Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

FOTO'S: speciale LIVERY Jaguar prototype I-TYPE 7 voor nieuw Formule E-seizoen

Uitgegeven door HJ van Keulen • 22 oktober 2024 18:32

Jaguar TCS Racing, regerend constructeurskampioen in het ABB FIA Formula E World Championship, presenteert de nieuwe Formule E-auto voor seizoen 2024/2025 (seizoen 11). Het betreft de Jaguar I-TYPE 7 in prototypevorm. De elektrische racer komt voor het eerst in actie tijdens de officiële testdagen op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia van 4 t/m 7 november 2024. Het prototype van de Jaguar I-TYPE 7 is dan te zien in een speciale uitmonstering als eerbetoon aan alle overwinningen van Jaguar TCS Racing in de Formule E tot nu toe.

Jaguar I-TYPE 7 in prototypevorm

Het Formule E-seizoen 2024/2025 markeert opnieuw een belangrijke stap voorwaarts. Vanaf komend seizoen zal worden gereden met de nieuwe Formule E-auto’s volgens de GEN3 Evo-reglementen. Met een nieuwe carrosserie, vierwielaandrijving voor kwalificatieduels en nieuwe Hankook iON-banden die 5 tot 10% meer grip bieden ten opzichte van de vorige banden, belooft het Formule E-kampioenschap sneller en spannender dan ooit te worden.

Jaguar I-TYPE 7 in prototypevorm

De uitmonstering van het Jaguar I-TYPE 7 prototype symboliseert alle zestien overwinningen van Jaguar TCS Racing in de Formule E tot nu toe, met tekeningen van belangrijke bochten op de elf circuits waar deze overwinningen zijn behaald. Dit omvat de eerste overwinning tijdens de Rome E-Prix in 2019 en de memorabele één-twee finish bij de Monaco E-Prix in 2024. De definitieve versie van de Jaguar I-TYPE 7, waarmee Jaguar TCS Racing zal strijden in het Formule E-seizoen 2024/2025, wordt later onthuld.

Jaguar I-TYPE 7 in prototypevorm

James Barclay, Jaguar TCS Racing Team Principal, zegt: “Het seizoen 2024 was niet alleen ons beste jaar tot nu toe in de Formule E, maar ook een mijlpaal waarin Jaguar TCS Racing met de Jaguar I-TYPE 6 zowel het wereldkampioenschap voor teams als de inaugurele constructeurstrofee won. Als regerend wereldkampioen kunnen we niet wachten om aan de slag te gaan met het Jaguar I-TYPE 7 prototype en de spannende technische ontwikkelingen en uitdagingen die het GEN3 Evo-tijdperk met zich meebrengt.

Jaguar I-TYPE 7 in prototypevorm

"Wanneer we gaan testen in Valencia - een locatie die wij en alle teams natuurlijk goed kennen - krijgen we een goede eerste indicatie van de prestaties van alle teams en constructeurs, maar het belangrijkste is dat de test de eerste stappen zal zijn voor de I-TYPE 7 in een competitieve omgeving. Een nieuwe gehomologeerde Jaguar aandrijflijn en alle andere verbeteringen die het GEN3 Evo-tijdperk met zich meebrengt - met name nieuw bodywork en vierwielaandrijving voor specifieke kwalificatie- en racefases - betekenen dat het een intense test wordt, maar het team en onze coureurs Nick Cassidy en Mitch Evans zullen er allemaal klaar voor zijn.”

Jaguar I-TYPE 7 in prototypevorm

Jaguar TCS Racing-coureur Mitch Evans, #9, zegt: “Ik kijk er echt naar uit om weer de baan op te gaan. De specificaties van de GEN3 Evo en de nieuwe Hankook-banden brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. Ik kijk er dan ook naar uit om in Valencia met het Jaguar I-TYPE 7 prototype in de testkleding te rijden. De livery spreekt me erg aan, want ik heb op negen van de elf circuits gewonnen en ik hoop dat ik die lijst volgend seizoen kan uitbreiden.”

Jaguar I-TYPE 7 in prototypevorm

Jaguar TCS Racing-coureur Nick Cassidy, #37, zegt: “Voor de test in Valencia ben ik ongelooflijk gemotiveerd om de Jaguar I-TYPE 7 onder de knie te krijgen, zijn karakteristieken te begrijpen en te proberen er het maximale uit te halen voor de start van het seizoen. De nieuwe vierwielaandrijving zal zeker een nieuw element van opwinding met zich meebrengen voor de fans en een nieuwe uitdaging voor ons als coureurs. Ik kijk ernaar uit om weer te racen.”

Jaguar I-TYPE 7 in prototypevorm

De vier testdagen in Valencia omvatten ook een sessie met alleen vrouwelijke coureurs. De Jaguar TCS Racing-coureurs voor die sessie worden binnenkort bekendgemaakt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS