Karting • GK4 Kartseries

Veelvoudig kampioen Sam Claes geniet bij comeback in de schakelkart met zege: "Ik kreeg het niet cadeau"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 oktober 2024 00:16

MARIEMBOURG – Karttopper Sam Claes heeft zondag tijdens de zesde ronde van de GK4 Kart Series op het circuit van Mariembourg een indrukwekkende comeback gemaakt. De 31-jarige inwoner van Peer behaalde een zogeheten clean sweep in de KZ2 Shifter-klasse door met zijn Sodikart zowel de kwalificatie, beide heats als de finale op zijn naam te schrijven.

Sam Claes domineert bij comeback GK4 Kart Series

“Ik kreeg het zeker niet cadeau”, zei een bescheiden Sam na afloop die de hete adem van teamgenoot Bart Ploeg in alle drie de races in zijn nek voelde. De twee Sodikart-ploeggenoten scoorden een mooi een-tweetje! “Ik weet hoe goed de competitie is. Ik weet hoe weinig ik dit jaar in de kart heb gezeten. Ik heb dit seizoen, denk ik, maar zeven dagen in de kart gezeten.” Des te opmerkelijker is het dat Sam, ondanks zijn beperkte rijtijd dit seizoen, zo sterk voor de dag kwam.

De ervaren piloot had zich terdege voorbereid op deze race. “Agelopen woensdag en donderdag heb ik getraind om een beetje ritme op te bouwen. Het was uiteindelijk voor mij meer dan een jaar geleden dat ik hier gereden had en ik wilde toch een beetje goed voor de dag komen. Ik denk uiteindelijk dat het goed is gelukt.”

De snelle Vlaming reed de hele dag met zijn teamgenoot Bart Ploeg vooraan. “Als je ons vergelijkt met de andere deelnemers, blijkt weer dat we het gewoon extreem goed voor elkaar hebben. Als we met z’n tweeën zo kunnen wegrijden van de rest, dan zijn we gewoon op de goede weg”, analyseerde Sam die sinds dit seizoen samen met Randy Nauwelaers het team SLC Karting runt.

“Ik zei nog voordat we startten tegen Bart dat het me niet uitmaakte wie er eerste en tweede zou worden, maar dat ik wel wilde dat we eerste en tweede op het podium zouden staan. Dat was het doel.” De samenwerking binnen het team bleek cruciaal voor hun succes. “Wij overleggen alles met elkaar in de tent. We delen alle setups en bandendrukken. Dat vind ik heel belangrijk."

Sam Claes domineert bij comeback GK4 Kart Series

Voor Sam was deze race meer dan alleen een wedstrijd. Na anderhalf jaar afwezigheid in de competitie, markeerde dit de terugkeer van de veelvoudig Belgisch kampioen. “Dit was dus eigenlijk om Bart te helpen beter te worden, maar ook voor mezelf. Ik heb met mijn thuissituatie een heel moeilijk jaar achter de rug en ik zat helemaal niet goed in mijn vel”, vertelde hij openhartig.

Naast zijn eigen raceactiviteiten runt Sam ook een succesvol programma met Mini-rijders zoals onder anderen Diede Derdaele, Thiago Onink, Joshua Lauryssen. “We hebben zoveel stappen gemaakt met die kleine mannen. Daar ben ik gewoon supertrots op”, straalde hij. Het zou daarom heel goed kunnen dat hij door die verplichtingen niet kan meedoen aan de laatste GK4-ronde in Genk. “Als ik extra klanten krijg, dan zal ik in Genk niet kunnen meedoen. Dan gaat mijn voorkeur uit naar honderd procent inzet voor mijn klanten.”

Sowieso is hij op dat vlak goed bezig. In Mariembourg reed zijn Senior-rijder Maxim Van Laere het hele weekeinde topdrietijden. Opnieuw een bewijs dat zijn team goed aan de weg timmert. Sam heeft ambitieuze plannen. “Volgend jaar ga ik graag terug naar de Super Nationals in Amerika, het liefst met Bart en onze motortuner Joey Hanssen. We willen met onze eigen motoren competitief zijn op de grootste wedstrijd ter wereld.” Ook overweegt hij dan met Bart deelname aan de DKM, afhankelijk van het budget. “We moeten het nog even goed bekijken allemaal, maar volgend seizoen gaan we zeker een stap zetten!”

Sam bedankt zijn gezin voor al hun steun, zijn familie, Randy Nauwelaers, Joey Hanssen voor de topmotoren, SLC Karting voor het materiaal, de hele crew en mechaniekers en Belgium Racing voor de samenwerking.

Sam Claes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Derdaele+ Industriële Gebouwen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS