Formule 1 • MOTO GP

Manzi kwalificeert zich als vierde voor belangrijke eerste World Supersport race in Jerez, Van Straalen 23e

Uitgegeven door HJ van Keulen • 19 oktober 2024 08:20

Stefano Manzi heeft zich vrijdagmiddag als vierde gekwalificeerd in de World Supersport klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De Italiaan voert daarmee de tweede startrij aan voor de cruciale eerste race op het Spaanse circuit. Glenn van Straalen had een moeizame dag en eindigde als 23e in de kwalificatie.

Stefano Manzi – P4

Na de wisselvallige weersomstandigheden in Portugal werden de zonnige Spaanse omstandigheden met open armen ontvangen. Onder een fel schijnende zon en een aangename buitentemperatuur werd op vrijdagochtend het laatste raceweekend van 2024 begonnen met de vrije training verreden waarin Stefano Manzi de derde tijd reed, terwijl Glenn van Straalen vanwege veel ongeldig verklaarde rondetijden als 24e eindigde.

’s Middags was het alweer tijd voor de Superpole sessie waarin het niveau meteen zeer hoog lag. Met een 1’42.385 kwalificeerde Manzi zich als vierde voor de eerste World Supersport race van dit weekend waarbij hij slechts 0,021 seconde tekortkwam op de eerste startrij, en slechts 0,051 seconde op de tweede plaats. Met een zeer hoog en constant racetempo liet de Italiaan zien dat hij dit weekend opnieuw mee kan doen voor de topposities.

Van Straalen kwam na tien minuten in de sessie ten val in bocht 1 waarna hij zijn machine terug moest brengen naar de pitbox. Het werd een moeizame sessie waarbij er opnieuw een aantal rondetijden ongeldig werden verklaard, uiteindelijk kwalificeerde de Nederlander zich als 23e met een 1’43.618 als snelste rondetijd. Daarmee zal het in Race 1 een flinke uitdaging worden voor Van Straalen maar hij heeft dit seizoen al vaker laten zien dat hij met een goed racetempo nog ver naar voren kan komen.

Stefano Manzi – P4: “Het was best een moeilijke dag. In de ochtend waren we vrij sterk met de harde band, maar toen we ‘s middags de zachte band monteerden hadden we wat meer moeite dan we hadden verwacht. Uiteindelijk kwalificeerde ik me als vierde wat betekent dat ik niet op de eerste rij sta, maar we zijn niet ver verwijderd van de snelsten. We moeten nog wat werken voor morgen en dan zien we wel wat we kunnen doen in de eerste race.”

Glenn van Straalen – P23

Glenn van Straalen – P23: “Het was een moeilijke eerste dag voor ons hier in Jerez. De valpartij in de Superpole sessie was een kostbaar foutje en ondanks een redelijke rondetijd staan we toch ver naar achteren op de grid. We gaan hard werken om de race van morgen zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat we nog wat punten kunnen scoren en we voor Race 2 wel een betere startpositie hebben.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “De eerste dag in Jerez zit erop. Stefano kwam zeer sterk uit de startblokken in de vrije training waarna we het in de kwalificatie iets lastiger hadden. Het racetempo van Stefano is heel goed maar helaas konden we die ene snelle ronde er net niet uit persen. Hoe dan ook, een tweede startrij is een goede uitgangspositie en ik verwacht veel spektakel van hem in de eerste race morgen.

Aan de kant van Glenn was het helaas een teleurstellende dag maar er wordt hard gewerkt door het team om het tij te keren. We hebben dit jaar al vaker weten terug te knokken en ik ben ervan overtuigd dat we dat nu ook kunnen doen.”

De eerste World Supersport race op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gaat zaterdagmiddag om 15:15 uur van start.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS