Formule 1

Zijn de problemen voor Max Verstappen opgelost in Singapore? Horner erkent dat eerste fout dateert van 2023...

Uitgegeven door Peter Vader • 17 september 2024 10:35

Max Verstappen demonstreerde in Bakoe opnieuw dat hij last heeft van een probleem met het aero-mechanisch evenwicht tussen de voor- en achterkant van de RB20. In een gesprek met het Duitse Auto Motor und Sport erkende Red Bull-teambaas Christian Horner dat die moeilijkheden er inderdaad zijn. Hij erkende ook dat er niet geluisterd was naar feedback, die deze moeilijkheden had kunnen voorkomen. Bovendien onderstreepte hij het probleem om aan reserveonderdelen te komen bij de komend weekend te verrijden Grand Prix in Singapore. “Er is een tekort aan reserveonderdelen. We zullen vijf dagen achter elkaar in de fabriek moeten werken om de benodigde onderdelen op tijd voor vrijdag in Singapore te krijgen."

Christian_Horner_en_Max_Verstappen_in_Bakoe foto red bull content poolChristian Horner in gesprek met Max Verstappen in Bakoe over de balansproblemen van de RB20

Probleem nog niet opgelost
De RB20 arriveerde in Bakoe met een aangepaste bodem, waarbij geprobeerd was om het evenwichtsprobleem op te lossen. De voorkant en de achterkant van de RB20 zijn niet in harmonie bij het ingaan en verlaten van een bocht. Een fenomeen dat zich in de achterliggende Grands Prix manifesteerde. Dit probleem lijkt echter nog niet helemaal opgelost, gezien de voor Max Verstappen teleurstellende uitslag. Ook dit werd door Christian Horner bevestigd.

'Checo' positief in Bakoe
Horner probeerde de zaak echter van de positieve kant te bekijken en wees daarbij op de prestaties van Sergio Perez in Bakoe. “Checo had tot het einde de twee koplopers voor zich. Ook al reed hij de hele tijd in turbulente lucht, de banden hielden stand. Hij deed mee voor het podium toen Sainz hem uit de wedstrijd verwijderde. Een tweede plaats was mogelijk, omdat de achterbanden van Leclerc volledig versleten waren", aldus Horner.

De verkeerde afslag
Vervolgens verklaarde Horner daarna dat het probleem al een tijdje bekend is bij de technici van Red Bull: “We analyseerden de geschiedenis van de telemetrie waaruit bleek dat de eerste fout werd gemaakt bij een update van het team in 2023 in Barcelona. Dat was ook de Grand Prix van waaruit Checo problemen kreeg met de auto. We namen het niet serieus, want Max bleef winnen." Een duidelijke erkenning van Horner van een verkeerde analyse. Maar daar bleef het nadien niet bij want Helmut Marko voegde nog toe aan deze erkenning: “Dit jaar hebben we in Imola ook een heel verkeerde afslag genomen.”

Analyseren, erkennen en erop anticiperen zijn goede zaken, maar de vraag is of het Max Verstappen komen weekend in Singapore gaat helpen om hoger te eindigen dan hij in de laatste Grands Prix deed.

Max_Verstappen_Azerbeidjan_actie



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS