Karting • Rotax Euro

Wat een topseizoen! Ties van Wijk wint prestigieuze titel in Le Mans en pakt nu al ticket Rotax Max Grand Finals

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juli 2024 07:45

LE MANS - Ties van Wijk heeft op dominante wijze de Rotax Max International Trophy in Le Mans gewonnen. Het veertienjarige karttalent uit Hoenzadriel won de Junioren-finale op de Franse piste met voorsprong. Hij stelde daarmee en passant een ticket veilig voor de Rotax Max Challenge Grand Finals!

Ties van Wijk kent topseizoen tot nu toe

“Een dominante overwinning. We staken met kop en schouder boven de anderen uit, geweldig”, zei een dolblije Ties over zijn winst in het prestigieuze evenement. Daarmee voegde hij opnieuw een superieure overwinning toe aan zijn toch al zo succesvolle seizoen. Samen met zijn Euro Trophy-winst in Italië vond hij het de mooiste zege tot dusver. “Ik kan niet zeggen welke van de twee de mooiste is. Het zijn twee compleet andere overwinningen en allebei heel mooi.”

Het Gelderse talent noemde het huidige seizoen nu al zijn beste jaar ooit. “We zijn zo goed bezig. De zege in Le Mans is een fijne beloning voor het harde werken en trainen. Mijn lengte en gewicht maakt het racen soms lastig, maar we winnen wel. Ik ben nu de eerste karter van Bouvin Power die de International Trophy bij de Junioren heeft gewonnen.”

Hij bedankte zijn team uitvoerig voor de topprestatie in Frankrijk. “Zonder hen was het niet gelukt. We zijn echt goed bezig, we zijn op de goede weg. Het gaat echt lekker. Dat we nu ook de International Trophy winnen, is speciaal. Het niveau is hier nog ietsje hoger niveau dan de gemiddelde Euro Trophy-wedstrijd. Nu gaan we proberen zoveel mogelijk kampioenschappen proberen binnen te halen.” Maar alle 'bouwstenen' zijn belangrijk. Zo is Ties zijn mental coach Julia ook dankbaar. Dat maakt op dit moment wel het verschil met hoe steady en zelfverzekerd hij is.

Want Ties staat op dit moment eerste in het NK Rotax Max en het BMC-kampioenschap, in de Euro Trophy staat hij tweede en in het BNL-kampioenschap vierde. “Het wordt lastig om in de BNL nog kampioen te worden, maar in de andere drie kampioenschappen moet het kunnen. We zitten in een echt goede flow.”

Dat demonstreerde hij in ook Le Mans. Vanaf de eerste meters. “Het wedstrijdschema is zo druk dat we voorafgaand aan de wedstrijd in Le Mans geen trainingsdagen op het circuit hadden, dus dinsdag was de eerste dag dat we er waren. We waren er meteen snel.”

De kwalificatie viel vervolgens een beetje tegen met P8 in zijn groep en P16 overall. Al had hij tijdens de sessie te maken met een onverwachte, tijdelijke handicap: kwalificeren met één hand. “Ik was bezig de rits van mijn pak dicht te houden om geen meatball-vlag te krijgen. De rits was kapotgegaan. Dan is P8 nog niet verkeerd.”

Dat resultaat betekende voor Ties werk aan de winkel in de heats. Hij finishte daarin achtereenvolgens als eerste, zestiende (na een crash) en zesde. “In de laatste heat verloor ik door een foutje een aantal plaatsen, maar soms was ik een halve seconde sneller dan de rest.”

Het opgetelde resultaat van de heats betekende dat hij negende overall was geworden. In prefinale A mocht hij vervolgens als vijfde starten. “Na de start lag ik vierde en ik pakte al snel plek drie. Een ronde later pakte ik ook de tweede plek en even later P1. Ik reed een paar rondjes op kop, maar in de slipstream konden andere rijders aanhaken en viel ik twee plekken terug. In de voorlaatste ronde pakte ik in één bocht twee man en lag ik weer op kop. Ik kon zelfs nog een gaatje slaan en zo won ik de prefinale.”

Zo slaagde Ties erin ondanks die zestiende plek in de tweede heat (voor de finale werden alle resultaten van de tot dan toe verreden wedstrijden bij elkaar opgeteld) dat hij in de finale op de vierde plaats kon starten. “Ik had een heel goede start en ik pakte meteen plek drie. Dat was voor een start aan de buitenkant niet verkeerd.”

Hij vervolgde: “Een ronde later pakte ik plek twee en nog een rondje later plek één. We hadden een echt bizarre snelheid dit weekend. Helemaal aan het eind van het weekend. En vooral in sector twee waren we veel sneller dan de rest. Toen in de finale de nummers twee en drie met elkaar begonnen te knokken, gingen ze bijna van de baan. Ik was meteen weg. Ik dacht ‘trappen’. Als ik geen foutje maak en niet dom doe, kan ik het gat groot genoeg houden en winnen.”

Ties van Wijk

Nu hij een ticket heeft voor de Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders, hoeft hij zich daarom niet meer druk te maken. Niet dat hij eraan twijfelde dat hij die in het NK nog zou winnen. “Maar het is wel fijn dat ik er niet meer aan hoef te denken. Zo kan ik me puur op het racen focussen!”

Ties van Wijk bedankt zijn vader, moeder en zijn broer. Verder teambaas Birger Bouvin, Vincent France, Julia, Max, Lars en iedereen bij Bouvin Power.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS