Autosport NL • Mazda MX-5 Cup

Filip Wójtowicz geniet van eerste podiumplaats van dit seizoen in Mazda MX-5 Cup! "Dit doet echt wel deugd!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juni 2024 19:02

SPA – Voor Filip Wójtowicz zou de derde ronde van de Mazda MX-5 Cup zomaar de ommekeer kunnen zijn. De 24-jarige racepiloot uit Edigem denderde zondag op het circuit van Spa-Francochamps naar zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Daar was de snelle rijder van Team van Polyparts rent vanzelfsprekend uitermate content mee: P2!

Racepiloot Filip Wójtowicz geniet van eerste podiumplaats van dit seizoen in Mazda MX-5 Cup

“Het is lang geleden dat ik op het podium heb gestaan. De laatste keer was vorig seizoen. Ik had het ook niet echt verwacht”, zei Filip met een lach. “En tijdens het vorige raceweekend in Zandvoort was het niet zo heel goed gegaan. Toen hadden we een nieuwe auto en die afstelling was nog niet honderd procent. Nu was die wel goed.”

Zie daar de verklaring voor zijn uitstekende vorm op het fameuze Ardenner F1-circuit. ”De snelheid was perfect om te kunnen meevechten in de top drie. Vanaf de training had ik al het gevoel dat ik voorin kon meedoen. Vanaf de tweede vrije training ging het al heel goed. Dat voelde ik al vanaf de eerste paar bochten. Ja, dan wil je zo hoog mogelijk mikken natuurlijk.”

Dat was in Filips geval de derde plek. Althans, de door Champion Lubricants gesteunde piloot ging ervan uit dat die klassering het maximaal haalbare was. “Maar met een beetje geluk aan het einde, toen we met anderen aan het vechten waren, heb ik net nog de tweede plaats kunnen pakken.”

Het verschil was vijf honderdsten van een seconde op de finish. “Dat was heel onverwacht. Ik riep nog over de radio: ben ik nu tweede of derde geworden? Het team moest het ook even checken.” Maar inderdaad, P2 was de zijne. Verdiend en op snelheid veroverd.

Racepiloot Filip Wójtowicz geniet van eerste podiumplaats van dit seizoen in Mazda MX-5 Cup

“De race was wel heel spannend”, blikte hij terug. “We hadden twee herstarts. In de kopgroep hadden we twee keer een gat getrokken ten opzichte van de rest. Elke keer als we een gat hadden, kwam de safety car op de baan en sloot de rest terug aan. Dan hadden we het geluk dat bij de herstart iets gebeurde, net achter mij. Zo kon ik met de twee anderen in de top drie mee en konden we het uitvechten op het einde.”

Wat zijn prestatie extra cachet gaf, was dat het Belgische talent met Poolse roots was opgestoomd vanaf P7. Een knappe prestatie, zeker in een merken-cup waarin alle auto’s gelijk zijn. Dat hij vanaf de zevende plaats moest starten had overigens nog een delicate voorgeschiedenis.

“Gisteren brak in de kwalificatie mijn wiel af. “Ik had net een tijd gezet en toen ‘krak’. Ik had daardoor uiteindelijk drie ronden minder gereden dan de rest. Alle vier de wielbouten waren weg. Op de plek waar het gebeurde was de snelheid gelukkig redelijk laag. Zo kon ik de auto nog op tijd stilzetten in het gravel. Gelukkig was het niet in Eau Rouge of Raidillon of zo, want dan had het erger kunnen aflopen.”

Zover kwam het allemaal niet. Waar het wel van kwam, was zijn podiumplaats en dat was wat telde. Filip: “De laatste keer in Zandvoort waren we echt wel ongelukkig naar huis gegaan, dus dit doet echt wel deugd!”

Filip is een schoolvoorbeeld van karters die doorstromen naar de autosport. Hij begon op jeugdige leeftijd bij het kartteam van familie De Feyter en is nu succesvol in de autoracerij. Leuk details Filip is nog steeds als mechanieker actief voor het team van DFK Karting, waar hij jonge karters begeleidt als hij zelf niet hoeft te racen.

Filip Wójtowicz bedankt zijn sponsor Champion Lubricants, zijn team Polyparts rent en zijn vader en moeder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS