Formule 1 • MOTO GP

Stefano Manzi van Ten Kate Racing behaalt overtuigende overwinning in Estoril en houdt titelstrijd open tot seizoensfinale

Uitgegeven door HJ van Keulen • 14 oktober 2024 20:21

Stefano Manzi heeft zondagmiddag de tweede World Supersport race op het Circuito Estoril gewonnen. Na een goede start hield de Italiaan de druk er flink op bij zijn concurrent die daar uiteindelijk onder bezweek. Met zijn derde overwinning van het seizoen houdt Manzi de titelstrijd nog open tot het laatste raceweekend van 2024.

Stefano Manzi heeft zondagmiddag de tweede World Supersport race op het Circuito Estoril gewonnen

Ondanks dat Manzi in Race 1 op het podium eindigde was hij niet tevreden met het resultaat en wilde hij in Race 2 meer. De technici van het Pata Yamaha Ten Kate Racing hadden de YZF-R6 flink verbeterd waardoor de Italiaan zondag in staat was om een veel beter tempo te rijden. Na een goede start reed hij op de tweede plaats waarna er een klein gat ontstond richting de raceleider. Deze wist Manzi dankzij een zeer indrukwekkend tempo te verkleinen waardoor zijn rivaal een fout maakte en ten val kwam.

Hierdoor nam Manzi de leiding over en deze gaf hij niet meer uit handen. Met een comfortabele voorsprong kwam de Italiaan als winnaar over de streep waarmee hij zijn derde zege van het seizoen heeft behaald. Het is alweer zijn zevende zege in dienst van het team uit Nieuwleusen en zijn zeventiende podiumfinish van 2024. Met 365 punten is Manzi nu opgeklommen naar de tweede plaats in het kampioenschap en met 45 punten achterstand op de leider is het kampioenschap nog onbeslist.

Glenn van Straalen moest van de twaalfde startplaats komen maar maakte in de openingsfase al gauw meerdere posities goed. De Nederlander beschikte ook over een goed racetempo en wist uiteindelijk als zevende over de finish te komen. Met 156 punten staat Van Straalen achtste in het kampioenschap.

Stefano Manzi – P1: “Het was een hele goede race, zeker na het teleurstellende resultaat van gisteren. We hebben vanochtend een grote stap gemaakt in de warm-up en ik had een heel goed gevoel met de motor, dus ik wist dat er een kans zou zijn in de race. Na de start zat ik meteen op de tweede plaats, maar Yari zat al in een goed ritme. Uiteindelijk maakte hij een foutje en had ik al een voorsprong van meer dan een seconde op Adrián, waardoor ik de overwinning kon pakken. Ik ben erg blij dat ik het kampioenschap open kan houden tot de laatste ronde. Het is niet close maar het ligt nog open, dus we proberen gewoon het best mogelijke weekend neer te zetten, zoals altijd.”

Glenn van Straalen – P7: “Het was een goede race en ik ben blij met het resultaat. Na een paar ronden viel er een klein gaatje dat ik niet meer dicht kon rijden. Het tempo bleef daarna hetzelfde maar ik heb er een stuk beter gevoel aan overgehouden dan gisteren. Dat is fijn met de volgende race komend weekend alweer in Jerez, waar we opnieuw alles zullen geven voor goede resultaten.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “Na de aanpassingen die we hadden gedaan ten opzichte van gisteren wisten we dat we vandaag een hele grote kans zouden hebben op een goed resultaat. De geringe tijd op een droge baan was een probleem voor ons, dus de jongens in het team hebben tot laat gewerkt om de afstelling voor vandaag te verbeteren voor beide rijders. Ze maakten allebei een grote stap in de warm up en wisten dat uiteindelijk om te zetten in een hele goede race.

Stefano heeft een klinkende zege behaald nadat hij met een zeer hoog tempo Montella onder druk wist te zetten. Het was een kwestie van wie er het eerste een fout zou maken en gelukkig was Stefano dat niet, waardoor hij de overwinning kon behalen. Het kampioenschap is nog steeds open, ook al zijn de kansen klein. Maar het is pas over als het echt over is.

Glenn heeft ook een ijzersterke race gereden, zat dicht bij de kopgroep en heeft zich enorm verbeterd ten opzichte van gisteren. Ik denk dat het team het over de hele breedte heel goed gedaan heeft en met een goed gevoel gaan we naar Jerez, waar we heel veel sponsoren en gasten mogen ontvangen.”

Het volgende raceweekend vindt komend weekend van 18 t/m 20 oktober plaats op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto, de seizoensafsluiter van 2024.