Karting • Chrono

Karter Youri Schoens in zeer competitief veld naar welverdiende podium: "Heel hard voor gewerkt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juni 2024 06:45

KERPEN – Voor het eerst doet hij dit seizoen alles zelf als karter, dus zonder een team dat hem tijdens wedstrijden begeleidt, en warempel: Youri Schoens pakte zondag een fraaie podiumplaats. De achttienjarige coureur uit Stein werd in Kerpen erg knap tweede in de ijzersterk bezette Rotax Max Senioren-klasse met zo'n 40 rijders tijdens de vijfde ronde van het NK van Chrono Karting.

Youri Schoens mooi podium in Kerpen

“Het hele weekend ging het wel goed”, zei een tevreden Youri direct na de finale. “Ik ben blij met het harde werk.” Sinds 2022 heeft hij al een opwaartse lijn te pakken. “Toen pakte ik in Kerpen de poleposition. En vorig jaar won ik de BMC-race in Mariëmbourg.”

En nu dus een podiumplaats op het NK. Opvallend is dat hij dat als zelfstandig rijder voor elkaar heeft gekregen. Voorheen reed hij altijd voor teams, nu doen hij en zijn vader alles in eigen beheer. En dat verdient respect! “We hebben er heel hard voor gewerkt. Het komt echt niet aanwaaien.”

Ook in Kerpen had hij flink moeten knokken voor zijn podiumplaats in een uiterst competitief veld, waar zelfs heats gereden moesten worden vanwege het grote aantal deelnemers. “De kwalificatie ging iets minder”, verklaarde hij over zijn vierde tijd. “Daar kwam ik een tiende van een seconde tekort. In de kwalificatie reed ik alleen. Ik wilde het risico niet nemen om in een groepje te rijden en eventueel tijd te verliezen met verkeer. Ik heb met mijn motortuner Jacco van Dijk even overlegd en uiteindelijk tot een goede pace in de wedstrijden gekomen. Jacco is mijn grote vriend. Hij heeft topspul.”

In de heats toonde Youri zijn talent en snelde hij achtereenvolgens naar de derde en de vierde plaats. “De heats heb ik goed kunnen overleven zonder al te veel problemen. We kwamen wel iets snelheid tekort. Dus ik wist dat het moeilijk zou worden om het podium te halen. Uiteindelijk is dat toch gelukt.”

Youri Schoens racet naar podium

Toen de finale eenmaal op het punt van beginnen stond, stapte de snelle Limburger bovendien met het nodige zelfvertrouwen in de kart. “We wisten dat we op gebruikte banden een goede pace hadden. Ik wist hoe langer de banden sleten, hoe sneller ik werd. Dat was wel een geruststelling.”

Youri was, voor een karter, relatief laat toen hij met zijn sport begon. “Ik was twaalf. Ik had op dat moment geen hobby. Via een vriend van mijn vader heb ik een kart gekregen en zo is het gaan rollen. Ik ben pas serieus begonnen te racen in 2019 in de Rotax Max Minimax-klasse. En zo is de opwaartse lijn begonnen, sinds vorig jaar ben ik beter gaan rijden.”

Dit seizoen rijdt hij het NK, het BMC-kampioenschap in België en een paar wedstrijden in het BNL-kampioenschap. “Dat zijn zo’n tien, elf wedstrijden dit jaar. Een mooi aantal. Voor volgend jaar is de doelstelling een ticket winnen voor de Grand Finals. “Dat is het officieuze WK voor Rotax Max-coureurs. Dat gaat hem dit jaar waarschijnlijk niet meer lukken, wist Youri. Maar wat waarschijnlijk wel gaat lukken, is meer podiumplaatsen. “Daar ga ik wel voor!”

Youri bedankt Jacco van Dijk, zijn vader en moeder en Cor Frints.

Youri Schoens is op zoek naar bedrijven die hem willen ondersteunen op zijn weg naar de top. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Youri via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS