Fernando Alonso niet blij met verloop van de Suzuka-race: "Waarom is het zo saai?"
Uitgegeven door Peter Vader • 8 april 2025 18:12
In Suzuka zagen we afgelopen weekend weer eens het fenomeen dat de coureur die op zaterdag de pole position pakt, op zondag de race wint. De GP van Japan werd afgelopen zondag zonder al te veel moeite gewonnen door Max Verstappen, die vertrok vanaf vanaf pole position. Het publiek zag een race waarin nauwelijks sprake was van spanning en inhaalacties. Een topresultaat voor Max Verstappen, hem door iedereen gegund in het thuisland van Honda. Maar ook een race die niet onopgemerkt bleef bij fans en insiders, van wie velen het wedstrijdverloop vergeleken met de GP van Monaco, waar inhalen historisch gezien erg moeilijk is en de smalle baan elke vorm van een inhaalmanoeuvre lastig maakt.

"Waarom was het zo'n saaie race?"
Fernando Alonso, die met zijn Aston Martin als elfde eindigde, uitte zijn teleurstelling hierover in zeer duidelijke bewoording: “Dit is Suzuka. Ik kan me niet veel races herinneren met spectaculaire inhaalacties hier, tenzij het regende of er speciale omstandigheden waren. Elk jaar zeggen we op donderdag hoe buitengewoon Suzuka en Monaco zijn, hoe uniek de weekenden zijn, vol geschiedenis en vol charme. Maar dan is het zondag en vragen we ons af: 'Waarom was het zo'n saaie race?' Het is een script dat zich steeds herhaalt, en nu loopt Suzuka het risico hetzelfde lot te ondergaan als Monaco.”
Zijn conclusie maakt een probleem duidelijk dat we vaker zien op de hedendaagse F1-kalender. Volgens Alonso heeft de aard van de huidige Formule 1, met stabiele technische regels en steeds meer op elkaar lijkende auto's, geleid tot een merkbare afname van het spektakel op het circuit. En de cijfers lijken hem gelijk te geven: in het seizoen van 2024 waren er 70 minder inhaalacties dan het jaar ervoor, ondanks dat er twee races meer werden verreden. En tot nu toe zijn in 2025 alle vier de races (drie Grands Prix plus één sprintrace) gewonnen door de coureur die vanaf pole position startte.
"Een ècht kwalificatie wereldkampioenschap”
Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur verdubbelde de inzet en sprak over het risico dat dit seizoen zou kunnen uitgroeien tot een echt “ wereldkampioenschap kwalificatie ”. Als er zelfs op circuits waar normaal gesproken meer inhaalacties plaatsvinden, zoals in China, nog steeds inhaalproblemen blijven bestaan, kan de Formule 1 veel van zijn onvoorspelbaarheid verliezen.

Nieuwe speciale regel
De Formule 1 heeft in Monaco al geprobeerd de situatie te verhelpen door een nieuwe speciale regel in te voeren voor 2025 die twee verplichte pitstops voor elke coureur oplegt. Dit alles in een poging om de strategieën op te schudden en de kaarten opnieuw te schudden. Maar in het geval van Suzuka zijn er vooralsnog geen veranderingen gepland en de race wordt nog steeds gedomineerd door degenen die er op zaterdag in slagen te schitteren.
Doorgaan of ingrijpen?
Suzuka was de eerste van een reeks van elkaar opeenvolgende races, die wordt vervolgd met de Grand Prix van Bahrein en aansluitend volgt de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Wedstrijden met mooie banen, maar waar ook de discussie over hoe het spektakel en de onvoorspelbaarheid op de zondag van de race, weer zal oplaaien. Deze discussie is heftiger dan ooit. De uiteindelijke uitslag van de race wordt steeds meer bepaald door de resultaten van de kwalificatie op zaterdag, en niet zozeer door de race op zondag. Het is duidelijk dat de Formule 1 zich op een kruispunt bevindt: doorgaan op de ingeslagen weg of daadkrachtiger ingrijpen om te voorkomen dat zelfs de meest iconische circuits hun aantrekkingskracht verliezen.
Bekijk ook eens de video's, eigen beelden en interviews over de Formule 1 met Jos en Max Verstappen. Verder ook beelden van alle andere takken van de auto- en motorsport, rallysport, Dakar en karting. Abonneer je dan ook gelijk even gratis op ons RaceXpress YouTube-kanaal!