Formule 1

Drie generaties Van der Pol: zo opa, zo vader, zo James van der Pol: podiumplaats in NK karten!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juni 2024 14:00

KERPEN – Als je Van der Pol heet en uit de buurt van Wijk en Aalburg of uit Veen komt, dan kan het haast niet anders dan dat je aan racen doet. En daarin ook nog eens succesvol bent. Zo is James van der Pol de derde generatie die van zich doet spreken in de kartsport! De twaalfjarige topper werd zondag in Kerpen derde in de Minimax-klasse. Het was zijn eerste podiumplaats in het Nederlands Kampioenschap MiniMax van Chrono Karting.

Zo opa, zo vader, zo James van der Pol: podiumplaats in NK karten!

“Ik ben er heel blij mee en ik ben er trots op. Ik wilde het heel graag”, zei James met een grote lach. “Met Kart4Fun heb ik al wel een aantal keren gewonnen, maar dit is mijn eerste podiumplaats op het NK.”

Dat de talentvolle Brabander op het Duitse circuit snel zou zijn, werd vrijdag tijdens de vrije trainingen al duidelijk. “Ik zat er vooraan bij, was één van de snelsten. In de laatste training, op zaterdag, was ik ook echt de snelste en ging het de goede kant op.”

Helaas ging daarna de kwalificatie iets minder. James snelde naar de zesde tijd in een groot en competitief startveld. Mede door het succesvolle motorconcept van Chrono Karting zit het hele veld super dichtbij elkaar en dat levert veel close racing op met minieme verschillen. In dat teken was P6 in de kwali zeker goed en dat bood James kansen. Dat was goed, maar het had nog beter gekund wist, hij. Want in de laatste training voor de kwalificatie was hij zelfs een tiende sneller dan de rest geweest.

Maar een Van der Pol geeft niet op. Ook niet toen het in de eerste race wat tegenzat. “De start ging iets minder. Ik startte aan de buitenkant en ik probeerde met Cees (Muys, red.) mee te gaan aan de binnenkant. Maar er zat iemand op zijn bumper en ik kon nergens naartoe. Daardoor zakte ik terug naar de negende plaats. Ik herpakte mezelf en ben teruggereden naar P5. Dat vond ik wel goed.”

Ook in de finale had hij een moeilijk begin van de race. Maar ook nu liet James zich niet kennen. “Bij de start verdedigde iemand zijn plek waarvoor helaas geen ruimte was en duwde me daarbij naar binnen over de kerb. Daardoor vloog ik de lucht in met als gevolg dat er een flinke startcrash was. Gelukkig werd ik vervolgens weer de juiste richting op getikt en kon ik verder met de race. Helaas moest ik hierdoor wel een paar rijders aan me voorbij laten gaan en moest ik iedereen weer terug inhalen.”

James van der Pol

Dat deed hij, en hoe! Op de toch al technische baan in Kerpen toonde James de veelbelovende snelheid die hij in de trainingen had laten zien. De ene na de andere rijder haalde hij in en zo slaagde hij er knap in als derde over de finish te denderen. James zelf wist ook dat hij een knappe prestatie had neergezet. “Ik ben er heel tevreden mee dat ik vanaf de zevende plek terug naar de derde plek ben gereden. Gaaf dat het me dus toch nog gelukt is het podium te halen.”

Dat James is gaan karten, is natuurlijk niet zo vreemd als telg uit het Van der Pol-geslacht. Zijn opa werd vier keer Nederlands kampioen karten en deed daarna jaren aan autosport. Ook zijn vader werd vier keer Nederlands kampioen, werd bovendien ook twee keer Europees kampioen, werd derde op het WK karten én hij werd kampioen Formule Ford.

James: “Ja, het zit in de familie. Mijn vader was heel erg goed. Hij was het ook die een keer tegen me zei dat we gingen karten. Die eerste keer kan ik me niet meer zo goed herinneren, maar het was met een babykart van Tony Kart op het parkeerterrein van de zaak van mijn vader in Wijk en Aalburg.” Wat hij zo leuk vindt aan het karten? “De snelheid, de adrenaline, de inhaalmanoeuvres. Ik vind het een superleuke sport en ik heb veel vrienden hier.”

Maar het mooiste blijft natuurlijk het racen. Helemaal als je een podiumplaats haalt. Zijn ambitie voor de volgende ronde van het NK liet zich dan ook raden: “Dan hoop ik weer op het podium te komen!”

James bedankt zijn vader en moeder, opa en oma, Joost, zijn familie die altijd naar zijn wedstrijden komt kijken, SodiKart, verder iedereen bij het team van Van der Pol Kartracing en zijn vrienden.

James van der Pol wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van der Pol Bedrijfskleding en Reclame, Van der Pol Kartracing en opa.

Meer weten over de activiteiten van Nelson van der Pol? Kijk dan ook eens op: Van der Pol Bedrijfskleding & Reclame

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS