Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S: Nieuwe Porsche Cup in de maak: Kas Haverkort nam deel aan testsessie Taycan Cup op Vallelunga

Uitgegeven door Peter Vader • 17 oktober 2024 06:28

Op het Italiaanse circuit van Vallelunga is met een tiental Porsche Taycan Turbo GT modellen uitvoerig getest voor de nieuwe Taycan Cup. Porsche Nederland nam deel aan het driedaagse evenement met een eigen Porsche Taycan Turbo GT. Kas Haverkort, actief in de Porsche Mobil 1 Supercup (die in het raamwerk van de F1 GP's racet) en de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, nam het testwerk namens Porsche Nederland voor z’n rekening.

Porsche Taycan Turbo GT test Vallelunga Kas Haverkort Foto 1

De Taycan Cup is een initiatief van Porsche Italia en zal in 2025 in het voorprogramma van de Porsche Carrera Cup Italia georganiseerd worden volgens het time-attack principe. Italië is het eerste land ter wereld dat met een dergelijk format experimenteert waarbij de elektrische Porsche op het circuit wordt ingezet. Porsche Nederland nam deel aan de testsessie om Porsche Italia te ondersteunen.

Tijdens de driedaagse sessie op het Italiaanse circuit van Vallelunga, voluit Autodromo Vallelunga Piero Taruffi, werd belangrijke voertuiginformatie verzameld door verschillende Porsche Carrera Cup Italia coureurs. Namens Porsche Nederland nam Kas Haverkort deel, die in zijn debuutseizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup en Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland al meermaals in beide kampioenschappen op het podium stond. De Nederlandse Taycan werd gerund door Team GP Elite en was uitgevoerd in het opvallende Purple Sky Metallic. Het startnummer 49 verwijst naar het jaar 1949 waarin Porsche Nederland werd opgericht.

Porsche Taycan Turbo GT test Vallelunga Kas Haverkort Foto 2

Ontworpen voor het circuit: Porsche Taycan Turbo GT met Weissach Pakket
De verschillen tussen de Taycan Turbo GT modellen die ingezet worden voor de Taycan Cup en de voor de consument beschikbare Taycan Turbo GT zijn minimaal. De auto’s die gebruikt worden op het circuit zijn dan ook geheel straatlegaal. Wel waren optionele Pirelli P Zero Trofeo RS banden gemonteerd voor optimale prestaties. Tevens was iedere Taycan uitgerust met een datalogger en een marshallingsysteem dat berichten vanuit de raceleiding met de coureur deelt.

Alle Taycan modellen waren voorzien van het af-fabriek beschikbare Weissach Pakket wat de krachtigste Porsche in serie geproduceerd naar een nog hoger niveau tilt. In vergelijking met de Taycan Turbo S is de Taycan Turbo GT met Weissach Pakket 145 kilo lichter, onder andere dankzij het ontbreken van een achterbank. De aerodynamica is verder geoptimaliseerd door onder meer gebruik te maken van een vaste achterspoiler die zorgt voor een neerwaartse druk van maximaal 220 kg. Met Launch Control kan de Porsche bij maximaal vermogen tot 1.108 pk leveren.

Tevens is de Taycan Turbo GT met Weissach Pakket voorzien van de zogenaamde Attack Mode waardoor gedurende tien seconden tot 120 kW aan extra vermogen beschikbaar is. De Attack Mode is gebaseerd op de push-to-pass functie van de andere Taycan modellen. Het systeem is geoptimaliseerd voor rijden op het circuit en werkt op een vergelijkbare manier als de 99X-raceauto’s die Porsche gebruikt in het Formule E-kampioenschap. Tijdens het testprogramma op Vallelunga werd onderzocht op welke delen van het circuit de Taycan het meeste profijt heeft van de Attack Mode.

Porsche Taycan Turbo GT test Vallelunga Kas Haverkort Foto 3

Porsche Taycan Turbo GT test Vallelunga Kas Haverkort Foto 4

Porsche Taycan Turbo GT test Vallelunga Kas Haverkort Foto 5

Porsche Taycan Turbo GT test Vallelunga Kas Haverkort Foto 6

Porsche Taycan Turbo GT test Vallelunga Kas Haverkort Foto 7

Porsche Taycan Turbo GT test Vallelunga Kas Haverkort Foto 8

Bron foto's: newsroom.porsche.com





Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS