Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Na records op de Nordschleife en Laguna Seca nu ook record in Shanghai voor Porsche Taycan Turbo GT

Uitgegeven door Peter Vader • 23 oktober 2024 14:00

De Porsche Taycan Turbo GT met Weissach Pakket heeft na het vestigen van records op de Nürburgring Nordschleife en Weathertech Raceway Laguna Seca in Californië nu ook succes geboekt op het Shanghai International Circuit. Met een tijd van 2:11.28 minuten claimde Porsche testcoureur Lars Kern de titel van snelste serieproductiemodel op dit 5,4 kilometer lange Formule 1-circuit. Het is gelijk het eerste officieel erkende ronderecord van het circuit.

Shanghai Porsche Taycan Turbo GT Weissach Pakket Foto 1

“Elk circuit heeft zijn eigen unieke uitdagingen. Om te laten zien hoe veelzijdig en goed uitgebalanceerd het totaalpakket van de Taycan Turbo GT met Weissach Pakket is, hebben we geprobeerd records te breken op drie totaal verschillende circuits wereldwijd”, verklaart Kevin Giek, Vice President Model Line Taycan van Porsche. “Al het goede komt in drieën. Met toptijden in de Duitse Eifel, Californië en nu in China heeft de Taycan zich internationaal bewezen.”

De uitdagende weersomstandigheden maakten de recordpoging extra moeilijk, vertelt Lars Kern. “Het regende af en toe licht, waardoor het circuit tot het einde toe vochtig bleef.” Kern was opnieuw onder de indruk van de balans en prestaties van de Taycan. “Aan het einde van het rechte stuk moet je hard in de remmen voor de zogenaamde slakkenbocht”, legt de testcoureur uit. Die bocht dankt zijn naam aan de vorm: hij wordt steeds smaller, net als een slakkenhuis. “Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk snelheid mee te nemen uit deze bocht, om zo goed mogelijk de volgende linkerbocht in te gaan. Met de Taycan Turbo GT zag ik op het snelste punt precies 300 km/u op de snelheidsmeter. De aandrijflijn van de Taycan Turbo GT, die is ontworpen voor maximale tractie en prestaties, heeft op het circuit opnieuw zijn waarde bewezen.”

Shanghai Porsche Taycan Turbo GT Weissach Pakket Foto 2

Attack Mode
De zogeheten Attack Mode liet op het Formule 1-circuit in China opnieuw zijn waarde zien. Met deze boost-functie kan gedurende tien seconden tot 120 kW extra vermogen worden gebruikt. Voor de veiligheid was de recordauto uitgerust met volledige veiligheidsuitrusting, waaronder een rolkooi en racestoelen. Deze aanpassingen verhogen het totale gewicht, wat niet volledig gecompenseerd kan worden door het verwijderen van interieuronderdelen. Ook gebruikte Porsche optionele Pirelli P Zero Trofeo RS-banden voor het ronderecord.

In het voorjaar van 2024 breidde Porsche zijn aanbod uit met de Taycan Turbo GT en Taycan Turbo GT met het Weissach Pakket. Beide varianten kunnen piekvermogens van meer dan 1.100 pk bereiken. Dankzij slimme lichtgewicht constructiemaatregelen is het gewicht van de Taycan Turbo GT met ongeveer 75 kg verminderd ten opzichte van de Taycan Turbo S. Meerdere koolstofvezel onderdelen dragen hieraan bij. De Taycan Turbo GT met het Weissach Pakket is gericht op circuitgebruik en heeft geen zitplaatsen achterin, voor een nog betere vermogen-gewichtsverhouding.

De Porsche Active Ride-ophanging met GT-specifieke afstemming is standaard op beide modellen. Deze ophanging zorgt bij dynamisch rijden dankzij de uitgebalanceerde verdeling van de wiellasten voor een bijna perfecte wegligging.

De Taycan Turbo GT en Taycan Turbo GT met Weissach Pakket zijn in Nederland leverbaar vanaf € 249.900,00.

Shanghai Porsche Taycan Turbo GT Weissach Pakket Foto 3

Shanghai Porsche Taycan Turbo GT Weissach Pakket Foto 4

Shanghai Porsche Taycan Turbo GT Weissach Pakket Foto 5



Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS