Formule 1 • MOTO GP

Baltus behaalt persoonlijk beste kwalificatieresultaat met vijfde plaats op Phillip Island, Van den Goorbergh negentiende

Uitgegeven door HJ van Keulen • 19 oktober 2024 08:40

Barry Baltus heeft zich zaterdag als vijfde gekwalificeerd voor de Moto2 race op het Phillip Island Grand Prix Circuit. Het is het beste resultaat van zijn Grand Prix carričre tot dusver waarmee hij vanaf het midden van de tweede rij aan de Australische Grand Prix zal beginnen. Zonta van den Goorbergh kwalificeerde zich als negentiende maar zal als achttiende aan de race beginnen.

Baltus behaalt persoonlijk beste kwalificatieresultaat met vijfde plaats op Phillip Island

Dit weekend wordt de Grand Prix van Australië op het Phillip Island Grand Prix Circuit verreden en tot dusver zijn de weersomstandigheden zeer wisselvallig en instabiel gebleken. De eerste twee dagen zijn voornamelijk gekenmerkt door hevige buien in de ochtend en relatief droge omstandigheden in de middag, voor zondag lijkt het vooralsnog droog te blijven.

Vanwege die wisselvallige weersomstandigheden stonden Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh na de trainingen allebei niet bij de eerste veertien, waardoor ze deel moesten nemen aan Q1. Hierin reed Baltus de vierde tijd en eindigde Van den Goorbergh als vijfde waardoor de Belg wel door kon naar Q2 en de Nederlander zich als negentiende kwalificeerde. Vanwege een grid penalty voor een andere rijder boekt Van den Goorbergh nog één plaats winst en start hij zondag vanaf P18 op de grid.

In de tweede kwalificatiesessie liet Baltus van zich horen en met een vijfde tijd behaalde hij het beste kwalificatieresultaat van zijn carričre. Daarmee heeft de Belgische coureur een uitstekend uitgangspunt voor de race van morgen, terwijl Van den Goorbergh ook al eerder heeft laten zien dat er vanaf de zesde startrij nog van alles mogelijk is.

Barry Baltus – P5: “Het was geen gemakkelijke dag met de weersomstandigheden, maar ik ben zeker blij met het resultaat. Het is het beste kwalificatieresultaat uit mijn carričre, dus dat is erg positief. In de ochtend reed ik de hele sessie in de natte omstandigheden en in de middag slaagde ik erin om naar Q2 te gaan. We hebben een goede positie op de grid, maar het is pas zaterdag. Laten we morgen genieten van de race en dan zien we wel wat er mogelijk is.”

Van den Goorbergh negentiende

Zonta van den Goorbergh – P19: “Het was vandaag een iets moeilijkere dag dan verwacht. We begonnen de dag opnieuw met natte omstandigheden waardoor de kwalificatie eigenlijk de eerste keer was dat we fatsoenlijk op een droge baan konden rijden. We komen nog wat stabiliteit tekort wat ons vooral tegenhoudt in de snelle gedeelten. Zo was ik in de kwalificatie heel snel in de eerste twee sectoren maar verloor ik die tijd weer in de laatste twee sectoren. We moeten zien dat we dat verbeteren zodat we morgen in de race hopelijk naar voren kunnen komen.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “We houden gemengde gevoelens over aan deze tweede dag in Australië. Na gisteren wisten we al dat het moeilijk zou worden vandaag, onder andere direct naar Q2 gaan wat ons net niet lukte. Vanwege de weersomstandigheden ging dat vandaag simpelweg niet waardoor we met beide rijders naar Q1 moesten.

Barry zat net op het randje en kon door naar Q2 terwijl Zonta er net naast zat. Dan zie je ook meteen dat zo’n deelname aan Q2 ineens een hele positieve wending kan geven aan het kwalificatieresultaat. Als je dat ritme vanuit Q1 mee kunt nemen dan ben je ook meteen in Q2 sterkt. Dat heeft Barry uitstekend gedaan en met de vijfde plaats op de grid heeft hij zijn beste kwalificatieresultaat ooit behaald.

De omstandigheden blijven lastig maar er zijn wat dat betreft nog wel wat verbeteringen te vinden voor ons, zodat met name in het geval van Zonta nog een stapje naar voren kunnen komen. Ook hij heeft vandaag goed gepresteerd maar het zat ‘m deze keer net niet mee. Het zal voor beide rijders zeker geen makkelijke wedstrijd worden want dat is het op Phillip Island nooit. Het wordt een harde strijd en hopelijk kunnen we er met z’n allen het beste van maken, en resultaten behalen die in de lijn liggen met wat we de afgelopen races hebben behaald.”

De Moto2 race over 23 ronden op het Phillip Island Grand Prix Circuit gaat zondag om 12:15 uur lokale tijd, 06:15 uur Nederlandse tijd van start.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS