Formule 1 • MOTO GP

Nederlandse Ten Kate Racing weer teamkampioen! Voor de vierde keer op rij

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2024 01:04

Pata Yamaha Ten Kate Racing behaalt vierde teamwereldkampioenschap op rij doordat Stefano Manzi zaterdag als derde was geëindigd in de eerste World Supersport race op het Circuito Estoril. De Italiaan behaalde daarmee zijn zestiende podiumfinish van het seizoen. Teamgenoot Glenn van Straalen kwam na een probleem in de voorlaatste ronde als negende over de finish nadat hij op weg was naar een top vijf resultaat. Pata Yamaha Ten Kate Racing heeft hiermee voor het vierde seizoen op rij het wereldkampioenschap voor teams gewonnen.

Pata Yamaha Ten Kate Racing

Na de wisselvallige omstandigheden op vrijdag waren de weersomstandigheden op zaterdag opnieuw niet bepaald stabiel. Na veel regen in de ochtend was het bij aanvang van de eerste World Supersport race droog op het Circuito Estoril.

Stefano Manzi startte goed en kon meteen mee met zijn twee rivalen in het kampioenschap. De Italiaan wist lang stand te houden maar moest in de tweede helft van de race toch terrein prijsgeven. Uiteindelijk kwam hij als derde over de streep waarmee hij zijn zestiende podiumfinish in 21 races heeft behaald. In Race 2 zal Manzi vanaf de vierde plaats starten.

Glenn van Straalen kwam ook goed weg van zijn vijfde startplaats op de grid en wist in de beginfase mee te komen met de kopgroep. Vervolgens raakte de Nederlander verwikkeld in een felle strijd waardoor hij de aansluiting verloor. Van Straalen was zeer strijdbaar en was op weg naar een top vijf finish totdat hij in de voorlaatste ronde kostbare tijd verloor en terugviel naar de negende plaats. In Race 2 zal de 24-jarige coureur vanaf de twaalfde plaats starten.

Stefano Manzi – P3: “Het was weer een goede race en weer een trofee voor de verzameling. Maar het is niet genoeg, want ik was niet in staat om te vechten en daardoor verloor ik belangrijke punten voor het kampioenschap. Vanaf het begin had ik veel moeite en voelde ik me niet zo comfortabel, hoewel ik nog steeds vooraan meereed. Toen de achterband minder werd was ik weg en ik zag ook dat iemand het gat naar mij dichtreed, dus ik dacht dat we ook het podium zouden verliezen. Gelukkig gebeurde dat niet, dus uiteindelijk was het toch een goede race waarin we ons best hebben gedaan. We zullen proberen om morgen in de warm-up nog wat te verbeteren en dan kunnen we misschien in de race nog wat beter presteren. Ik ben blij dat we vandaag het teamkampioenschap veilig hebben kunnen stellen.”

Glenn van Straalen – P9: “Na een goede start kon ik net niet mee met de kopgroep en daarna kwam ik in een flink gevecht terecht. Daar wist ik uit te komen en daarna kon ik een goed tempo rijden. Ik was op weg naar een goed resultaat maar twee ronden voor het einde verloor ik een paar seconden waardoor ik weer in de groep terechtkwam. Daardoor raakte ik een paar posities kwijt en dat is balen. We gaan kijken wat we voor morgen kunnen aanpassen om ons racetempo nog iets te verbeteren.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing
teammanager: “Het was een goede dag voor ons met wederom een podium voor Stefano en Glenn die op weg was naar een top vijf resultaat, helaas kon hij die positie in de groep net niet behouden. Ze hebben allebei heel goed gepresteerd maar de wisselvallige omstandigheden van dit weekend hebben ons een beetje opgebroken. We hebben met deze race veel informatie verzameld dus ik ben ervan overtuigd dat we beide rijders morgen een beter pakket mee kunnen geven, waardoor ik voor beide coureurs weer een mooi resultaat verwacht. Ook hebben we vandaag voor het vierde seizoen op rij het teamkampioenschap in de wacht gesleept wat natuurlijk een mooie erkenning is voor iedereen binnen het team.”

De tweede World Supersport race gaat zondagmiddag opnieuw om 15:15 uur lokale tijd, 16:15 uur Nederlandse tijd van start op het Circuito Estoril in Portugal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS