op Oliver Solberg. Hoewel Solberg deze week geen punten scoorde, blijft hij in de race voor de WRC2-titel, die ook in Japan zal worden beslist.

Filip Mareš, Miko Marczyk en Kajetan Kajetanowicz maakten de Top-10 compleet na vier dagen van competitie en meer dan 300 km aan getimede etappes.

De 13e en laatste ronde van het WRC-seizoen 2024, de FORUM8 Rally Japan, vindt plaats in Aichi van 21 tot en met 24 november.

Einduitslag FIA WRC Central European Rally 2024:
1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 2h37m34.6s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +7.0s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +39,8s
4 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m21,0s
5 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +3m41,9s
6 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +9m17.6s
7 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +9m34.1s
8 Filip Mareš/Radovan Bucha (Toyota GR Yaris Rally2) +11m41.5s
9 Miko Marczyk/Szymon Gospodarczyk (Škoda Fabia RS Rally2) +12m10 .6s
10 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia RS Rally2) +12m20.3s
Uitgevallen: Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
Uitgevallen: Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Stand FIA World Rally Championship 2024 voor rijders na ronde 12:
1 Thierry Neuville 225 punten
2 Ott Tänak 200
3 Elfyn Evans 185
4 Sébastien Ogier 166
5 Adrien Fourmaux 146
6 Kalle Rovanperä 114
7 Takamoto Katsuta 102
8 Dani Sordo 44
9 Sami Pajari 41
10 Gregoire Munster 37

Stand FIA World Rally Championship 2024 voor fabrikanten na ronde 12:
1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 526 punten
2 TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 511
3 M-Sport Ford World Rally Team 267

FIA WRC CER Rally Foto 5 2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)P2 voor Elfyn Evans/Scott Martin - Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID (Foto: Toyota Gazoo Racing)

FIA WRC CER Rally Foto 6 P5 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID)Grégoire Munster en Louis Louka behaalden een vijfde plaats met hun Ford Puma Rally1 HYBRID, hun beste seizoensresultaat tot nu toe (Foto: Red Bull Content Pool)

FIA WRC CER Rally Foto 7 P1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)Felbevochten overwinning voor Ott Tänak/Martin Järveoja - Hyundai i20 N Rally1 HYBRID (Foto: Red Bull Content Pool)

FIA WRC CER Rally Foto 8 Podium_CER_Rally_2024Podium CER Rally 2024 v.l.n.r. Scott Martin, Elfyn Evans, Martin Järveoja, Hyundai chief mechanic, Ott Tänak, Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Foto: Red Bull Content Pool)



CER Rally 2024 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS