Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Robert de Haan wint op de Hockenheimring op spectaculaire wijze de seizoensfinale Porsche Sports Cup Duitsland

Uitgegeven door Peter Vader • 17 oktober 2024 21:00

Tijdens de grote seizoensfinale van de Porsche Sports Cup Duitsland op 12 en 13 oktober op het circuit van Hockenheim, stond het team van Laptime Performance ineens opgesteld op de startgrid met de jonge Nederlander Robert de Haan, die in de baan verscheen met een Porsche 911 GT3 Cup-auto. In de Porsche Sprint Challenge GT3 werd de Porsche Mobil1 Supercup en Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland-coureur De Haan vergezeld door de lieftallige Alexandra Vateva uit Bulgarije.

Porsche Sports Cup Duitsland 12 en 13 oktober Hockenheim Foto 1 Robert de Haan en Alexandra VatevaRobert de Haan en Alexandra Vateva

Zoals gebruikelijk begon het raceweekend voor het Porsche-platform op vrijdag met een uitgebreide testdag. Hiermee creëerden de coureurs van het Laptime-team een goede set-up voor hun drie Porsches. Dit werd op zaterdagochtend nog eens onderstreept door het resultaat tijdens de kwalificatie voor de Sprint Challenge GT3. Alexandra Vateva, die de auto deelde met Robert de Haan, liet haar beste kwalificatie van dit jaar zien en kwalificeerde zich op de twaalfde plaats in haar klasse. “In haar snelste ronde had ze echter drie tienden sneller kunnen rijden, maar helaas maakte ze twee kleine foutjes, anders had ze in de Top-10 gestaan”, aldus teambaas Simon Eibl.

Bij de start verloor Alexandra Vateva enkele posities, maar wist zich naarmate de race vorderde naar de tiende plaats in de klasse te vechten. Ze was betrokken bij een paar ongelooflijke duels. De Bulgaarse eindigde haar seizoen op de elfde plaats in de klasse, maar miste de negende plaats op minder dan een seconde!

Tijdens de kwalificatie voor de Porsche Endurance Challenge pakte de Nederlandse jongeling Robert de Haan pole position op slicks in de Porsche Endurance Challenge - een perfect debuut bij Laptime Performance voor het jonge talent. “De poleronde zou nog sneller kunnen zijn geweest, omdat er veel verkeer tijdens de ronde was. Dit bewijst voor ons dat onze auto’s en onze techniek heel goed werken!”, zei teambaas Simon Eibl blij.

Porsche Sports Cup Duitsland 12 en 13 oktober Hockenheim Foto 2 Robert de Haan als racewinnaar over de finishNa een spectaculaire race passeert Robert de Haan als winnaar de zwart-wit geblokte vlag

Alexandra Vateva begon zondagmiddag vanuit de beste startpositie aan de race, maar verloor al snel een positie en stond aan het einde van haar stint acht seconden achter op de leider. Robert de Haan, die wordt beschouwd als een van de grootste Porsche-talenten ter wereld, zorgde in de laatste stint voor echt vuurwerk! De Nederlander wist het gat naar de top snel te verkleinen. Omdat de leidende auto's een tijdstraf van 5 seconden kregen, hoefde De Haan alleen maar in dat venster te komen om de race te winnen. Dit groeide uit tot een regelrechte thriller, aangezien de afstand elke ronde fluctueerde. Omdat Robert de Haan aan het einde van de race zo'n 4,8 seconden achterstand had, ging de overwinning uiteindelijk naar het Beierse team! Het voertuig met startnummer #56 stond op de eerste plaats met een voorsprong van 0,180 seconden. “Ik denk dat dit een heel goed resultaat is voor de laatste race van het seizoen! Polepositie, racewinst – dat is echt sterk!”, zei Simon Eibl trots. “Hartelijk dank aan mijn hele team voor de geweldige prestatie!”

Voor seizoen 2025 fuseert de Porsche Sports Cup Duitsland met het ADAC Racing Weekend. De Porsche Sprint Challenge GT3 en Porsche Sprint Challenge GT4, evenals de Porsche Endurance Challenge, zullen in de toekomst op het gevestigde ADAC-platform worden gehouden. “Ik kan het idee in principe begrijpen en vind het goed, omdat er raceseries zijn die momenteel een beetje zwak zijn qua aantal deelnemers, terwijl andere een hoge vlucht nemen. En je moet ervoor zorgen dat je synergieën benut. Ik denk dat het voor veel jonge coureurs een goede kans is omdat de talentenpool blijft bestaan en ik vind het ook heel belangrijk dat de Porsche-oriëntatie blijft bestaan. Het platform is enorm belangrijk voor de toekomst van de autosport en daarom ben ik goedgehumeurd over de herschikking!” Mooie woorden over de serie, wellicht geeft het ook mogelijkheden voor Robert de Haan om met Laptime Performance hogerop te komen. Zijn debuut bij het Laptime-team is in ieder geval meer dan geslaagd!

Porsche Sports Cup Duitsland 12 en 13 oktober Hockenheim Foto 2 pitstop

Team GP Elite heeft de nodige ervaring met de Porsche Sports Cup Deutschland en schrijft over de serie op zijn website: “De Porsche Carrera Cup Duitsland is één van de langst bestaande Porsche Cup-klassen ter wereld. Gedurende de ruim 30 jaar dat deze klasse bestaat heeft het nooit aan aantrekkingskracht ingeboet. Ooit begonnen als het verlengstuk van de vroegere Porsche Club Sport evenementen evolueerde het tot een kampioenschap dat geldt als grondlegger van de Porsche Mobil 1 Supercup en de Carrera Cup in andere landen. Vandaag de dag is het een perfect platform voor talentvolle coureurs met serieuze ambities en rijders die de volledige autosportladder willen doorlopen.”

Foto’s Marc Elzen/ Laptime Performance Eibl GmbH/ GT-Place UG



Porsche_Sports_Cup_Duitsland_logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS