Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Nicolas Lapierre hangt zijn helm aan de wilgen en wordt Sporting Director van het Alpine Endurance Team

Uitgegeven door Peter Vader • 5 oktober 2024 15:33

Alpine weet momenteel voortdurend de voorpagina’s te halen van de autosportpers. Niet omdat ze zulke grote overwinningen of prestaties realiseren, maar omdat het historische Franse sportwagenmerk bol staat van de reorganisaties om het merk succesvol te maken. We doelen natuurlijk op de Formule 1, maar ook het FIA WEC-endurance team van Alpine ondergaat belangrijke veranderingen. Een belangrijk hoofdstuk in de enduranceracerij komt namelijk bijna ten einde: de Franse coureur Nicolas Lapierre, Alpine WEC-coureur, kondigde op Instagram aan dat de 6 uur van Fuji zijn laatste race was. Nicolas Lapierre is een grote naam in de Franse autosport, met name in de enduranceracerij. Daarom is hij benoemd tot Sporting Director van het Alpine Endurance Team.

Nicolas_Lapierre_portet_met_Alpine_logo FIA WECNicolas Lapierre: "Alpine heeft altijd enorm veel vertrouwen in mij getoond" (Foto: media.alpinecars.com)

Nieuwe uitdaging
De inwoner van Thonon-les-Bains is altijd ondergedompeld geweest in de autosport en heeft deelgenomen aan de grootste races ter wereld. Maar hij kondigde op woensdag 2 oktober aan dat hij zijn carrière met onmiddellijke ingang beëindigt. Maar niet getreurd, hij gaat niet verloren voor de enduranceracerij want hij is benoemd tot Sporting Director van het Alpine Endurance Team. Deze benoeming gaat formeel in op 1 januari 2025, maar Nicolas Lapierre zal de seizoensfinale van 2024 in Bahrein al gebruiken om vertrouwd te raken met zijn nieuwe rol. Als gevolg hiervan zal Jules Gounon de line-up van Alpine Endurance Team voor de laatste race van het seizoen compleet maken. Zijn professionele racecarrière eindigde met een prachtige podiumplaats in Fuji, de eerste voor de Alpine A424 en het betekende het begin van een nieuw tijdperk voor Alpine Endurance Team.

Nicolas Lapierre: "Alpine heeft altijd enorm veel vertrouwen in mij getoond, niet in de laatste plaats door mij de kans te geven om de A424 te ontwikkelen en vervolgens dit eerste seizoen achter het stuur te beginnen. Nadat ik de wens had uitgesproken om mijn carrière als professioneel coureur te beëindigen, ben ik verheugd te kunnen bevestigen dat ik het avontuur met het team voortzet, maar dit keer aan de andere kant van de pitmuur. Ik zal proberen al mijn ervaring naar onze coureurs te brengen en de schakel te zijn met onze technische teams. Enduranceracen is bezig met een geweldig traject en ik geloof in het Alpine-project. We moeten onze onvermoeibare inspanningen voortzetten om samen de volgende niveaus te bereiken."

Philippe Sinault, Team Principal Alpine Endurance Team: "Ik ben erg blij dat Nicolas is benoemd tot Sporting Director van het Alpine Endurance Team. We hebben dit vooruitzicht al een aantal maanden besproken. Naast onze wederzijdse wens, is het een logische en natuurlijke voortzetting van de succesvolle samenwerking die we de afgelopen jaren hebben gehad, met name onder de Alpine-kleuren. We zijn samen opgegroeid en hebben veel races en meerdere titels gewonnen! We kennen elkaar uitzonderlijk goed en er is wederzijds vertrouwen. Ik wil Nicolas bedanken voor zijn acceptatie en ik kijk ernaar uit om te zien hoe hij in zijn nieuwe rol bijdraagt aan de ontwikkeling van het team."

Bruno Famin, VP Alpine Motorsports: "Vanaf het begin van het A424-programma is Nicolas één van de belangrijkste spelers geweest. Hij was de eerste die de auto bestuurde en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling ervan. De podiumplaats op Fuji is een geweldige beloning voor het werk dat het hele team en hij hebben verricht. Nicolas Lapierre is onderdeel van de Alpine-familie. Naast zijn bewezen kwaliteiten als coureur en mens, heeft hij de afgelopen jaren een schat aan ervaring buiten de auto opgedaan. Samen met Philippe was het voor ons duidelijk dat Nicolas via zijn rol als Sporting Director natuurlijk veel voor het team kon betekenen en we zijn oprecht verheugd dat Nicolas deze rol heeft geaccepteerd. Hij zal een belangrijke bijdrage leveren aan het team, dat weer een stap vooruit kan zetten."

Alpine_A424_Nr35_FIA_WEC

De loopbaan van Nicolas Lapierre
Na een eenzitter carrière, waaronder de GP2 Series, begon hij in 2007 met enduranceracerij bij een team dat hij gedurende zijn hele carrière van dichtbij of van veraf zou volgen: Oreca, met wie hij de meeste van zijn successen in de enduranceracerij behaalde. Al zijn deelnames aan de 24 uur van Le Mans vonden plaats onder het waakzame oog van Hugues de Chaunac, de baas van dit Franse team. Tussen 2007 en 2024, zijn laatste deelname, behaalde Nicolas Lapierre zes podiumplaatsen, waaronder vier overwinningen, bij KCMG met Alpine in LMP2. De Fransman kreeg ook twee keer in zijn carrière de kans om fabriekscoureur te worden.

Zijn pad leidde hem naar Toyota tijdens de hoogtijdagen van LMP1: hij racete daar vier seizoenen, waaronder drie opeenvolgende tussen 2012 en 2014. Het was in dit laatste jaar dat hij zijn eerste podiumplaats in het overall klassement behaalde en hij eindigde in 2014 op de derde plaats in het FIA WEC-rijdersklassement.

Niet aflatende loyaliteit
Nicolas Lapierre is, door zijn niet aflatende loyaliteit aan Alpine in de LMP2-periode, logischerwijs gekozen om zich bij het Alpine Hypercar-team aan te sluiten. Hij reed met de Alpine met nummer 36. Symbolisch is zijn laatste daad als coureur geweest om Alpine zijn eerste podiumplaats in de hoogste Hypercar-categorie te bezorgen, tijdens de 6 uur van Fuji. Het was dus zijn laatste race als actief coureur. Na veel dankbetuigingen sloot de Franse coureur zijn Instagram-video af met de volgende woorden: “Het was een eer voor mij om mijn passie zoveel jaren te leven, om te doen wat ik het liefste doe. Het is tijd om een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. Een nieuw hoofdstuk aan de andere kant van de pitmuur. Een kant van de race die ik net zo koester als coureur zijn. Dus ik zal nooit ver weg zijn.” Een afscheid en een nieuw begin. Een mooie belofte na een bijzonder rijke carrière.

Nicolas_Lapierre_pitwall FIA WEC AlpineNicolas Lapierre: "Het is tijd om een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. Een nieuw hoofdstuk aan de andere kant van de pitmuur. Een kant van de race die ik net zo koester als coureur zijn."





Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS