Karting • Rotax Euro

Razendsnelle Ties van Wijk vice-kampioen bij de Rotax Max Junioren! "Heel trots"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 september 2024 01:44

LONATO - Ties van Wijk is vice-Europees kampioen Rotax Max geworden in de Junioren-klasse. Het veertienjarige karttalent uit Hoenzadriel stelde de tweede plek veilig in Lonato tijdens de laatste ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Die beslissende finaleronde werd op het fameuze circuit gereden onder kunstlicht middels een 'nightrace'.

Ties van Wijk P2 op podium Rotax Racing

“Ik ben er echt wel heel blij mee, uiteindelijk”, zei Ties die daarmee impliciet aangaf dat hij in eerste instantie enigszins teleurgesteld was dat hij niet kampioen was geworden. “Dat we de titel net gemist hebben, was heel even pijnlijk, maar we kunnen heel trots zijn op wat we dit seizoen hebben neergezet. We zijn heel goed bezig en er zit nog een heel mooi laatste seizoensdeel aan te komen.”

Ties kon het missen van de titel vrij snel relativeren, want voorafgaand aan het weekeinde op de Italiaanse piste wist de snelle Gelderlander dat hij de winst van het kampioenschap niet meer zelf in de hand had. “Het verschil met de leider in het kampioenschap was vijftien punten. Maar halverwege het weekend kon ik nog wel een beetje hopen op de titel. We waren heel snel.”

In de trainingen was de topper van Bouvin Power al zo snel dat hij wist dat er veel mogelijk was in Lonato. “Tegelijkertijd wisten we ook dat we geluk nodig hadden. We waren in ieder geval heel constant en daarmee waren we tevreden.”

Het leidde donderdag tot de derde tijd in de kwalificatie. “Daardoor had ik een goede uitgangspositie voor de heats. In de eerste heat waren we meteen ontzettend snel, maar door ongelukkige momenten in de race zakten we terug naar zeven. Gelukkig slaagde ik erin in een mum van tijd terug te rijden naar P2. Op die plek ben ik ook gefinisht.”

Een dag later reed Ties de andere twee heats en die gingen ‘ook wel echt goed’, gaf hij aan. “In beide heats reed ik meteen weg van de rest. In de tweede race van de dag was ik 7,2 seconden weggereden omdat ze achter me gingen vechten. De snelheid was echt heel goed.”

Op zaterdag volgde dan de superheat en die reed Ties op nieuwe banden, omdat zijn concurrent voor de titel dat ook deed. “Die heat wonnen we vrij makkelijk en was het verschil nog maar zes punten. We dachten: het is nog mogelijk.”

Zeker ook omdat hij in de finale zelfs van poleposition mocht starten. Ties, die in Franciacorta nog op mooie wijze won, moest ervoor zorgen dat hij in ieder geval voor zijn concurrent bleef om nog kans te maken op de titel. In eerste instantie lukte dat. In de eerste acht ronde leidde hij de wedstrijd. “Maar de snelheid was niet genoeg om zonder nieuwe banden nog weg te rijden en ik zakte terug. Daarna had ik een crash in de laatste bocht van rondje negen en was alles verspeeld.”

Ties van Wijk

Ties kon na afloop als vice-kampioen met opgeheven hoofd het circuit verlaten. “We hebben er alles aan gedaan. Op die crash na hadden we niks verkeerds gedaan. Dat het net niet gelukt is kampioen te worden, was misschien wel even balen, maar we hebben wel iets moois neergezet dit jaar. En in het NK en het BMC-kampioenschap sta ik eerste bij de Junioren. We gaan er alles voor doen om die titels te winnen!”

Ties van Wijk bedankt zijn vader en moeder, zijn broer Yort, Birger Bouvin, Vincent France, Max, Lars en iedereen bij Bouvin Power.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS