Formule 1 • MOTO GP

Collin Veijer bijna van de baan gedrukt, maar toch mooi podium: "Ik zag andere rijders gekke dingen doen"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 6 oktober 2024 10:30

Tijdens een historische Moto 3-race zondag in Motegi pakte LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP-coureur Collin Veijer een sterke tweede plaats achter de vandaag tot 2024 Moto3 wereldkampioen gekroonde David Alonso. De Moto Grand Prix van Japan had een heel bijzondere spanning, want niet minder dan drie rijders probeerden zondag tijdens de 17 ronden durende race op het Mobility Resort Motegi te gebruiken om de titelwinst van David Alonso te voorkomen.

Collin Veijer scoort P2 in Motegi

En ook al slaagde niemand daarin, Collin Veijer liet niet alleen een uiterst indrukwekkende prestatie zien in deze zestiende race van het seizoen, die hij startte vanaf de tweede startplaats en finishte op dezelfde positie, maar ook in het hele seizoen tot nu toe. Een seizoen waarin de runner-up titel nog steeds voor het grijpen ligt. Daarvoor zal hij dezelfde tegenstanders moeten zien te verslaan als in deze Japanse thriller: Daniel Holgado en Ivan Ortola. Zijn tweede plaats voegde nog eens twintig punten toe aan zijn conto, waardoor hij steeg naar de derde plaats in het wereldkampioenschap, waar slechts drie punten hem scheiden van de huidige nummer twee Holgado.

Collin Veijer, P2 – (+0.524), 2024 Moto3 World Championship – P3 – 209 punten: “Mijn start was goed, maar ik kwam in aanraking met een andere rijder en verloor daarbij een aantal posities. Daarna probeerde ik mijn ritme te vinden en rustig te blijven om de banden niet te veel te belasten, want ik zag andere rijders gekke dingen doen. Dus ik dacht, oké, laat ze maar doen. Naarmate de race vorderde, voelde ik me steeds beter en probeerde ik terug naar voren te komen, wat me lukte in de laatste paar ronden. Maar één rijder besloot een behoorlijk stomme inhaalmanoeuvre uit te voeren, waardoor ik bijna uit de race werd geduwd en dat kostte me een seconde, anders hadden we David kunnen uitdagen voor de overwinning. Maar een P2 is oké. We moeten het beste maken van elk van de resterende races, zodat we kunnen vechten voor de tweede plaats in het kampioenschap. Maar allereerst wil ik David feliciteren met zijn titelwinst vandaag!”