Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

IndyCar-organisatie neemt opmerkelijk besluit voorafgaand seizoensfinale

Uitgegeven door Frank Korsel • 7 september 2024 18:00

De IndyCar organisatie heeft bekendgemaakt dat teams, naast de gebruikelijke harde banden, ook zachte banden moeten gebruiken tijdens de afsluitende race van het seizoen in Nashville. Dat is best opmerkelijk, aangezien de wedstrijd wordt afgewerkt op een oval. Uit veiligheidsoverwegingen worden op ovals doorgaans alleen harde banden gebruikt.



Tijdens het IndyCar-kampioenschap hebben deelnemers normaal gesproken de keuze uit een alternatieve, zachtere band, en de primaire harde band. Wanneer een wedstrijd plaatsvindt op een oval wordt vaak uitsluitend de harde band gebruikt, om het risico op klapbanden te verkleinen. Voor de seizoensfinale van 2024 is dat principe echter de deur uitgegooid, zodoende hoopt de organisatie op een spannendere wedstrijd met meer strategische keuzes.

Cara Krstolic, hoofdingenieur bij bandenleverancier Firestone, onderbouwt de keuze voor dit besluit middels een persbericht. “Na twee tests op de oval in Nashville hebben we samengewerkt met IndyCar om differentiatie in de bandencompounds te creëren om zodoende een spannendere race voor te schotelen voor fans en coureurs. Om dat doel te bereiken, leveren wij een alternatieve band voor de wedstrijd. Deze is zachter en slijt aanzienlijk harder, waardoor er meer verschillen kunnen ontstaan in strategie.”

Voorafgaande de Music City Grand Prix in Nashville maken nog drie coureurs kans op het felbegeerde IndyCar-kampioenschap. Alex Palou heeft de beste papieren in handen, hij leidt kampioenschap momenteel en heeft 525 punten achter zijn naam. Will Power (492 punten) en Scott McLaughlin (475 punten) zijn de kapers op de kust. De allesbeslissende race wordt afgewerkt op zondag 15 september en gaat van start om 21:30 uur Nederlandse tijd.

Met Rinus 'Veekay' van Kalmthout heeft Nederland één troef binnen de gelederen voor het IndyCar-kampioenschap. De geboren Noord-Hollander finishte de voorbije races steevast in de top-10 en is traditioneel sterk op ovals. Momenteel houdt Van Kalmthout de veertiende plek bezet in het kampioenschap.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS