Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Ferrari op pole in Monza terwijl AF Corse Francorchamps Motors de kwalificatie domineert + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 22 september 2024 12:05

AF Corse Francorchamps Motors zette de #51-Ferrari op pole position voor de drie uur durende race de Fanatec GT World Challenge Europe van vanmiddag op het historische circuit van Monza met een dominante kwalificatieprestatie op eigen bodem. De #51-crew van Alessandro Pier Guidi, Alessio Rovera en Vincent Abril ontketenden het volledige potentieel van de 296 GT3 om hun plek aan kop van het veld van 52 auto's veilig te stellen. Ze delen de eerste startrij met de #7 Aston Martin – Comtoyou Racing, die de Endurance Cup-ranglijst leidt voor de wedstrijd van vandaag.

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza kwalificatie 51-_AF_Corse_-_Francorchamps_Motors_-_Alessandro_PIER_GUIDI_-_Vincent_ABRIL_-_Alessio_ROVERA_-_Ferrari_296_GT3 Foto 1

Rovera reed als eerste en zette de toon voor wat komen ging door Q1 te winnen met een rondetijd van 1m44.922s. De volgende was Abril, die dit weekend is toegetreden tot de #51 Ferrari-rijdersselectie ter vervanging van de ergens anders geëngageerde Davide Rigon. Abril had geen moment moeite met de voor hem nieuwe Ferrari 296 GT3 en was de snelste in Q2 met een tijd van 1m45.038s.

Last but not least was Pier Guidi aan de beurt. De Italiaan was meteen het snelst in Q3 en verbeterde zich daarna nog eens met een tijd van 1m44.774s. Pole position was nu buiten twijfel, de zevende voor Ferrari op hun thuiscircuit.

Maar het was niet helemaal een perfecte dag, want Jordan Pepper haalde 0,047 seconde af van Pier Guidi's benchmark om daarmee Q3 te winnen met zijn #163 Grasser Racing Lamborghini. Pepper's tijd – een 1m44.727s – vestigde inderdaad een nieuw GT3-ronderecord op het Italiaanse circuit.

De #7 Aston Martin verzekerde zich van zijn beste startplek van het seizoen dankzij de inspanningen van Mattia Drudi (P6), Marco Sørensen (P3) en Nicki Thiim (P5). De #48 Mercedes-AMG – Team Mann-Filter zal als derde starten, naast de #32 BMW – Team WRT.

De vijfde plek ging naar de #22 Porsche – Schumacher CLRT, gevolgd door de #163 Lamborghini – Grasser Racing. Zes verschillende merken bezetten de eerste zes posities op de grid.

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza kwalificatie 51-_AF_Corse_-_Francorchamps_Motors_-_Alessandro_PIER_GUIDI_-_Vincent_ABRIL_-_Alessio_ROVERA_-_Ferrari_296_GT3 Foto 2

De Bronze Cup pole ging naar de #188 McLaren – Garage 59 dankzij een geweldige prestatie van het trio Adam Smalley, Miguel Ramos en Louis Prette. Ze starten als negende overall, zes plaatsen voor de #52 AF Corse Ferrari. Zoals dit jaar vaak het geval is geweest, was Ramos de snelste Bronze-coureur in de kwalificatie.

De #21 Aston Martin – Comtoyou Racing pakte de Gold Cup pole dankzij Matisse Lismont, Charles Clark en de sterk rijdende Nederlander Job van Uitert. Lismont was vooral indrukwekkend en zette de 12e beste tijd overall neer in Q1. De #21-auto start als 13e overall, vijf plekken voor de #25 Saintéloc Racing Audi.

Grasser Racing zorgde ervoor dat vier verschillende merken de poles in de klasse deelden door de #19 Lamborghini op P1 te zetten in de Silver Cup. Artem Petrov en Baptiste Moulin waren het snelst in hun respectievelijke sessies, terwijl Matteo Llanera P2 pakte in zijn klasse. Dit was goed genoeg voor P16 overall, gevolgd door de #26 Saintéloc Racing Audi op P19.

Aan het einde van de sessie werd Q2 stilgelegd toen Maxime Oosten hard crashte met de #98 BMW – ROWE Racing. De Nederlander verloor de auto bij het uitkomen van de Ascari chicane en raakte hard de bandenbarrières, wat vervolgens reparatiewerkzaamheden vereiste. Oosten kon de auto zelfstandig verlaten, hoewel het twijfelachtig is of de #98 BMW kan start kan gaan in de race van vanmiddag.

De voorlaatste Endurance Cup-wedstrijd van 2024 begint om 15:30 uur CEST en is live te volgen op het GT World YouTube-kanaal.

Klik hier voor de uitslag van de kwalificatie op zondagochtend van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS Endurance Cup Ronde 8 op het circuit van Monza

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza kwalificatie 51-_AF_Corse_-_Francorchamps_Motors_-_Alessandro_PIER_GUIDI_-_Vincent_ABRIL_-_Alessio_ROVERA_-_Ferrari_296_GT3 Foto 3



Monza_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS