Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Na spectaculaire crash bij start kon Boutsen VDS zijn eerste GT Europe-overwinning vieren in doorweekt Barcelona + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 12 oktober 2024 20:27

Jules Gounon en Maximilian Götz zorgden er samen voor dat Boutsen VDS zijn eerste Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-overwinning behaalde in de door regen getroffen Sprint Cup-wedstrijd van zaterdag op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De 60 minuten durende race begon met een dramatisch ongeluk en werd gekenmerkt door een langdurige interventie van de Safety Car, waarna de #9 Mercedes-AMG zegevierde in een laatste sprint naar de geblokte vlag. Het zorgde voor een populaire overwinning voor het Belgische team, terwijl het voordeel verschoof in de strijd om de algehele Sprint Cup-titel toen het Winward Racing Team Mann-Filter een voor hen belangrijke P3-podiumplaats behaalde.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 1

Op weg naar bocht 1 raakte de #57 Winward Racing Mercedes-AMG de #66 Tresor Attempto Racing Audi. Beide schoten naar de binnenmuur, waarbij de laatste in vlammen opging voordat hij ongeveer 100 meter van het eerste punt van impact tot stilstand kwam. Ondanks de ernst van het incident kon Dylan Pereira zonder hulp uit de Audi stappen.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 2

Dat was niet het enige drama. Er was lichte regen gevallen voor de start, waardoor sommige teams op slicks moesten rijden, terwijl anderen hun vertrouwen stelden in Pirelli-banden met de natte compound. Dit resulteerde in verschillende positiewisselingen tijdens de openingsreeks van bochten, voordat de Safety Car werd ingezet om het ongeluk op te lossen.

Degenen die op regenbanden begonnen, deden dat in de veronderstelling dat er in de beginfase van de race zwaardere regen zou komen. Dit bleek de juiste beslissing te zijn toen de hemelsluizen boven het circuit van Barcelona opengingen, het circuit doorweekte en de slick-coureurs naar binnen moesten voor een broodnodige bandenwissel.

Net toen de race op het punt stond om te worden hervat, werd de regen nog heviger. Met auto's die in bocht 1 in het grind spinden en marshals ter plaatse waren om ze te redden, was er geen andere optie dan dat de Safety Car door zou rijden. Tegen de tijd dat het weer was verbeterd en de baan veilig was om weer op te racen, was er inderdaad nog minder dan 10 minuten te gaan.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 3

Gounon reed vooraan in het veld bij de herstart, gevolgd door de #10 Mercedes-AMG van César Gazeau. De leider ging er meteen vandoor, terwijl Gazeau werd ingehaald op weg naar bocht 1 door de #96 Rutronik Racing Porsche van Patric Niederhauser. Gounon leek relaxed aan de kop van het veld te rijden, hoewel hij later onthulde dat de motor van de auto water had opgezogen, waardoor deze af en toe afsloeg.

Iets verder naar achteren leek Maro Engel (#48 Winward Racing Team Mann-Filter Mercedes-AMG) de snelste auto op het circuit te hebben tijdens de laatste fase van de race, snel opschuivend naar de derde plaats voordat hij een ambitieuze aanval op Niederhauser inzette. Maar de Duitser had zijn vermogen om op tijd af te remmen voor de bocht verkeerd ingeschat en werd gedwongen door het grind te rijden, waardoor hij een aantal plaatsen terugviel.

Ondanks zijn motorproblemen had Gounon geen problemen met dit soort zaken. Hij bracht de #9 Mercedes-AMG kalm naar huis om Boutsen VDS zijn eerste algemene overwinning te bezorgen voor de #96 Porsche, waardoor alleen de laatste trede op het podium nog moest worden beslecht. Nadat hij zijn rampzalige aanvaring had overleefd, passeerde Engel snel de #111 CSA Racing Audi, de #10 Boutsen VDS Mercedes-AMG en ten slotte de #14 Emil Frey Racing Ferrari, om daarmee de derde plaats veilig te stellen.

Dit was een enorm belangrijk resultaat. Engel en teamgenoot Lucas Auer zijn teruggekeerd naar de top van het klassement voor de grote finale van zondag, met de rivaal #32 Team WRT BMW die als negende eindigde in de race van zaterdag. De #48-crew heeft een voorsprong van 6,5 punten met nog 17,5 te scoren op zondag.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 4

De #10 Boutsen VDS Mercedes-AMG eindigde als vijfde algemeen en behaalde een belangrijke overwinning in de Silver Cup. Nadat ze het weekend begonnen met een kleine kans om de klassetitel te pakken, heeft het resultaat Gazeau en Aurélien Panis dichter bij leider Calan Williams (#30 Team WRT BMW) gebracht, die als vijfde eindigde. Het verschil is in dit geval 9,5 punten in het voordeel van de Team WRT-coureur.

De #111 CSA Racing Audi eindigde als zesde overall, won de Gold Cup en nam een kleine voorsprong in het klassement. Lucas Légeret en Simon Gachet werkten samen om de overwinning veilig te stellen, één plaats voor de #6 Liqui-Moly Team Engstler by OneGroup Audi. Het verschil richting de beslissende race is slechts een half punt in het voordeel van de CSA-crew.

Garage 59 zegevierde in de Bronze Cup met zijn #188 McLaren. Miguel Ramos deed een late zet om de overwinning te grijpen, zijn eerste van het jaar naast Louis Prette. Paradine Competition eindigde als tweede nadat Darren Leung een ‘dragrace’ naar de geblokte vlag won, met slechts een tiende van een seconde voorsprong op Rob Collard (#78 Barwell Motorsport Lamborghini). Dit geeft Leung en Dan Harper een voorsprong van 12 punten op Collard en Sandy Mitchell, voor de beslissende race van zondag.

De 10e en laatste race van de Fanatec GT Europe Sprint Cup 2024 vindt zondag 13 oktober plaats. De kwalificatie vindt plaats om 09:00 CEST, waarbij de grid voor de beslissende wedstrijd van 60 minuten om 14:00 uur wordt vastgesteld. Alle actie wordt live gestreamd op het GT World YouTube-kanaal.

Klik hier voor de volledige uitslag van Race 1 op zaterdag 12 oktober 2024 van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 5

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 6

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 7

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 8

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 9

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 10

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 11

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 14 Thierry Vermeulen Nr69 Ferrari 296 GT3 Verstappen.com

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 12

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Circuit de Barcelona-Catalunya zaterdag 12 oktober 2024 Foto 13

Bron foto's: GT-World-Challenge-Europe/press-members-gallery



Fanatec GT World Challenge Europe 2024 AWS Sprint Cup Barcelona event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS