Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Jamie Elzerman met grote ambitie naar het WK Tillotson in Valencia

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 augustus 2024 00:42

WEZEP - Het betekent een volgende, spannende stap in zijn carrière als karter: Jamie Elzerman gaat in september deelnemen aan het WK voor Tillotson-coureurs in Valencia van 5 tot en met 8 september. De vijftienjarige snelheidsduivel uit Wezep heeft een ambitieus doel voor ogen: winnen!

Jamie Elzerman

Afgelopen weekeinde reed hij in Eindhoven de vierde ronde van de GK4 Kart Series om, zoals hij het zegt, ‘in shape’ te blijven. Want hij wil perfect voorbereid aan de start verschijnen in Valencia. “Het WK Tillotson (een viertakt-kartmotormerk, red.) betekent voor mij dat ik de eerste keer buiten de Benelux ga racen. Daarom ga ik twee keer in de week naar de sportschool en wil ik zoveel mogelijk meters maken in de kart. We proberen zoveel mogelijk kartbanen te pakken.”

De talentvolle Gelderlander is dit jaar voor het eerst in de Tillotson-wedstrijden actief. “Vorig jaar reed ik bij wedstrijdorganisator NXT Honda 9PK en tegelijkertijd met mijn team DFK Racing in de GK4 Kart Series. We raakten op gegeven moment in gesprek met iemand van Kartschool Texel en die zei dat het dit jaar een mooie klasse zou zijn met 35 deelnemers. Ik heb daarna een keer een Tillotson-kart getest en ik vond het heel leuk. Het gaat hard. Hoe harder hoe beter.”

Wat dat betreft aan ambitie geen gebrek. Want behalve diverse Tillotson-kampioenschappen komt Jamie dit seizoen ook uit in het IAME Benelux-kampioenschap, een tweetakt-kartserie en die is van een nog hoger niveau. “Daar rijd ik in de KA-100-klasse.”

Want hoe meer ervaring hoe beter, luidt het devies. Volgend jaar hoopt Jamie namelijk te kunnen debuteren in de autosport. “Ik heb nog geen licentie maar ik heb al één keer in Zandvoort een Ford Fiësta getest. Dat vond ik heel leuk.”

Toch houdt hij nog een slag om de arm over zijn autosporttoekomst. “Misschien gaan we nog een jaar Benelux of nog een jaar Tillotson rijden. Alles ligt nog open. Het moet ook te combineren met mijn nieuwe opleiding International Motorsport Studies op het Deltion College in Zwolle.”

Die opleiding zegt al genoeg; Jamies hele leven staat in het teken van het racen. Dat komt allemaal door dat ene verjaardagscadeau. Jamie: “Ik had van mijn ouders kartlessen cadeau gekregen en na de eerste les mocht ik naar de beste groep. We leerden er iemand kennen die in het NKH (het Nederlands kampioenschap huurkarten, red.) reed. Dat hebben we daarna een jaar gedaan. En toen wilde ik mijn eigen kart. Ik was toen dertien.”

Jamie begon in een Honda 9PK-kart te racen op buitenbanen. “Nu ben ik bezig aan mijn derde jaar.” Raar is het overigens niet dat de snelle coureur in een gemotoriseerde sport uitkomt, wist zijn vader. “Hij kon eerder wheelies maken op een quad dan dat hij kon fietsen. Ik heb zelf ook veel gekart vroeger. En 4x4 rijden deden we ook veel. Zo raakte hij erin geïnteresseerd. Op een dag zei hij: ik wil kartlessen, dat lijkt me een leuk cadeau. En ik zei: dat vind ik inderdaad een leuk cadeau, doen we!”

Jamie: “Ik wilde al heel lang karten. Elke vakantie deden we dat.” Die vakanties waren op een gegeven moment niet goed genoeg meer voor Jamie. “In Zwolle kon ik vaker rijden, dus zijn we dat daar gaan doen. Daar begon het allemaal mee.”

Jamie Elzerman Tillotson

Inmiddels heeft Jamie een druk programma waarin hij behalve af en toe een race in de GK4 Kart Series uitkomt in het IAME Benelux-kampioenschap, de Tillotson GP Cup, de Tillotson Kids Cup en de Tillotson Supercup (een combinatie van de twee eerstgenoemde kampioenschappen). In de laatste twee kampioenschappen voert hij ook nog eens de titelstrijd aan. “En nu nog bij de Nations Cup goed rijden. En dan knallen op het WK!”

Jamie bedankt papa en mama, Tim en Ben van DFK Racing, Wouter Kuip, en zijn sponsoren.

Jamie Elzerman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Emma Vastgoedonderhoud BV
Studentencafe Het Vliegende Paard
JR signing
Veldkamp wonen en slapen
Dodge Ram Repair
Highlights.nl
Station 134
Dutch EMT
Bouwmarkt de Meule
Glasservice F Ravenshorst
Skapet
Jochem Huisjes

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS