Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Centenary 24H of Spa: drie klasse-overwinningen voor Mercedes-AMG; Nick Catsburg winnaar ProAm!

Uitgegeven door Peter Vader • 3 juli 2024 15:52

De zwaarste GT3-race ter wereld schrijft zijn eigen verhalen. Mercedes-AMG Customer Racing heeft dit op extreme wijze ervaren tijdens de 76e editie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa. De beste Mercedes-AMG GT3 begon zaterdag om 16.30 uur aan de race vanaf de tweede plaats op de grid met een veelbelovende startpositie. Na in de beginfase de leiding te hebben genomen, werden de Performance Teams gedwarsboomd door een turbulente race op het Circuit de Spa-Francorchamps. Talrijke incidenten, onweersbuien en zware regenval tijdens de nacht resulteerden in 22 Full Course Yellow-periodes. In totaal werd de race gedurende een periode van 9 uur en 16 minuten geneutraliseerd. Na 24 uur zagen negen van de veertien Mercedes-AMG GT3’s die aan de race waren begonnen, de geblokte vlag. Als meest succesvolle fabrikant werd Mercedes-AMG bekroond met de prestigieuze ‘Coupe Du Roi’. De sterke resultaten in de individuele klassementen waren cruciaal voor dit succes. De Customer Racing-auto's uit Affalterbach behaalden respectievelijk een één-twee in de PRO-AM-klasse en een eerste en derde plaats in de GOLD- en SILVER-divisies.

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 1

Drie klasseoverwinningen voor de Mercedes-AMG GT3
De GOLD Cup werd gewonnen door AlManar Racing by GetSpeed, die in het algemeen klassement een uitstekende zevende plaats behaalde terwijl hij met de winnaar in dezelfde ronde reed. De bemanning van de #777 Mercedes-AMG GT3 maakte de weg vrij met een vlekkeloze race en de juiste tactische beslissingen. Het Haupt Racing Team rondde een dubbel podium af met een derde plaats. In het eerste derde deel van de race had de #77-inschrijving een ronde verloren vanwege een incident. Na vier uur stond het team op de 52e plaats algemeen en maakte vervolgens een vastberaden comeback. In de categorie SILVER behaalde #3 GetSpeed opnieuw een klasseoverwinning. Opnieuw bereikte een Mercedes-AMG GT3 het podium in de klasse, met Winward Racing's #57 op de derde plaats. ‘CrowdStrike of Riley’ en het ‘Uno Racing Team with Landgraf vierden een één-twee in het PRO-AM-klassement.

De overwinning in de Pro-Am-klasse ging naar het Fanatec GT World Challenge America powered by AWS-kampioensteam ‘CrowdStrike by Riley’ met George Kurtz, Colin Braun, Ian James en Nicky Catsburg, na een racelange strijd met de Nr100- Team RJN McLaren 720S GT3 Evo, die in een later stadium van de race uitviel vanwege turboproblemen. Nyck Catsburg was duidelijk ingenomen met het behaalde resultaat evenals met zijn teamgenoten. De Amersfoorter verklaarde na afloop: "Het is geweldig om deze overwinning te pakken. En eerlijk gezegd was het dit jaar extreem lastig. De weersomstandigheden tijdens de nacht maakten het erg moeilijk. Het is misschien wel één van de meest uitdagende stints die ik ooit heb gedaan. Je kon namelijk bijna niks zien en je gaat zo snel door het bos daar. Het was lastig om de auto op de baan te houden. Het is extra speciaal om dan niet alleen te finishen, maar ook te winnen met een auto die geen krasje had. Ik ben deze jongens ontzettend dankbaar met hoe ze het hebben gedaan. Het blijft speciaal om de 24 Uur van Spa te winnen!"

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 2

Mercedes-AMG Performance Teams pech in de strijd om de eindzege
Mercedes-AMG Team MANN-FILTER was vanaf het begin van de race in sterke vorm. Lucas Auer (AUT) nam aanvankelijk de leiding in de race. Een lekke band veroorzaakt door koolstofafval wierp het team kort daarna terug. De #48 Mercedes-AMG GT3 werkte zich na tegenslagen keer op keer weer omhoog in de ranglijst. Direct na halverwege de race leidde een aanrijding buiten hun schuld tot een voortijdig einde van de race.

Mercedes-AMG Team GetSpeed hield de kansen op de eindzege tot in de vroege ochtenduren levend. Het team bevond zich op een veelbelovende tiende positie toen rond 08:00 uur CEST de linkervoorwielnaaf brak als gevolg van een botsing. Jules Gounon (AND) bracht auto met nummer 2 op eigen kracht terug naar de pits. Hoewel de auto daar in eerste instantie werd gerepareerd, werd deze om veiligheidsredenen kort daarna toch teruggetrokken uit de race.

De 24 uursrace was een rollercoaster voor het Mercedes-AMG Team GruppeM. Na een ongelukkige start vanaf de 52e plaats, had het Performance Team zich opgewerkt naar de topposities. Tijdens de nacht beschadigde een spin echter de vloer van Nr130. De schade nam toe naarmate de race vorderde. Na een reparatie besloot het team de auto kort na 08.00 uur CEST buiten gebruik te stellen vanwege het aanzienlijke tijdverlies.

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 3

Reacties na afloop:

Stefan Wendl, hoofd van Mercedes-AMG Customer Racing: “Wat de race om de eindzege betreft, verliep deze niet zoals we ons hadden voorgesteld. Onze Performance-auto's hadden het tempo om op het podium te eindigen. Helaas verloren we alle drie de inschrijvingen onder de moeilijkste omstandigheden. Maar dat ik deze uiterst veeleisende 24 uursrace als de meest succesvolle fabrikant kan beëindigen, maakt mij des te blijer en we zijn trots op de Coupe Du Roi. Ik breng hulde aan onze Mercedes-AMG Customer Racing Teams voor het behalen van drie klasseoverwinningen en in totaal zes podiumplaatsen in deze turbulente race. Vooral de #777 van AlManar Racing by GetSpeed leverde een sterke prestatie en werd beloond met een zevende plaats in het algemeen klassement. Felicitaties aan Aston Martin en Comtoyou Racing voor hun welverdiende overwinning.”

Lucas Auer, Mercedes-AMG-team MANN-FILTER #48: “We hadden een ongelooflijk snelle auto en konden bij de start het tempo bepalen. Helaas werden we herhaaldelijk door pech teruggeworpen en als je eenmaal achteraan staat, wordt het erg lastig. Het was voor ons een zware race met een lastig einde. Iemand maakte contact met mijn auto bij de herstart in bocht één. Ik denk dat ze achter mij vochten en een van hen had het bij het verkeerde eind. Zo te moeten uitvallen is ècht heel teleurstellend.”

Jules Gounon, Mercedes-AMG-team GetSpeed #2: “Het is zeker geen race waar we met veel plezier aan zullen terugdenken. Helaas hadden wij in de ochtenduren een onherstelbaar defect, wat voor ons eigenlijk heel ongebruikelijk is. Tot dan toe zaten we vooraan. Over het geheel genomen was het een zeer uitdagende en onvoorspelbare race. Niettemin kon ons team een succesvol weekend vieren met overwinningen in de klassen GOLD en SILVER. En we hebben onze zinnen gezet op de eindzege volgend jaar.”

Frederik Vesti, Mercedes-AMG Team GruppeM #130: “Het was een ongelooflijke week met veel uitdagingen. Er zijn zoveel factoren waarop je moet reageren bij duurraces. In vier uur tijd zijn we erin geslaagd om met een geweldige strategie op te klimmen naar de eerste positie. Het was zonde om de auto te moeten inleveren. Maar we hadden een goed tempo en lieten een geweldige race zien tot aan de pensionering, waar we trots op kunnen zijn. Aan de andere kant maakte ik ook een paar fouten, wat zeker normaal is voor een rookie in zijn eerste GT3-race. Het was voor mij een zeer leerzame ervaring. Veel dank aan Mercedes-AMG voor deze fantastische kans.”

Al Faisal Al Zubair, AlManar Racing door GetSpeed #777: “Dat was een fantastische, maar ook heel hectische race. De omstandigheden en de posities veranderden eigenlijk voortdurend. Mijn polsslag was de hele tijd erg hoog. Maar al het werk heeft zijn vruchten afgeworpen en ik ben erg blij met het resultaat. We wonnen de klasse en eindigden als derde in het IGTC-klassement, iets waar we heel trots op mogen zijn.”

Jusuf Owega, Haupt Racing Team #77: “We hebben zoveel tegenslagen gehad dat ik ze, als ik terugkijk, niet eens allemaal kan opsommen. Na ongeveer vier uur hadden we een aanrijding en verloren we een ronde in het grind. In het donker en in de regen konden we ons een weg terug banen naar de kop. Omdat we niet in de PRO-klasse zaten, mochten we tijdens de talrijke safety car-periodes onszelf opnieuw uitvinden. We hoopten altijd dat we de achterstand nog eens zouden kunnen inhalen. In de ochtend, op een opdrogende baan, behoorden we zelfs tot de snelsten. Dat laat maar weer eens zien dat je gewoon nooit moet opgeven.”

George Kurtz, CrowdStrike of Riley #4: “Het is een groot succes voor ons hele team. Iedereen heeft geweldig werk geleverd en Mercedes-AMG heeft ons voorzien van een sterke auto. Het was een erg turbulente race met veranderlijke omstandigheden, maar we zijn erin geslaagd uit de problemen te blijven en de juiste beslissingen te nemen als het ging om de banden. Dat was een beetje een gok. Het winnen van de 100ste verjaardag van de race voelt heel goed.”

Adam Osieka, teambaas GetSpeed: “Ik ben bijzonder blij met het succes van de #777, omdat AlManar niet alleen klanten zijn, maar ook vrienden. De hele race was qua strategie lastig te voorspellen. We hebben ook een keer de verkeerde beslissing genomen en droogweerbanden gemonteerd, vlak voordat de regen viel. Gelukkig gebeurde dat niet alleen bij ons. Over het algemeen bekijk ik onze teamprestaties met een lach en een traan. Beide klantenauto's zagen de zwart-wit geblokte vlag en wonnen hun klasse. Maar dat is natuurlijk geen troost voor het uitvallen van onze #2. Het was moeilijk om overal buiten te blijven.”

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 4

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 5

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 6

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 7

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 8

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 9

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 10

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 11

CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 12



CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 7


CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 8


CrowdStrike 24 Hours of Spa Mercedes-AMG Customer Racing Foto 9


Mercedes event poster


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS