Formule 1

Oscar Piastri krijgt eerste F1-zege na teamorders, Max Verstappen worstelt naar P5 + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 21 juli 2024 15:02

Oscar Piastri heeft zondag de Grand Prix van Hongarije gewonnen. De McLaren-coureur nam bij de start de leiding over van teamgenoot Lando Norris, maar verloor de leiding na de tweede pitstops. Door teamorders kreeg de Australiër de leiding in de slotfase weer terug om zo zijn eerste overwinning in de Formule 1 te pakken. Max Verstappen startte als derde, maar kwam door undercuts achter Lewis Hamilton en Charles Leclerc terecht. De Red Bull-coureur vocht zich terug, maar na een aanvaring met Hamilton lag hij opnieuw vijfde.

Grand Prix Hongarije


Bij de start van de race probeerde Verstappen voorbij te komen aan de auto’s van McLaren. Oscar Piastri had een betere start dan Lando Norris en Verstappen meldde zich ernaast. De Red Bull-coureur zat aan de buitenkant en werd van de baan geduwd, maar buiten de baan wist hij toch Norris in te halen. Er werd een onderzoek ingesteld en door aandringen van race-engineer Gianpiero Lambiase gaf Verstappen zijn positie terug.

Achter Norris kon Verstappen weinig voor elkaar krijgen. Door een wisselende strategie raakte Verstappen ook P3 kwijt. Lewis Hamilton ging vroeg naar binnen en plaatste zo een succesvolle undercut. Onze landgenoot kon het gat wel dichtrijden en probeerde de Mercedes in te halen. Het lukte ook aan de buitenkant, maar Verstappen kwam buiten de baan terecht en moest Hamilton laten gaan.

In een nieuwe serie pitstops plaatste Norris een undercut op Piastri en die tactiek werkte. Hamilton ging weer vroeger naar binnen en Charles Leclerc volgde meteen. Hierdoor dreigde een tweede undercut op Verstappen en zo geschiedde. In ronde 57 wist Verstappen weer voorbij te gaan aan de Monegask van Ferrari en kon hij opnieuw op jacht naar Hamilton.

In ronde 63 zette de regerend wereldkampioen hem naast de Brit, maar Verstappen verremde zich en er volgde contact tussen beide auto’s. Verstappen viel terug en moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde positie. In de absolute slotfase wisselde de leidende positie door teamorders van McLaren. Norris moest ondanks een ruime marge Piastri voor laten gaan, waardoor de Australiër zijn eerste zege in de F1 mocht vieren.

Uitslag Grand Prix van Hongarije:

Positie	Coureur         	Nat.	Team    	Tijd
1 Oscar Piastri AUS McLaren F1 70 Laps
2 Lando Norris GBR McLaren F1 2.141s
3 Lewis Hamilton GBR Mercedes 14.880s
4 Charles Leclerc MON Ferrari 19.686s
5 Max Verstappen NED Red Bull 21.349s
6 Carlos Sainz ESP Ferrari F1 23.073s
7 Sergio Perez MEX Red Bull 39.792s
8 George Russell GBR Mercedes 42.368s
9 Yuki Tsunoda JPN Racing Bulls 77.259s
10 Lance Stroll CAN Aston Martin 77.976s
11 Fernando Alonso ESP Aston Martin 82.460s
12 Daniel Ricciardo AUS Racing Bulls 1 Lap
13 Nico Hulkenberg GER Haas F1 Team 1 Lap
14 Alex Albon THA Williams 1 Lap
15 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team 1 Lap
16 Valtteri Bottas FIN Sauber F1 1 Lap
17 Logan Sargeant USA Williams 1 lap
18 Esteban Ocon FRA Alpine F1 Team 1 Lap
19 Zhou Guanyu CHN Sauber F1 1 Lap
Pierre Gasly FRA Alpine F1 Team DNF


'; } }, afterShow: function() { // Render tweet button twttr.widgets.load(); }, helpers : { title : { type: 'inside' } } }); });

Babe-box

Xtra

COLUMNS