Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Formule E kondigt een speciale testsessie voor vrouwelijke coureurs aan in het ABB FIA Formula E World Championship

Uitgegeven door HJ van Keulen • 5 oktober 2024 21:00

De Formule E heeft aangekondigd dat de allereerste test voor vrouwen van een FIA-kampioenschap zal plaatsvinden op donderdag 7 november op het circuit Ricardo Tormo in Valencia, als onderdeel van het testschema voor het voorseizoen van het ABB FIA Formule E-wereldkampioenschap.

Formule E zet vrouwen aan het stuur met speciale test voorafgaand aan het seizoen

De allereerste test in het volledig elektrische kampioenschap biedt vrouwelijke topcoureurs de kans om te rijden met de nieuwe GEN3 Evo-raceauto voor seizoen 11 (2024/25), die van 0-100 km/u kan rijden in slechts 1,82 seconden - 30% sneller dan een huidige F1-auto. De auto wordt tijdens dezelfde week ook getest door de 11 raceteams van wereldklasse en de 22 coureurs die momenteel deelnemen aan de serie.

Elk raceteam in het kampioenschap is verplicht om ten minste één vrouwelijke coureur op te stellen voor de test van een halve dag, maar wordt aangemoedigd om er twee op te stellen, die allemaal in auto's van het huidige seizoen zullen rijden.

Omdat alle vrouwen tegelijkertijd op de baan zijn, creëert de sessie een tastbaar platform voor een grote groep elitecoureurs die anders geen kans zouden krijgen om op dit niveau te rijden. Het doel van de test is om de vrouwen niet alleen een bestemming te bieden, maar ook een pad om hun carričre en vaardigheden te ontwikkelen door de huidige technologie optimaal te benutten.

Terwijl ze op het circuit van Valencia zijn, nemen de coureurs deel aan verschillende media-momenten, waaronder persconferenties, briefings, interviews en het vastleggen van content voor uitzending en sociale media namens de Formule E en hun respectievelijke teams. Dit is specifiek gericht op het vergroten van hun naamsbekendheid binnen de elite motorsport en de bredere sportindustrie en in het bijzonder bij degenen die betrokken zijn bij de basis en die willen werken in de motorsport. De volledige line-up van vrouwelijke coureurs die deelnemen aan de test zal in de komende weken door elk individueel Formule E-team worden aangekondigd.

Ondanks het feit dat motorsport een van de weinige takken van sport is waar mannen en vrouwen samen kunnen strijden, blijft de sport overwegend mannelijk, met slechts 3% van de huidige topracelicenties wereldwijd in handen van vrouwen (FIA).

De Formule E lanceert dit initiatief proactief als onderdeel van een bredere langetermijnstrategie om barričres te slechten en de kansen voor vrouwen binnen het volledig elektrische kampioenschap te vergroten. Het gaat niet alleen om het creëren van een eenmalige kans, het gaat om het analyseren en actief ontmantelen van de structurele ongelijkheden die de deelname en vooruitgang van vrouwen hebben beperkt.

Als onderdeel van haar voortdurende inzet op de lange termijn om gendergelijkheid te bevorderen en de carričremogelijkheden van vrouwen in de autosport te ondersteunen, is de Formule E ook:

• Het leveren van een uitgebreid FIA Girls on Track-programma voor maximaal 400 lokale jonge vrouwen tijdens de test in Valencia, die de kans krijgen om te kijken naar en in contact te komen met de vrouwelijke coureurs terwijl ze deelnemen aan workshops gericht op het versnellen van carričres in het hele autosportspectrum.

• Samenwerken met teams en partners om meer mogelijkheden te bieden voor vrouwelijke coureurs, zoals technische ondersteuning, simulatortijd, toekomstige testmogelijkheden en coureurs- en holistische coaching als onderdeel van een modern coureurstraject.

• Overleg met vooraanstaande vrouwen in de sport om te leren van hun ervaringen en uitdagingen, om diversiteit en inclusie in hun sector te helpen versnellen.

• Technologie in de auto's integreren, zoals stuurbekrachtiging in GEN4 (vanaf seizoen 13 in 2026) om de prestaties van zowel mannelijke als vrouwelijke coureurs te verbeteren.

• Het versterken van het FIA Girls on Track-programma gedurende seizoen 11, door meer jonge vrouwen aan te moedigen om deel te nemen aan het programma gedurende het seizoen en voort te bouwen op het succes van voorgaande jaren.

• Samenwerken met diverse organisaties onder leiding van vrouwen om de belangrijkste barričres en kansen te identificeren voor vrouwen en meisjes om deel te nemen aan autosport op alle niveaus.

Jeff Dodds, CEO van Formula E, zei:
“We weten dat er geen eenvoudige oplossing is voor meer diversiteit in de autosport. Maar als we vrouwen echt gelijkheid, kansen en zichtbaarheid willen geven in onze serie, moeten de omstandigheden voor iedereen hetzelfde zijn om hun ontwikkeling te bevorderen en zichzelf te testen ten opzichte van degenen die al op de startgrid staan.”

“In tegenstelling tot andere series waar vrouwelijke coureurs oude of beperkte machines moeten gebruiken, zullen ze de hypermoderne GEN3 Evo-auto gebruiken die 30% sneller accelereert dan een F1-auto, net als onze kampioenschapscoureurs.

“We erkennen ook dat één test het al lang bestaande probleem niet zal oplossen, maar we moeten ergens beginnen, wetende dat er nog een lange weg te gaan is en ervoor zorgen dat we proactieve, consistente stappen zetten die vooruitgang blijven boeken. Als autosport met een bijna gelijke verdeling van mannelijke en vrouwelijke fans, en ook binnen de Formule E, inclusief mijn Exec- en Director-teams, geloven we dat het alleen maar goed is dat onze coureurs en het bredere ecosysteem representatief zijn voor degenen die de sport volgen en ondersteunen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS