Karting • Chrono

Karttopper Renzo Alibaks knokt hard en wordt beloond met winst in koningsklasse KZ2 in Kerpen! "Goed gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 juni 2024 07:31

KERPEN – Hij moest er flink voor knokken, maar hard werken loont, weet ook Renzo Alibaks. De 21-jarige karttopper uit Rhoon won zondag de vijfde ronde van het NK KZ2 van Chrono Karting. Op het circuit van Kerpen pakte de snelle karter van Kartstore Benelux/ MP Motorsport de dagzege in de koningsklasse door in de laatste ronden geen fouten te maken en zo de nummer twee nipt voor te blijven.

Renzo Alibaks

“Mijn tweede overwinning van het jaar en mijn eerste overwinning ooit in Kerpen”, stelde Renzo tevreden vast. “Vorig jaar was ik hier derde. Het is mooi als je hier terugkomt en dan de overwinning kunt pakken. Eerder dit jaar won ik ook in Berghem, in de regen.”

Voor Renzo kwam de overwinning misschien ietwat onverwacht. “We hadden het hele weekend wat moeite de juiste afstelling vinden, maar voor de finale hadden we toch wat gevonden. Dat kwam gelukkig goed tot zijn recht.”

Dat bleek al in de eerste meters. “Tijdens de start zat ik er goed bij. Ik had een goed gevoel met de kart. Ik wist: ik moet het nu doen, anders gaat het niet meer lukken. In de tweede ronde viel de nummer één uit. Waarschijnlijk had hij zijn koppeling verbrand bij de start. Ik wist: nu alles eruit halen. Ik zag dat ik een gat had en probeerde dat te managen. Helaas zag ik het gat langzaam wat kleiner worden. Daarna heb ik geen risico meer genomen en de race uitgereden.”

Hoewel dat enigszins eenvoudig klinkt, had Renzo ervoor moeten knokken, want achter hem kwam nummer twee Jens Treur dichter- en dichterbij. “Ik zag Jens aankomen, maar ik dacht: ik moet ervoor zorgen dat hij er niet langs kan. Ik moest gewoon geen foutjes maken en dan wist ik dat het goed zou komen.”

Hij vervolgde: “Het was hoofd naar beneden en gas erop. Het leuke is het uiterste uit jezelf halen. Dat komt tot zijn recht op de baan. Als ik naar Kerpen kom, kan ik altijd makkelijk de grens opzoeken en dat komt in de races meer tot zijn recht dan in de kwalificatie.”

Over dat laatste gesproken: de kwalificatie werd niet wat hij ervan gehoopt had. “Het zit dit weekend echt dicht bij elkaar met een paar internationale rijders die hier meededen en die helaas sneller waren. Ik werd achtste. Er zaten maar een paar honderdsten van een seconde tussen mij en de nummer vier.”

Renzo Alibaks Kerpen

En dus was er voor de eerste race van de dag, de prefinale, werk aan de winkel voor de snelle Zuid-Hollander. “Ik had geluk bij de start. Ik was bij de eerste bocht al vierde. Er waren wat incidenten en ik er gelukkig niet bij betrokken. Daarna waren we weg met een kopgroep. We hadden een paar kartlengtes. Uiteindelijk had de nummer twee een vastloper in de laatste ronde en ben ik toch nog derde geworden.”

En toen zijn vader en tevens monteur daarna nog iets aan de afstelling veranderde voor de finale, had Renzo het voor elkaar: nu had hij de snelheid om de finale te winnen, wat hij dan ook met verve deed. “Dat gaf een echt fijn gevoel.”

Zijn volgende race is de vierde ronde van het DKM-kampioenschap. Die wordt eind juli gehouden, in Kerpen. “Dat is een mooie wedstrijd om mijn niveau te meten met internationale rijders. We hebben nog geen ervaring met het nieuwe type Vega-band. Daar willen we van tevoren hier nog mee testen op de CRG. Ik hoop op weer een podiumplaats. Daar ga ik voor!”

Renzo bedankt zijn ouders en familie, iedereen bij team Kartstore Benelux / MP Motorsport. Kart Support van Erwin van Veen, Guust Specken voor de supermotoren.

Renzo Alibaks wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stahlwerk, Leadsmaster, Confisio Makelaardij en Exspecto Financiële Diensten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS