2024 Rotax MAX Challenge International Trophy: een niet te missen sportevenement op het kartcircuit van Le Mans

Uitgegeven door HJ van Keulen • 27 juli 2024 21:55

Onder zeer gunstige weersomstandigheden konden de 318 coureurs uit 44 landen op vijf continenten die deelnemen aan de 2024 Rotax MAX Challenge International Trophy dankzij de uitstekende organisatie van 3MK Events in samenwerking met BRP-Rotax deelnemen aan een intens en spectaculair evenement op het circuit van Le Mans.

RMCIT: een niet te missen sportevenement op het kartcircuit van Le Mans

De 6e editie van dit evenement bevestigde het hoge niveau en de wereldwijde reputatie tijdens zeer levendige en spannende races. Sportiviteit was te zien in alle zes categorieën, dankzij een respectvolle maar vastberaden aanpak van de technische en sportieve aspecten. Groot-Brittannië behaalde drie overwinningen, Frankrijk één, Nederland één en Oostenrijk één.

De RMCIT blijft veel voldoening geven aan de coureurs en hun teams, die niet aarzelen om hun plezier te tonen in het regelmatig racen in dit geweldige evenement. De warme en feestelijke sfeer die de RMCIT kenmerkt, hield aan tot en met de podiumceremonies, die gepaard gingen met een prijzentrekking met royale prijzen, geschonken door de partners van de competitie. De meest begeerde prijzen blijven de tickets voor de Rotax Max Challenge Grand Finals, die van 19 tot 26 oktober 2024 in Italië haar 25-jarig jubileum viert op het beroemde Circuito Internazionale Napoli in Sarno.

Joshua Cooke (GBR) in Micro Max, Albert Friend (GBR) in Mini Max, Ties Van Wijk (NLD) in Junior Max, Ethan Jeff-Hall (GBR) in Senior Max, Leon Mandl (AUT) in DD2 Max en Vivien Cussac-Picot (FRA) in DD2 Max Masters zijn de gelukkigen met de prestigieuze tickets voor de Rotax Grand Finale.

Micro Max: Cooke wint voor Mair
Joshua Cooke (GBR) verstevigde zijn 1e plaats door de Super Heat tegen Alfie Mair (GBR) te winnen. Cooke leidde de finale vanaf de start, terwijl Austin Osman (GBR) 2e lag totdat er een 'Slow'-procedure werd uitgevoerd. Bij de herstart ging Mair naar de tweede plaats en daagde Cooke uit voor de leiding. Cooke heroverde de leiding, terwijl Oman en Mair streden om de tweede plaats. Cooke won met bijna 8 tienden voorsprong op Mair en Oman werd 3e met 7 honderdsten.

Micro Max: Joshua Cooke wint voor Alfie Mair

Uitslagen Micro Max
1- Joshua Cooke (GBR - ZIP/Rotax/Mojo)
2- Alfie Mair (GBR-Kosmic/Rotax/Mojo)
3- Austin Oman (GBR - Exprit/Rotax/Mojo)
4- Dominik Rozsa (HUN - Croc Promotion/Rotax/Mojo)
5- Pedro Faria (BRA - Energy/Rotax/Mojo)

Mini Max: Friend domineert tot het einde van de finale
Albert Friend (GBR), winnaar van de Super Heat en poleman bij de start van de finale, slaagde er opnieuw in om zijn rivalen vanaf het begin van de race voor te blijven. Hij zegevierde al in 2023 en breidde zijn voorsprong gestaag uit tot hij won met de snelste ronde en een voorsprong van meer dan 5 seconden. Oliver Spencer (GBR) en Jenson Chalk (GBR) eindigden om beurten op de tweede plaats voordat Emerson Macandrew-Uren (GBR) in de laatste ronden het verschil maakte.

Mini Max: Albert Friend domineert tot het einde van de finale

Uitslagen Mini Max
1- Albert Friend (GBR - Tony Kart/Rotax/Mojo)
2- Emerson Macandrew-Uren (GBR - LN/Rotax/Mojo)
3- Jenson Chalk (GBR - Tony Kart/Rotax/Mojo)
4- Harry Taylor (GBR - LN/Rotax/Mojo)
5- Zdenek Babicek (CZE - MSKart/Rotax/Mojo)

Van Wijk ongenaakbaar in de Junior Max Finale
Ties Van Wijk (NLD) en Boaz Maximov (NLD) hadden de twee Super Heats gewonnen, maar Jacob Ascroft (GBR) en Matthéo Dauvergne (FRA) startten vanaf de eerste rij voor de finale. Van Wijk haalde hen in en nam de leiding in de derde ronde. Lewis Goff (GBR) nam de tweede plaats in, maar kon de leider niet bijhouden. Luka Scelles (FRA), die de snelste ronde reed, en Cameron Nelson (GBR) streden vervolgens om de derde plaats, terwijl Van Wijk met bijna 4” won. De top vier schoof allemaal drie plaatsen op.

Ties Van Wijk ongenaakbaar in de Junior Max Finale

Uitslagen Junior Max
1- Ties Van Wijk (NLD - Tony Kart/Rotax/Mojo)
2- Lewis Goff (GBR - Exprit/Rotax/Mojo)
3- Cameron Nelson (GBR - LN/Rotax/Mojo)
4- Luka Scelles (FRA - EOS/Rotax/Mojo)
5- Boaz Maximov (NLD - Tony Kart/Rotax/Mojo)

Jeff Hall aan de leiding in Senior Max
De drie Super Heats werden gewonnen door Matthews Higgins (GBR), Lewis Gilbert (GBR) en Nolan Lemeray (FRA). Ethan Jeff-Hall (GBR) bleef aan de leiding voor de finale, voor Gilbert. Jeff-Hall ging het best van start, voor Lemeray, die al snel werd vervangen door Higgins. Gilbert schoof na zes ronden op naar de 2e plaats en probeerde toen het gat op de leider te dichten. Jeff-Hall beheerste de situatie perfect en gaf alleen het minimale toe om zijn overwinning veilig te stellen met een voorsprong van 1,5” bij de finishvlag. Jayden Thien (NLD), die als 5e van start ging, moest hard vechten om in het laatste derde deel van de race naar de 3e plaats op te klimmen en die positie vast te houden tegen zijn teamgenoot Higgins.

Ethan Jeff-Hall aan de leiding in Senior Max

Uitslagen Senior Max
1- Ethan Jeff-Hall (GBR - Exprit/Rotax/Mojo)
2- Lewis Gilbert (GBR - Tony Kart/Rotax/Mojo)
3- Jayden Thien (NLD - LN/Rotax/Mojo)
4- Matthews Higgins (GBR - LN/Rotax/Mojo)
5- Macauley Bishop (GBR - LN/Rotax/Mojo)

Mandl wint de DD2 Max-finale
Antoine Barbaroux (FRA) had de Super Heat gewonnen van Xen De Ruwe (SVN), maar het was Imke Arts (NLD) die als 2e startte voor de finale. De Ruwe kwam snel terug naar de 2e plaats, maar kon de leiding niet overnemen. Leon Mandl (AUT) nam de leiding over achter Barbaroux en de strijd om de overwinning werd heviger. Barbaroux kwam met drie tienden voorsprong als eerste over de streep, maar hij werd achteraf bestraft voor het veroorzaken van een incident en kwam op de 6e plaats terecht, terwijl Mandl tot winnaar werd uitgeroepen met 1,4” voorsprong op De Ruwe. Arts kwam terug tot de 3e plaats op slechts een paar honderdsten achterstand.

Leon Mandl wint de DD2 Max-finale

Uitslagen DD2 Max
1- Leon Mandl (AUT - Birel ART/Rotax/Mojo)
2- Xen De Ruwe (SVN - Tony Kart/Rotax/Mojo)
3- Imke Arts (NLD - KR/Rotax/Mojo)
4- Kylian Guérin (FRA - KR/Rotax/Mojo)
5- David Aulejtner (POL - KR/Rotax/Mojo)

Cussac-Picot voor de 2e keer in DD2 Max Masters
Jack Dex (GBR) had de Super Heat gewonnen, maar startte als 2e naast Vivien Cussac-Picot (FRA) in de finale. De Française ontsnapte meteen na de start. Fabian Bock (DEU) en Robert Schlunssen (DNK) namen om beurten de 2e plaats in voordat Dex de leider kon achtervolgen. Hij dichtte geleidelijk het gat tot halverwege de race, maar toen nam Cussac-Picot de controle over en won met 1,7”. Charles Seguin (FRA) herstelde zich van de achtste plaats en finishte als derde, 37 duizendsten van Dex met de snelste ronde.