Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

FOTO'S - Porsche op weg naar de titel in ABB FIA Formula E na twee Portland overwinningen van Antonio Felix da Costa?

Uitgegeven door Peter Vader • 4 juli 2024 05:30

António Félix da Costa is de grote held in de Formule E. Na het winnen van de thuisrace van Porsche in Berlijn en onlangs opnieuw in Shanghai, heeft hij opnieuw zijn stempel gedrukt op het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap met twee overwinningen in de double-header in Portland. Afgelopen zaterdag reed hij met zijn Porsche 99X Electric naar de overwinning, waarmee hij de zesde overwinning van het seizoen behaalde. Deze prestatie herhaalde hij op zondag, toen hij ook race twee van de Portland double-header op zijn naam schreef. Op de Portland International Raceway in het noordwesten van Amerika behaalde hij daarmee zijn derde overwinning op rij!

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap Portland Porsche Foto 1 Antonio Felix da Costa twee keer winnaarAntonio Felix da Costa twee keer winnaar in Portland-weekend!

Race 13, zaterdag
Dankzij de overwinning op zaterdag breidde Porsche zijn voorsprong uit in de stand om fabrikantentrofee. Het was de tiende E-Prix-overwinning voor het TAG Heuer Porsche Formula E-team. Ondanks dat hij schade opliep, voegde de tiende plaats van Pascal Wehrlein één punt toe aan het teamresultaat en behield Wehrlein daarmee de tweede plaats in het wereldkampioenschap. Voor het Andretti Formule E-klantenteam eindigde verdedigend wereldkampioen Jake Dennis als zesde, terwijl Norman Nato de finishvlag passeerde op P13.

António Félix da Costa, Porsche-fabrieksrijder (#13): “Wat een gekke dag! Onze derde overwinning in de laatste vier races – een ongelooflijke reeks. Dat was een chaotische race, maar we hebben het briljant afgehandeld. Onze strategie werkte perfect. We hadden wat geluk aan het einde, maar we zaten op de juiste plek als het erop aankwam. Deze overwinning hebben we verdiend.”

Pascal Wehrlein, Porsche-fabrieksrijder (#94): “Dit was zo'n teleurstellende race. Aanvankelijk zagen we er redelijk goed uit, maar toen was er een botsing voor mij en kwam er wat puin onder mijn auto terecht. Daarna werkte het simpelweg niet meer. Ik had minder vermogen en de remmen werkten niet meer zoals ze zouden moeten doen. Ik probeerde de auto zo goed mogelijk over de streep te brengen. Deze race voelt als een gemiste kans.”

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap Portland Porsche Foto 2 Da Costa voorop

Race 14, zondag
António Félix da Costa toonde op zondag zijn verbluffende vorm. De Portugese fabriekscoureur van het TAG Heuer Porsche Formula E Team won ook op zondag de tweede race van de Portland double-header. Met vier overwinningen dit seizoen heeft Da Costa nu meer overwinningen behaald dan welke andere coureur dan ook. Bovendien miste hij nipt de pole position met slechts 0,025 seconden en kwalificeerde hij zich als tweede. Met zeven raceoverwinningen is de Porsche 99X Electric de meest succesvolle Formule E-eenzitter van het jaar.

Pascal Wehrlein, tweevoudig winnaar dit seizoen, verloor al na een paar ronden de voorvleugel van zijn auto, waardoor hij naar de 17e plaats zakte. De Duitser vocht zich vervolgens een weg omhoog en eindigde toch nog als vierde. In het rijderskampioenschap verkleinde hij het gat naar de leider, hij staat nu op de derde plaats met nog twee races te gaan op de kalender. Hij deelt momenteel hetzelfde puntenaantal met de tweede plaats.

Het thuisevenement voor het Amerikaanse klantenteam Andretti Formule E werd afgesloten met een zevende plaats voor Norman Nato en een tiende plaats voor verdedigend wereldkampioen Jake Dennis.

Na de dubbele overwinningen in Portland en de puntenopbrengst van Andretti, gaat Porsche als leider van de fabrikantentrofee naar de seizoensfinale in Londen. Voor zowel de coureurs- als de teamkampioenschappen staat het Porsche-fabrieksteam nu op de tweede plaats. De strijd om alle titels van tiende Formula E-seizoen barst op 20 en 21 juli los in de Britse hoofdstad.

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap Portland Porsche Foto 3 Norman Nato AndrettiNorman Nato

Florian Modlinger, directeur Factory Motorsport Formula E: “Wat een fantastische tweede racedag in Portland. Voor het eerst dit seizoen staan we met onze twee auto's in de top vier, dus beide Porsche-pitboxen zijn opgetogen over hun prestaties. Een dubbel podium is nog steeds onze droom, maar zoals ik al zei na onze overwinning op zaterdag: ik ben trots op het team, trots op de coureurs en trots op de ontwikkelingsploeg thuis in Weissach. We hebben laten zien dat we nooit opgeven. In alle kampioenschappen vechten we tot het einde. De drie opeenvolgende overwinningen van António verdienen het grootste respect. We moeten dit momentum nu meenemen naar Londen, dan is alles mogelijk in alle drie de classificaties.”

António Félix da Costa, Porsche-fabrieksrijder (#13): “Het is ons weer gelukt! Het is mijn tweede overwinning in Portland, mijn vierde dit seizoen. Dat is ongelooflijk en laat zien wat je samen kunt bereiken als je niet opgeeft en elkaar pusht. Ik wil het team bedanken voor hun onvermoeibare steun. Ik zal blijven proberen de dingen goed te doen. Veel mensen op aarde hebben deze levenshouding. Vandaag heb ik het gevoel dat ik een nieuwe dimensie van deze geest heb bereikt.”

Pascal Wehrlein, Porsche-fabrieksrijder (#94): “Wat een veelbewogen race. Aan de ene kant ben ik blij dat ik de finish heb bereikt nadat ik al vroeg mijn voorvleugel verloor. Aan de andere kant had ik vandaag meer kunnen doen. Toch is het een geweldig resultaat voor het team. We hebben mijn voorsprong in het rijderskampioenschap verkleind tot twaalf punten. Nu kijken we uit naar Londen en de beslisser in het wereldkampioenschap.”

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap – klassement na 14 van de 16 races

Stand bij de coureurs:
1. Nick Cassidy (NZL), 167 punten
2. Mitch Evans (NZL), 155 punten
3. Pascal Wehrlein (DU), 155 punten
4. António Félix da Costa (POR), 134 punten
7. Jake Dennis (GBR), 122 punten
12. Norman NAVO (FRA), 46 punten

Stand bij de teams:
1. Jaguar TCS Racing, 322 punten
2. TAG Heuer Porsche Formule E-team, 289 punten
4. Andretti Formule E, 168 punten

Stand bij de fabrikanten:
1. Porsche, 407 punten
2. Jaguar, 388 punten
3. Stellantis, 247 punten

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap Portland Porsche Foto 4null

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap Portland Porsche Foto 5 Pascal WehrleinPascal Wehrlein

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap Portland Porsche Foto 6 topweekendTopweekend in Portland voor het Porsche Electric team!

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap Portland Porsche Foto 7 António Félix da CostaAntónio Félix da Costa

ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap Portland Porsche Foto 8 António Félix da Costa op weg naar finale in LondenAntónio Félix da Costa: nu snel op weg naar de seizoensfinale in Londen!

Bron foto's: Porsche Newsroom



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS