Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

ADAC GT Masters - Dankzij de derde plaats op de Red Bull Ring behoudt Maxime Oosten uitzicht op de titel

Uitgegeven door Peter Vader • 2 oktober 2024 11:47

SPIELBERG – Afgelopen weekend stond de Red Bull Ring in het teken van het GT-racen. De DTM was prominent aanwezig met twee spectaculaire races, maar ook de ADAC GT Masters gaf acte de presence. De Nederlander Maxime van Oosten neemt hierin deel en hij maakt zelfs kans op de titel in 2024. Er zijn meer kapers op de kust voor deze felbegeerde titel, de ADAC GT Masters is inmiddels voor jonge coureurs een voorportaal geworden voor het grote werk in de DTM. In de strijd om de titel in 2024 hebben naast Maxime Oosten ook de huidige kampioenschapsleiders Tom Calendar en Elias Seppänen (FIN) afgelopen weekend een belangrijke stap gezet op de Red Bull Ring.

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 1 podium van DTM Race 10-2024 op zondagPodium op zondag v.l.n.r. : P2 voor Jean-Luc D'Auria en Alain Valente, P1 voor Tom Calendar en Elias Seppänen en P3 voor Leon Köhler en Maxime Oosten

De twee Mercedes-AMG-coureurs van Landgraf Motorsport - Tom Calendar en Elias Seppänen - presenteerden zich zondag met sterke zenuwen en wonnen de tiende kampioenschapsrace. “Ik ben blij dat we het zware duel met Ferrari hebben kunnen winnen en ik heb er vertrouwen in dat we de titel zullen kunnen verdedigen”, aldus de kampioen van vorig jaar Elias Seppänen. Ook na zijn vierde overwinning van het seizoen bleef de 16-jarige uiterst gemotiveerd, bijna agressief: “Ik wil de titel en zal er alles voor geven. Daarnaast zorgen het goede werk van het team en de resultaten uit het verleden voor de nodige rust.” Jean-Luc D'Auria en Alain Valente kwamen zondag als tweede over de finish in hun Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing. De top drie werd gecompleteerd door Maxime Oosten en Leon Köhler van FK Performance in hun BMW M4 GT3, de meest hardnekkige achtervolgers van het topduo in het algemeen klassement.

Bij de start op de 4,318 kilometer lange berg- en dalbaan in Stiermarken verdedigde polesitter Seppänen zijn voorsprong resoluut. Alain Valente en Maxime van Oosten volgden op de tweede en derde plaats echter op een redelijke afstand. Tijdens de verplichte pitstop nam Calendar het stuur over van de leidende Mercedes-AMG, die ook na de wissel op de toppositie bleef staan. Achter hem zat Hubert Haupt in een andere Mercedes-AMG GT3 van het Haupt Racing Team, gevolgd voor D'Auria en Köhler, die Haupt echter in de daaropvolgende ronden inhaalde.

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 2 Nr54 Maxime Oosten NLD Leon Kohler DEU FK Performance Motorsport BMW M4 GT3Dankzij de derde plaats op zondag op de Red Bull Ring behielden Maxime Oosten en Leon Köhler hun titelkansen

Ongeveer zeven minuten voor het verstrijken van de maximale racetijd werd de race met de rode vlag gestopt en niet hervat. Bij het remmen voor de haarspeldbocht kwam de Porsche 911 GT3 R (Team Joos by Twin Busch) van Johannes Kapfinger in botsing met de auto van Haupt, waarna de Mercedes-AMG tegen de muur knalde. Haupt bleef bij het ongeval ongedeerd. De als tweede geplaatste Valente trok na afloop een positieve conclusie: “We zijn blij met de uitkomst, maar we waren uiteraard graag voorbij Tom en Elias gekomen. Het potentieel is er zeker. In Hockenheim willen we er een overwinning van maken.”

De derde plaats was opnieuw een podiumsucces voor Maxime van Oosten en teamgenoot Leon Köhler (D), maar het resultaat niet wat de twee zich van tevoren hadden voorgesteld. “De derde plaats was vandaag het maximum. We hebben er alles uit gehaald, maar er bleef helaas niets meer over. In Hockenheim moeten we vol gas geven om onze kans op de titel te behouden”, aldus Maxime van Oosten.

David Schumacher en Salman Owega (beiden Haupt Racing Team) eindigden als vierde in de Mercedes-AMG GT3. Omdat de volgorde van een ronde voor het ongeval werd geëvalueerd, werden Haupt en Dennis Fetzer vijfde en wonnen daarmee het ProAm-klassement. De Kapfinger-tweeling Johannes en Michael behaalden de zesde plaats voor de volgende tweeling Juliano en Sandro Holzem in de Audi R8 LMS GT3 van Land Motorsport. Mike David Ortmann en Denis Bulatov passeerden de geblokte vlag op de achtste plaats in hun Aston Martin Vantage GT3 van Walkenhorst Motorsport. De Chileen Benjamin Hites en Pierre Kaffer (D) eindigden in de Lamborghini Huracán GT3 Evo2 als negende. De winnaars van zaterdag Jannes Fittje en Finn Wiebelhaus reden met hun Mercedes-AMG GT3 naar de tiende plaats.

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 3 40e overwinning voor Mercedes in de ADAC GT Masters-serieOp zaterdag bezorgde het Haupt Racing Team Mercedes-AMG zijn 40e overwinning in de iconische ADAC GT Masters!

De zaterdag was een triomf voor in de geschiedenisboeken: Mercedes-AMG behaalde niet alleen een lock-out in de top vijf tijdens de ADAC GT Masters-zaterdagrace op de Red Bull Ring, maar het Haupt Racing Team bezorgde Mercedes-AMG zijn 40e overwinning in de iconische serie! HRT domineerde met vier Mercedes-AMG GT3's in de top vijf. Als eerste over de finish kwamen Jannes Fittje en Finn Wiebelhaus van het Haupt Racing Team, voor wie het de eerste overwinning van het seizoen was. HRT-eigenaren Hubert Haupt en Dennis Fetzer wonnen de ProAm-klasse.

David Schumacher (A) en Salman Owega eindigden als tweede in een andere Mercedes-AMG, waardoor er een HRT één-twee van werd. Zondagwinnaars Tom Calendar en Elias Seppänen eindigden op zaterdag ook op het podium, op de derde plaats, om daarmee hun nummer 1 positie in het kampioenschap verder uit te breiden met een voorsprong van 18 punten. Op zondag zouden zij nog een belangrijk vervolg hieraan geven. Maxime van Oosten en Leon Köhler eindigden op zaterdag op een teleurstellende negende plaats, waardoor ze heel wat broodnodige punten voor het kampioenschap aan hun neus voorbij zagen gaan.

In de strijd om het kampioenschap staan na het Spielberg-weekend Tom Calendar en Elias Seppänen bovenaan met 203 punten. De achtervolgers Maxime van Oosten en Leon Köhler zitten nog steeds in de titelrace, met een achterstand van 29 punten. De beste coureur in het ‘Road to DTM’-klassement in Spielberg was Seppänen, die nog steeds bovenaan staat in de juniorenklasse. De grote finale van de ADAC GT Masters vindt van 18 tot en met 20 oktober plaats op de Hockenheimring in Baden-Württemberg. En daar wordt beslist of Maxime van Oosten de titel veiligstelt of dat de hoogste eer naar een andere, jonge coureur gaat. Fingers crossed en de volledige focus op Hockenheim!

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 4 Tom Calendar en Elias Seppänen gingen op zondag voor de vierde keer dit seizoen als winnaar over de eindstreepTom Calendar en Elias Seppänen gingen op zondag voor de vierde keer dit seizoen als winnaar over de eindstreep

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 5 Maxime Oosten en Leon Kohler eindigden op zaterdag op de negende plaatsMaxime Oosten en Leon Köhler eindigden op zaterdag op de negende plaats

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 6 Dankzij hun derde plaats op zondag behielden Maxime Oosten en Leon Köhler hun kans op de titelDankzij hun derde plaats op zondag behielden Maxime Oosten en Leon Köhler hun kans op de titel

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 7 Start van de race op zondagStart van de race op zondag

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 8 Jean-Luc D'Auria en Alain Valente kwamen zondag als tweede over de finish in hun Ferrari 296 GT3 van Emil Frey RacingJean-Luc D'Auria en Alain Valente kwamen zondag als tweede over de finish in hun #14-Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing

ADAC GT Masters 2024 Red Bull Ring Foto 9 Fraaie locatie Red Bull Ring

Foto’s: media.adac-motorsport.de







Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS