Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Broers Daan en Timo de Graaff schitteren tijdens Betcity Trophy of theDunes

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 september 2024 08:45

Zandvoort – Tijdens de Betcity Trophy of the Dunes op Circuit Zandvoort hebben Daan en Timo de Graaff opnieuw een indrukwekkend optreden verzorgd in de Betcity MX5 Cup. Voor een groot publiek enruim 130 genodigden gaven de broers een masterclass, ondanks een aantal incidenten op de baan. Er werden 3 races gereden, hun snelheid, veerkracht en strategische samenwerking resulteerde in twee keer een overwinning en een tweede plaats voor Timo, en twee keer een derde plaats en een tweede plaats voor Daan, alles bij elkaar zes maal podium!

Broers Daan en Timo de Graaff schitteren tijdens Betcity Trophy of the Dunes

Daan de Graaff vecht terug na incident
Daan de Graaff kende een uitdagend weekend. In een van de races werd hij door een ervaren deelnemer hardhandig naast de baan gezet. Dit kostte hem veel posities maar Daan vocht zich indrukwekkend terug naar een derde plek. Eerder in het weekend behaalde hij al een tweede en een derde plaats, waardoor hij in alle drie de races op het podium eindigde. "Het was een zwaar weekend, maar ik ben blij dat ik telkens voorin mee kon doen," aldus Daan. "De vechtlust was er, en dat heeft zich uitbetaald."

Timo de Graaff toont veerkracht ondanks schade
Timo de Graaff raakte tijdens dezelfde race aangereden door een andere deelnemer, waarbij zijn auto schade opliep aan de achterzijde. Dit was niet het eerste contact tussen beide rijders; een vergelijkbaar voorval vond plaats tijdens het vorige evenement in Assen.Toch liet Timo zich niet uit het veld slaan en vocht hij zich ondanks de schade naar een knappe tweede plaats, slechts enkele duizendsten van een seconde achter de winnaar. "Het is natuurlijk erg frustrerend als je twee keer door dezelfde deelnemer van de baan gereden wordt. Ik zag dat mijn broer Daan ook betrokken was bij een vergelijkbaar incident. Deze uitdagingen maakt het behalen van de tweede plaats des te waardevoller.Dit weekend heb ik 2 van de 3 races gewonnen en 1 keer werd ik tweede, dan mag ik niet klagen. We houden ook een positief gevoel over aan dit weekend”, zegt Timo.

Snelheid en samenwerking resulteert in overwinning: race 2 met 7 seconden voorsprong
In de tweede race van het weekend was de samenwerking tussen Daan en Timo de sleutel tot succes. Gebroederlijk werkten de twee samen, waarbij ze gebruik maakten van slipstream om het hele veld op maar liefst 7 seconden achterstand te zetten. Ronde na ronde vergrootten ze hun voorsprong. Uiteindelijk bracht een safetycar de rest van het veld weer dichterbij. "Het was prachtig om samen met Timo het veld achter ons te laten en zo dominant te zijn," aldus Daan.

Timo de Graaff's indrukwekkende debuutjaar in 2023
Timo de Graaff maakte in 2023 zijn debuut in de MX5 Cup en maakte direct indruk.“Wat goed is komt snel!” zeggen ze wel eens. Tijdens het raceweekend op het iconische circuit van Spa-Francorchamps, waar hij nog nooit eerder had geracet, wist hij beide races te winnen. "Het was een nieuwe klasse en een nieuwe baan voor mij, maar alles viel op zijn plek dat weekend," vertelt Timo. Zijn prestaties op Spa waren een signaal aan de concurrentie dat ze rekening moesten houden met de jonge coureur.

Ondanks zijn indrukwekkende start had Timo te maken met grote tegenslagen in zijn debuutjaar. Door motorproblemen en een kapotte versnellingsbak op de circuits van Zolder en Assen, viel hij meerdere keren uit. Net als zijn broer Daan overigens. Daarnaast moest hij een race overslaan omdat hij geen auto had. "Het waren frustrerende momenten”,zegt Timo. Zonder die tegenslagen had hij serieus meegedaan voor het kampioenschap. De technische problemen weerhielden hem ervan om het seizoen af te maken zoals hij had gehoopt.

Daan en Timo de Graaff Betcity Trophy of theDunes

Daan de Graaff’s sterke seizoen
Daan de Graaff heeft dit seizoen laten zien waarom hij een vaste kanshebber is voor podiumplaatsen. Hij behaalde de meeste polepositions van alle rijders en toonde constant zijn snelheid en vastberadenheid. "Dit seizoen was een grote stap voor mij. Het voelt goed om zo vaak vooraan te staan," aldus Daan.

De finale op TT Circuit Assen: Timo strijdt voor het kampioenschap
Met nog één raceweekend te gaan, kijken de broers vol verwachting uit naar de ontknoping van het seizoen op het TT Circuit in Assen. Timo heeft de kans om het kampioenschap binnen te halen, terwijl Daan zich richt op de strijd om de tweede plaats. "Assen wordt spannend, maar ik ben klaar om voor het kampioenschap te gaan," zegt Timo. "We hebben veel geleerd en ik voel me sterker dan ooit."

Dank aan team en sponsoren
De broers de Graaff willen ook hun team, Tachyon Motorsport, en hun trouwe sponsoren bedanken voor hun steun gedurende het hele seizoen. "Zonder hen zouden we hier niet staan," benadrukt Daan. "We zijn hen ontzettend dankbaar voor hun vertrouwen."

Volgende race: TT Circuit Assen op 26-27 oktober– de ontknoping van het MX5 Cup-seizoen!

Voor meer informatie over de prestaties van Daan en Timo de Graaff, hun team Tachyon Motorsport, of de komende race op het TT Circuit in Assen, neem contact op via onderstaande [email protected]

Partners van Daan en Timo de Graaff:
#IMap #fortisbatavia #demarec #VAdesign #arvast #aannemingsbedrijfjohndevos #24HSERIES #rocartech #AllianceAutomotive #kolenaar #hydrotest #lansenleek #hexis #Tachyonmotorsport #raceclinics #kustlicht #mx5cup #frissocials #shark-agency.nl #tachyonmotorsport

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS