Formule 1

Lando Norris zet Max Verstappen op weerzinwekkende achterstand in Nederlandse GP + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 25 augustus 2024 14:46

Lando Norris heeft de Nederlandse Grand Prix op het circuit van Zandvoort gewonnen. De McLaren-coureur liet met groot machtsvertoon thuisheld Max Verstappen achter zich. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de moderne Dutch Grand Prix werd de race niet door Verstappen gewonnen. Nadat hij de leiding in de eerste ronde overnam, verloor hij deze later weer. Door Norris werd hij op een achterstand van twintig seconden gereden. Charles Leclerc mocht mee naar het podium.

Formule 1 Grand Prix Nederland Max Verstappen

Lando Norris raakte bij de start van de 72 ronden durende Grand Prix direct de start kwijt. Verstappen lag al voor de eerste bocht aan de leiding en had na één raceronde al een voorsprong van ruim een seconde. Ook Norris’ teamgenoot Oscar Piastri verloor een positie, aan George Russell. Norris gaf in de negende ronde aan dat hij het nog altijd had gemunt op Verstappen. De achterstand was behapbaar na de tiende raceronde; anderhalve seconde. Charles Leclerc had zijn ogen gericht op Oscar Piastri, maar van een inhaalpoging kwam het nog niet.

Zijn teamgenoot Carlos Sainz was in een hevig gevecht verwikkeld met Pierre Gasly. In de elfde ronde baande de Spanjaard zich een weg langs Gasly. Zij aan zij gingen ze door gingen ze door de Tarzanbocht en de Gerlachbocht. In de Hugenholz troefde Sainz Gasly af.

Lewis Hamilton startte de race na een gridstraf op de veertiende positie. Op zijn zachte band werkt hij zich vrij snel op naar de elfde positie, maar van een makkelijke race kon de Brit niet spreken. Even later werkte hij zich op naar de tiende positie, door Lance Stroll te verschalken.

Norris zette een tandje bij en reed binnen een seconde van Verstappen. De Nederlander zag dit en ook hij counterde, waardoor het tempo aan de kop van het veld werd opgeschroefd. Het gat tussen de twee kopmannen werd steeds kleiner. Lando Norris pakte in de achttiende ronde de leiding van de wedstrijd over, geholpen door de effectieve DRS-zone. Na acht rondjes was de achterstand van Verstappen al opgelopen tot vijf seconden. Verstappen dook in de 27e ronde naar binnen, Norris volgde een ronde later. Beide heren kozen voor de harde compound-banden.

Na 42 ronden was de achterstand van Verstappen al opgelopen tot ruim tien seconden. De Nederlander en zijn fans zagen de overwinning uit zijn handen glippen. Ook Norris' teamgenoot maakte stappen, hij klom op naar de vierde positie door George Russell. Piastri had hierna zijn ogen gericht op Charles Leclerc, maar van een inhaalactie kwam het niet.

Norris bouwde zijn voorsprong op Verstappen uit en won de race met overmacht. Hij hield thuisheld Max Verstappen achter zich en ook Charles Leclerc mocht mee naar het podium.

Pos	Driver    	Team     	Time
1 Lando Norris McLaren 72 laps
2 Max Verstappen Red Bull +22.896s
3 Charles Leclerc Ferrari +25.439s
4 Oscar Piastri McLaren +27.337s
5 Carlos Sainz Ferrari +32.137s
6 Sergio Perez Red Bull +39.542s
7 George Russell Mercedes +44.617s
8 Lewis Hamilton Mercedes +49.599s
9 Pierre Gasly Alpine +1 lap
10 Fernando Alonso Aston Martin +1 lap
11 Nico Hulkenberg Haas +1 lap
12 Daniel RicciardoRB +1 lap
13 Lance Stroll Aston Martin +1 lap
14 Alex Albon Williams +1 lap
15 Esteban Ocon Alpine +1 lap
16 Logan Sargeant Williams +1 lap
17 Yuki Tsunoda RB +1 lap
18 Kevin Magnussen Haas +1 lap
19 Valtteri Bottas Sauber +1 lap
20 Zhou Guanyu Sauber +2 laps

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS