Formule 1

Max Verstappen roept op tot grote verandering in F1's sprintformat ondanks pole in Qatar

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2023 12:29

LOSAIL - Max Verstappen heeft er bij de F1 op aangedrongen om de parc fermé-regels tijdens sprintweekenden te versoepelen, zodat teams hun auto's kunnen finetunen en mogelijke afstellingsfouten kunnen corrigeren.

nullMax Verstappen F1


Onder het huidige F1 sprintformaat hebben teams slechts één uur training - in vergelijking met drie tijdens een standaard raceweekend - om hun afstellingen te verfijnen in aanloop naar de kwalificatie op vrijdag, terwijl de auto's de rest van het weekend onaangeroerd blijven. Red Bull was vorig jaar in Brazilië niet in staat om een werkbare set-up te vinden in de beperkte trainingstijd die beschikbaar was tijdens een sprintweekend.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!


Mercedes-coureur George Russell won toen op Interlagos en Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez werden respectievelijk zesde en zevende. Red Bull heeft in 2023 een duidelijke verbetering laten zien op dit gebied, met polepositions in twee van de drie sprintraces die tot nu toe zijn verreden in Oostenrijk en België. In de aanloop naar de vierde van zes sprintraces in Qatar op zaterdag heeft Verstappen echter opgeroepen tot een aanpassing van het format.

Ondanks dat hij de poleposition voor de Grand Prix van zondag in Lusail opeiste, vindt de Nederlander dat teams meer vrijheid moeten krijgen tijdens sprintweekenden. Gevraagd om in te schatten hoe geoptimaliseerd de RB19-auto op vrijdag in Qatar was vergeleken met een standaardweekend met drie trainingen, zei Verstappen tijdens de persconferentie na de kwalificatie: "Het is moeilijk om te zeggen waar we geëindigd zouden zijn als we een normaal weekend hadden gehad, maar met de baanomstandigheden is het iets moeilijker om op dingen te anticiperen."

"Ik denk dat we echt ons best hebben gedaan. Het zal nooit perfect zijn, maar het was duidelijk goed genoeg en ik was best tevreden met de auto in de kwalificatie. Maar soms - en dat hebben we in het verleden ook gehad - neem je een paar beslissingen waarvan je denkt dat het goed komt en dan werkt het niet. Dan is je hele weekend verpest omdat je niet aan de auto kunt komen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS