Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S - Historische overwinning voor BMW in Monza, OQ by Oman Racing behaalt zotte zege + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 23 september 2024 12:58

Er werd geschiedenis geschreven in het Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Endurance Cup-evenement van afgelopen zondag in Monza, toen OQ by Oman Racing het eerste team van buiten de Pro-klasse werd, dat de overall overwinning behaalde. De #30 BMW presteerde dit tijdens een evenement dat 35.393 toeschouwers naar de legendarische Italiaanse locatie trok, waar opnieuw een ongelooflijk sportief spektakel plaatsvond.

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 1 Team WRT 1 en 2

In wat herinnerd kan worden als de meest dramatische en onvoorspelbare race van de serie, gaf de Bronze Cup-crew van Ahmad Al Harthy, Sam De Haan en Jens Klingmann een masterclass aan boord van de #30 BMW, door de grootste namen uit de GT-wereld te verslaan en de hoogste eer voor zich op te eisen. Het belangrijkste verhaal van deze drie uur durende wedstrijd was inderdaad de strijd tussen pure snelheid en strategisch denken, nadat een regelwijziging voorafgaand aan het evenement een extra verplichte pitstop aan de agenda's van de teams toevoegde.

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 2

Toch leek het er een groot deel van de race op dat de #51 Ferrari – AF Corse Francorchamps Motors zou winnen. De auto domineerde de kwalificatie en leidde comfortabel gedurende de eerste twee uur, met Alessio Rovera en vervolgens Vincent Abril achter het stuur, die snelle en consistente prestaties leverden.

Het was in het laatste uur dat het belang van strategie echt naar voren kwam. De Ferrari moest een volledige pitstop voltooien met nog iets minder dan 50 minuten te gaan, waardoor hij terugviel in het peloton. Maar met Alessandro Pier Guidi achter het stuur was de auto verbazingwekkend snel, sneed terug door het veld heen en leek terug te keren naar waar hij moest zijn nadat iedereen zijn stops had gemaakt.

Maar toen de laatste minuten wegtikten, werd het duidelijk dat de overwinning niet veilig voor hen was. Klingmann en Dries Vanthoor (#32 BMW – Team WRT) hadden hun verplichte stops vroeg in de race voltooid en waren in de openingsronde helemaal achteraan het veld terechtgekomen. Als zodanig konden ze met nog maar 10 minuten te gaan een snelle pass door de pitstraat voltooien om ervoor te zorgen dat ze de maximale stinttijd niet overschreden. Ze kwamen voor Pier Guidi’s Ferrari weer uit de pits en dat zorgde voor een ongelooflijk laatste gevecht om de overwinning.

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 3

De Italiaan moest eerst Max Hofer (#66 Audi – Tresor Attempto Racing) passeren voor de derde plek en verkleinde vervolgens de kloof met het BMW-duo. Terwijl hij Vanthoor achtervolgde, was het onmogelijk om niet dezelfde twee coureurs te herinneren die in de slotfase van de CrowdStrike 24 Hours of Spa van 2021 met elkaar streden. Die race wordt terecht herinnerd als een klassieker; dit werd er snel ook een.

Deze keer was Vanthoor echter vastbesloten om niet te worden ingehaald. Pier Guidi had ongetwijfeld de snelheid en vestigde een nieuw GT3-ronderecord op Monza, toen hij de leiders achtervolgde. Maar zijn eerste serieuze aanval op Vanthoor werd aan het begin van de voorlaatste ronde afgewezen; toen hij hoopte Klingmann uit te dagen voor de eerste plaats, moest hij gewoon de andere BMW aan het begin van de laatste ronde laten passeren.

Pier Guidi lanceerde zijn aanval in de Rettifilo-chicane, maar Vanthoor verdedigde zich stevig. De Ferrari voltooide de inhaalrace, maar alleen door van de baan te rijden en daardoor kreeg hij snel de opdracht om de veroverde positie weer terug te geven. Er was geen tijd meer over om nog een inhaalpoging te doen en Klingmann kon de zwart-wit geblokte vlag passeren en de historische overall overwinning bevestigen - evenals de Bronze Cup-eer - voor het Omaanse team.

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 4

De #99 Audi - Tresor Attempto Racing kwam als vierde over de finish en staat bijna drie punten achter de algehele winnaar, profiterend van het feit dat de #7 Aston Martin - Comtoyou Racing niet scoorde. De #46 BMW - Team WRT completeerde de top vijf, met Valentino Rossi achter het stuur, die daarmee een overtuigende vijfde plaats behaalde voor het oog van zijn thuispubliek.

Er was ook een opmerkelijk Nederlands succes in Monza. Er werd gefeest door Daan Arrow, Colin Caresani en Tanart Sathienthirakul (#57 Winward Racing - Mercedes-AMG), die de Silver Cup-eer op de negende plaats overall pakten en hun klassetitel veiligstelden met nog een ronde te gaan. Dit was een welverdiend succes, aangezien de crew bij elke race dit seizoen op het podium was geëindigd.

In de Gold Cup behaalden Michele Beretta, Arjun Maini en Jusuf Owega (#77 Mercedes-AMG – Haupt Racing Team) hun eerste overwinning van het seizoen, terwijl de #25 Saintéloc Racing Audi de titel binnensleepte door terug te keren naar de tweede plaats, nadat hij in de openingsronde in contact was geraakt. Saintéloc-coureurs Paul Evrard en Gilles Magnus hebben de gezamenlijke klassetitel al veiliggesteld met nog twee evenementen te gaan.

Het Endurance Cup-seizoen van 2024 eindigt op 29/30 november wanneer de serie voor het eerst het Jeddah Corniche Circuit in Saoedi-Arabië bezoekt. Daarvoor zal de Sprint Cup zijn kampioenen bepalen met een seizoensafsluitende race op Circuit de Barcelona-Catalunya op 11-13 oktober.

Klik hier voor de uitslag van de race op zondagmiddag van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS Endurance Cup Ronde 8 op het circuit van Monza

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 5Lange tijd leek de overwinning te gaan naar de #51-Ferrari 296 GT3 van Alessandro Pier Guidi, Alessio Rovera en Vincent Abril, maar vanwege een pitstop verloren ze in de eindfase hun koppositie

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 6Verdiend winnaar van de Silver Cup: de #57 Mercedes-AMG GT3 EVO van Arrow/Sathienthirakul/Caresani van Winward Racing

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 7
De #57 Mercedes-AMG GT3 EVO van Arrow/Sathienthirakul/Caresani van Winward Racing


Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 8Er was ook een opmerkelijk Nederlands succes in Monza. Er werd gefeest door Daan Arrow, Colin Caresani en Tanart Sathienthirakul (#57 Winward Racing - Mercedes-AMG), die de Silver Cup-eer op de negende plaats overall pakten en hun klassetitel veiligstelden met nog een ronde te gaan. Dit was een welverdiend succes, aangezien de crew bij elke race dit seizoen op het podium was geëindigd.



Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 9Divers en kleurrijk startveld met vele, verschillende merken

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 10
Tweede plaats in de Gold-divisie voor #21: Lismont/Job van Uitert/Clark met de Aston Martin Vantage AMR GT3 van Comtoyou Racing

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 11
Lismont/Job van Uitert/Clark met de Aston Martin Vantage AMR GT3 van Comtoyou Racing

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 12
Michael Verhagen haalde deindstreep niet vanwege een ongelukkige aanrijding met zijn Porsche van Lionspeed GP

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 13
Pubiekslieveling Valentino Rossi pakte P5 met zijn BMW van Team WRT en zorgde daarmee ervoor dat drie BMW's van Team WRT bij de eerste vijf eindigden

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 14Imposant BMW rijtje van Team WRT, die een zeer succesvol weekend meemaakte in Monza

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 15

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 16

Fanatec GT WorldChEU pwrd by AWS Endurance Cup Round 8 Monza race Foto 1735.393 toeschouwers bezochten de legendarische Italiaanse locatie in Monza, waar opnieuw een ongelooflijk sportief spektakel plaatsvond.

Bron foto's: GT-World-Challenge-Europe/press-members-gallery





Monza_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS