Zelf je motor winterklaar maken
Uitgegeven door HJ van Keulen • 29 september 2024 11:45
De temperatuur daalt en de winter staat voor de deur. Dat betekent voor de meeste motorrijders dat het tijd is om de motor winterklaar te maken en in de stalling te zetten de komende maanden. Om ervoor te zorgen dat je motor na deze ‘winterslaap’ weer optimaal kan worden gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je motor op de juiste manier winterklaar maakt. Dat wil zeggen een grondige check, zodat je je motor met een gerust hard in de winterstalling of garage kunt zetten. Hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen, vertellen we je in dit artikel.
Zorg voor nieuwe olie
Nadat je het hele seizoen de nodige kilometers op je motor hebt gereden, is het tijd voor nieuwe olie. Je vraagt je misschien af waarom je zit zou moeten doen, vlak voor het moment dat je je motor langere tijd niet gaat gebruiken. De reden om dit vooraf te doen, is omdat motorolie verzuurd wordt wanneer het wordt gebruikt. Op het moment dat je dan de oude motorolie laat zitten, dan kan dit je motor aantasten. Door zowel je olie, als het oliefilter te vervangen voordat je motor de stalling in gaat, hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken. Heb je nu geen motor, maar wil je wel het gevoel hebben alsof je op een chopper rijdt? Dan is een fatbike ook een aanrader als je het ons vraagt. Als we kijken naar de fatbike regels 2024, dan zien we dat je hier ook geen rijbewijs voor nodig hebt. Het verschil is alleen dat je niet harder dan 25 kilometer per uur mag ‘rijden’.
Check je bandenspanning
We hebben het al even gehad over de fatbike, ga je een fatbike kopen, dan moet je natuurlijk net als bij een motor, ook letten op de bandenspanning. Wanneer je motor langere tijd stilstaat, is het aan te raden om de band op de juiste spanning te brengen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je banden een bepaalde vorm gaan krijgen, doordat ze zo lang stil staan. Door er voldoende lucht in te doen, bij voorkeur zo’n 2,8 bar, voorkom je dat je banden zich kunnen gaan vervormen. Wil je het helemaal goed doen, dan is het aan te raden om de banden iedere week een kwartslag te draaien. Zo verdeel je de druk en voorkom je vervorming van de banden. Wanneer je namelijk met vervormde banden de weg opgaat, dan loop je het risico op verminderde grip. Nu zal je motorverzekering eventuele schade wel vergoeden, maar erg prettig is het natuurlijk niet. Zorg er dus voor dat je ook dit op orde hebt.
Sluit je accu aan op een druppellader
De kans dat je accu langzaam leegloopt op het moment dat je deze langere tijd niet gebruikt, is aanwezig. Het is natuurlijk vervelend dat wanneer je je motor weer wilt starten en het blijkt dat je accu leeg is. Om dit te voorkomen, is het handig om je accu aan te sluiten op een druppellader. Op deze manier wordt je accu langzaam opgeladen en hoef je niet bang te zijn dat hij wordt overladen. Heb je nu het gevoel dat je accu sneller leegloopt, dan dat deze oplaadt, dan is het handig je accu te vervangen. Ondanks het feit dat je bij je motorverzekering l een aanvullende verzekering kunt afsluiten voor pechhulp voor onderweg, is het verstandiger om dit voor te zijn. Je zit er natuurlijk niet op te wachten om tijdens een prachtige motortocht ineens noodgedwongen te moeten afhaken. Door bovenstaande tips toe te passen, kun jij je motor met een gerust hart laten overwinteren.