Formule 1

Charles Leclerc zet Italië op zijn kop! Ferrari wint, Verstappen op P6 + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 1 september 2024 14:30

Charles Leclerc heeft in zijn Ferrari de Grote Prijs van Italië gewonnen. Ferrari had een weergaloze eenstop-strategie, waardoor Leclerc Piastri en Norris achter zich wist te houden. Max Verstappen kwam als zesde over de streep, met een extra punt voor de snelste ronde.

Charles Leclerc F1 win Monza Max Verstappen

Norris kwam goed van zijn plek af. Richting de eerste bocht ging hij zij-bij-zij met zijn teamgenoot Piastri. Russell kwam goed weg bij de start, maar moest bij het aanremmen de run-off nemen om te voorkomen dat hij zich in de achterkant van de McLaren zou kleunen.

Bij het ingaan van de Variante della Roggia dook Piastri langs zijn teamgenoot Norris, die ook werd ingehaald door Charles Leclerc. Max Verstappen startte vanaf P7 en maakte door het terugvallen van Russell een positie goed. Nico Hulkenberg en Daniel Ricciardo raakten elkaar bij het insturen van Ascari. Hierdoor kwam er grind op de baan, maar beide heren konden, al dan niet met schade, hun weg vervolgen. Ricciardo’s teamgenoot Yuki Tsunoda werd de eerste uitvaller na een ongelukkig samenkomen met Hulkenberg.

Formule 1 Ferrari Monza

Russell maakte in de elfde ronde een pitstop, door de schade aan zijn voorvleugel naar aanleiding van zijn momentje in de eerste bocht. In dezelfde ronde voert raceleider Piastri het tempo op en zorgt hij ervoor dat Leclerc buiten het DRS-window valt.

Max Verstappen wil zich niet te veel mengen in het gevecht aan de voorkant van het veld. Hij startte op de harde band. Over de boardradio hoorde hij zijn engineer GP zeggen: “Laat ze maar lekker pushen op de medium.”

Norris gaat in de vijftiende ronde naar binnen. Bij het inrijden van de pitsstraat remde hij erg laat en blokkeerde hij zijn oude set banden. De undercut op Leclerc werkte, want hij kwam na de pitstop van Leclerc, voor hem terecht. Piastri maakte een ronde na Leclerc de pitstop en behield de leiding in de wedstrijd. Alle coureur wisselden naar de harde band. Sainz was de enige coureur die gestart was op de mediums die buiten bleef. Hij stelde dat het te vroeg was om naar binnen te gaan. Hij besloot in de negentiende ronde van de wedstrijd een verse set rubber te nemen.

Verstappen ging in de 23e ronde naar binnen, maar dat ging niet gemakkelijk. Zijn rechter achterband wilde niet loskomen. Het ooit zo machtige Red Bull deed er 6,5 seconden over voordat Verstappen zijn weg kon vervolgen. Een ronde later ging Perez naar binnen, daar ging het wel goed. Beide coureurs kregen nogmaals een set harde banden opgeschroefd. Dit betekende dat ze hoe dan ook nog een keer naar binnen moesten.

Na vijftien ronden in de stint van Norris lijken de banden het totaal de begeven. In een ronde verliest Norris ruim anderhalve seconde en voelt hij de hete adem van Leclerc. Dit bleek later te komen door een foutje in de tweede chicane, maar overall viel de pace erg ver terug. Ook het team zag dat dit niet meer zou werken. McLaren haalde hem in de 33e ronde naar binnen voor een nieuwe set hards. Met nog dertien ronden te gaan duikt Piastri naar binnen voor een nieuwe set banden. Hij zei dat het niet lukte om de race in een eenstopper uit te rijden. Verstappen kwam onder druk te staan van Norris, die zich op nieuwe banden zich langs de Nederlander probeerde te banen.

Ferrari was het enige team dat een eenstopper deed. De een-twee ging hem niet worden, want de banden van Sainz waren er slecht aan toe. Piastri baande zich met zeven rondjes te gaan een weg langs Sainz. Maar Leclerc bleek met tien seconden voorsprong te ver weg. Leclerc wint voor de tweede keer in zijn loopbaan de Grote Prijs van Italië. Een groot volksfeest voor de Tifosi. Leclerc hield Piastri en Norris achter zich.

Pos	Driver      	Team    	Time
1 Charles Leclerc Ferrari 53 Laps
2 Oscar Piastri McLaren +2.664s
3 Lando Norris McLaren +6.153s
4 Carlos Sainz Ferrari +15.621s
5 Lewis Hamilton Mercedes +22.820s
6 Max Verstappen Red Bull +37.932s
7 George Russell Mercedes +39.715s
8 Sergio Perez Red Bull +54.148s
9 Alex Albon Williams +67.456s
10 Kevin Magnussen Haas +68.302s
11 Fernando Alonso Aston Martin +68.495s
12 Franco ColapintoWilliams +81.308s
13 Daniel RicciardoRB +93.452s
14 Esteban Ocon Alpine +1 Lap
15 Pierre Gasly Alpine +1 Lap
16 Valtteri Bottas Sauber +1 Lap
17 Nico Hulkenberg Haas +1 Lap
18 Zhou Guanyu Sauber +1 Lap
19 Lance Stroll Aston Martin +1 Lap
- Yuki Tsunoda RB DNF


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS