Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

LINE-UP: Porsche Penske Motorsport wisselt FIA WEC-coureursteam voor seizoen 2025

Uitgegeven door Peter Vader • 24 oktober 2024 08:30

Porsche past de coureursbezetting aan van het Porsche Penske Motorsport-fabrieksteam voor het seizoen van 2025. In tegenstelling tot het seizoen van 2024 zullen er nu slechts twee coureurs regelmatig deelnemen aan het FIA World Endurance Championship (WEC). De voormalige Porsche Junior Julien Andlauer uit Frankrijk is gepromoveerd tot het fabrieksteam van de sportwagenfabrikant uit Stuttgart voor volgend jaar. Drievoudig Le Mans-winnaar André Lotterer uit Duitsland en viervoudig IMSA-kampioen Dane Cameron verlaten het succesvolle Porsche 963-programma, nadat hun contracten eind dit jaar aflopen. De Fransman Frédéric Makowiecki en Porsche Motorsport zijn overeengekomen hun samenwerking na elf jaar ook te beëindigen. Voor het FIA World Endurance Championship van 2025 zullen Michael Christensen uit Denemarken en de Fransman Julien Andlauer hun krachten bundelen als vaste bemanning in de #5-Porsche 963. De #6-zusterauto zal voornamelijk worden bestuurd door Laurens Vanthoor uit België en Kévin Estre uit Frankrijk. Het huidige plan is om een derde coureur in te schakelen voor de 24 uur van Le Mans en om zich daarmee goed voor te bereiden op het hoogtepunt van het WEC-seizoen. De cockpit van #5 is gereserveerd voor Mathieu Jaminet (Frankrijk), terwijl de Australiër Matt Campbell de auto met #6 bestuurt.

Porsche FIA WEC coureursbezetting 2025

Jaminet en Campbell zullen ook de auto met #6 besturen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IMSA). Het duo won het IMSA Championship in 2022 met een nieuwe kans om dat succes samen te herhalen in het komende seizoen 2025. De auto met #7 wordt gedeeld door de verdedigende IMSA-kampioen Felipe Nasr uit Brazilië en de Engelsman Nick Tandy, de overall winnaar van Le Mans in 2015 met Porsche. Estre en Vanthoor zullen de IMSA-teams ondersteunen bij geselecteerde Endurance Cup-races.

"Ik wil Dane Cameron, André Lotterer en Frédéric Makowiecki bedanken voor hun ongelooflijke werk de afgelopen jaren. Alle drie hebben een belangrijke rol gespeeld in het feit dat we met de Porsche 963 grote successen konden vieren aan beide kanten van de Atlantische Oceaan – in het tweede jaar van de competitie,” aldus Thomas Laudenbach, Vice President Porsche Motorsport. “We doen in 2025 mee met een gewijzigde line-up. Ons team blijft tot de top van de internationale enduranceraces behoren. Bovendien blijven we toegewijd aan ons succesvolle initiatief door een andere voormalige Porsche Junior te steunen om de top van de carrièreladder te bereiken. De afgelopen seizoenen heeft Julien Andlauer ons onder de indruk gebracht achter het stuur van elke Porsche-racewagen uit Weissach. Hij verdient deze promotie naar het fabrieksteam absoluut.”

“We hebben veel nagedacht over ons team voor de internationale races van volgend seizoen. Met de nieuwe line-up denk ik dat we een winnende combinatie hebben samengesteld voor 2025," legt Urs Kuratle, Director Factory Motorsport LMDh, uit. "We hebben twee zeer ervaren coureurs in beide series, plus twee coureurs in zusterauto's, die allemaal zijn opgeklommen via het juniorprogramma van Porsche en ze ons volledig hebben overtuigd als getalenteerde jongeren. Ik wil ook Dane Cameron, André Lotterer en Frédéric Makowiecki bedanken. Alle drie hebben ze bijgedragen aan het bereiken van de positie van Porsche Penske Motorsport in de wereldwijde enduranceracerij: aan de top!"

“Porsche Penske Motorsport heeft succesvolle seizoenen gehad in zowel het IMSA- als het WEC-seizoen in 2024. We wonnen de 24 uur van Daytona, pakten de titelpoule in het IMSA-kampioenschap en gaan nu naar Bahrein om de WEC-ranglijst voor coureurs en fabrikanten te leiden”, zegt Jonathan Diuguid. De Managing Director van Porsche Penske Motorsport voegt toe: “Ons succes is ook grotendeels te danken aan de sterke prestaties van onze coureurscombinaties. Voor 2024 vertrouwden we op consistentie en continuïteit en voerden we slechts een paar gerichte aanpassingen door aan het team. Deze beslissing bleek juist te zijn. Aangespoord door deze successen, zullen we een vergelijkbare aanpak hanteren voor 2025. De IMSA- en WEC-racekalenders stellen ons in staat om de coureurscombinaties nog vaker te mobiliseren. De deur is geopend voor deelname aan beide series.”

Julien Andlauer: succesvol dankzij vroege ondersteuning in het juniorenprogramma
Met de komst van Julien Andlauer in de 2025-fabrieksrijdersformatie houdt Porsche vast aan zijn succesvolle pad: het vroegtijdig vinden van uitzonderlijk getalenteerde jongeren en het ondersteunen van hen in het juniorenprogramma, dat de Porsche Mobil 1 Supercup omvat. De daaropvolgende integratie in top-tien klantraceprojecten helpt de getalenteerde jongeren van het bedrijf vervolgens door te groeien naar de topcategorieën van de enduranceracerij. Na Christensen, Jaminet en Campbell is de 25-jarige Fransman volgend jaar de vierde voormalige Porsche Junior die uitkomt voor het Porsche Penske Motorsport-fabrieksteam.

Andlauer deed zijn eerste ervaring met autoracen op in de kartsport en de Franse Formule 4. Daarna stapte hij over naar de Porsche Carrera Cup Frankrijk, die hij in 2017 won. Tijdens het jaarlijkse selectieproces van Porsche versloeg de jonge coureur andere topklasse-deelnemers en werd hij Porsche Junior voor het seizoen 2018. Dat jaar deed Andlauer mee aan de Porsche Mobil 1 Supercup, waar hij met twee overwinningen de vierde plaats behaalde, en debuteerde hij tijdens de 24 uur van Le Mans. Hij reed in een Porsche 911 RSR voor Dempsey-Proton Racing en won prompt zijn klasse. In de daaropvolgende jaren trok de Fransman de aandacht met zijn prestaties bij klantenteams, achter het stuur van verschillende Porsche GT-voertuigen en deed hij zijn eerste ervaring op in Le Mans-prototypes. Dit jaar promoveerde Andlauer naar de Hypercarklasse van het FIA WEC. In de Porsche 963 van Proton Competition maakte de 25-jarige een blijvende indruk in Spa-Francorchamps met razendsnelle rondetijden en pittige inhaalmanoeuvres.

De drievoudig Le Mans-winnaar André Lotterer klom in 2017 voor het eerst in de cockpit van de Porsche 919 Hybrid, waar hij meedeed aan de voormalige LMP1-klasse van het FIA WEC. Daarna stapte hij over naar de Formule E – met succes. In het debuutjaar van het TAG Heuer Porsche Formule E-fabrieksteam werd hij tweede in de allereerste race van het seizoen 2019/2020. Lotterer sloot zich in 2023 aan bij het Porsche Penske Motorsport-team. In maart van dit jaar droeg de voormalig Formule 1-coureur bij aan de eerste overwinning van de Porsche 963 in het World Endurance Championship tijdens de race in Qatar.

Dane Cameron sloot zich in 2022 aan bij Porsche als ervaren prototypecoureur in de IMSA-serie. De Amerikaanse coureur speelde een essentiële rol in de snelle en consistente ontwikkeling van de Porsche 963. Na zijn optredens in het FIA WEC in het seizoen 2023 keerde Cameron terug naar de Noord-Amerikaanse enduranceracewereld. Dit leverde succes op: de Californiër verstevigde zijn samenwerking met Porsche Penske Motorsport in oktober dit jaar door het IMSA-kampioenschap te winnen.

Frédéric Makowiecki racet sinds 2014 voor Porsche. De doorgewinterde prof uit Frankrijk behaalde vier klasseoverwinningen aan het stuur van de Porsche 911 RSR in het FIA WEC, waaronder een triomf tijdens de 24 uur van Le Mans in 2022 in de zeer competitieve GTE Pro-klasse. In 2018 was hij een van de vier coureurs in de 911 GT3 R van Manthey Racing die de 24 uur van de Nürburgring won. Na twee jaar met het 963 hybride prototype in het World Endurance Championship, zijn Porsche Motorsport en Makowiecki overeengekomen om aan het einde van dit seizoen uit elkaar te gaan.

De Porsche Penske Motorsport-coureurs voor het FIA World Endurance Championship WEC 2025:

Porsche 963 #5: Julien Andlauer (F) / Michael Christensen (DK) / Mathieu Jaminet (F)* Porsche 963 #6: Kévin Estre (F) / Laurens Vanthoor (B) / Matt Campbell (AUS)* * alleen geselecteerde races, inclusief de 24 uur van Le Mans IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Porsche 963 #6: Matt Campbell (AUS) / Mathieu Jaminet (F) / Kévin Estre (F)*

Porsche 963 #7: Felipe Nasr (BR) / Nick Tandy (VK) / Laurens Vanthoor (B)* * alleen geselecteerde races, IMSA Michelin Endurance Cup



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS