Formule 1

Max Verstappen in de sandwich van beide McLarens: "Niet helemaal comfortabel in de auto"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 augustus 2024 07:01

Gaat Max Verstappen ook vanaf de tweede startpositie de Dutch GP winnen op het Circuit van Zandvoort? De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix is al drie jaar het grootste racefeest van Nederland, maar zondag is er ten opzichte van alle voorgaande edities toch één ding anders. Max Verstappen start in zijn eigen GP voor het eerst niet op pole position. Wel op de eerste startrij. Naast vriend én rivaal Lando Norris.

Max Verstappen F1 Zandvoort

Hoe de race vanaf 15.00 uur ook afloopt, de 100.000 racefans zijn na Super Friday en Qualifying Saturday verzekerd van óók nog een ‘Super Spannende Sunday’. Na een natte laatste derde vrije training, die vanwege een zware crash van de gelukkig ongedeerde Logan Sargeant slechts een kwartiertje duurde, stelde de Qualifying bepaald niet teleur. De fans zaten de volle 45 minuten op het puntje van hun stoel. Figuurlijk dan, want het feestje op de tribunes werd natuurlijk staand en dansend gevierd. Zaterdag waren er ondanks de regen toch weer een kleine 100.000 fans naar Zandvoort gekomen.

Kleine verschillen
In de kwalificaties waren de verschillen al héél klein. Zo klein, dat Formule 1-coureurs als Lewis Hamilton (Mercedes) en Carlos Sainz (Ferrari) zich door een slippertje niet eens kwalificeerden voor Q3.

De McLarens leken ‘in control’ te zijn, terwijl Max Verstappen alles gaf om in hun spoor te blijven. Lando Norris imponeerde in Q3 met de snelste tijd; een behoorlijk stukje sneller dan de thuisfavoriet. “Ik had in Q1 en Q2 niet het idee dat ik me in de strijd om pole position kon mengen”, zei de drievoudig winnaar in Zandvoort na afloop. “Maar ik sta gelukkig wel op de eerste startrij. Daar kan ik dan best tevreden mee zijn.”

Aanval
Zondag wordt een droge race verwacht (zie weerbericht F1 Zandvoort) en heeft Verstappen na de start exact 265 meter te gaan, voordat hij moet insturen voor de Tarzanbocht. De vraag is of hij dan al zijn eerste aanval heeft geplaatst. Norris is gewaarschuwd. Hij is vol vertrouwen, maar kent Verstappen maar al te goed. “De auto was goed en ik was goed. Het is geen makkelijk circuit en zeker niet met die wind. Ik voel me dit weekeinde erg comfortabel. Het gat met Max verraste me, maar dat wil niet zeggen dat ik het zondag ook onder controle heb.”

Strategie
Verstappen legt zich zeker niet bij voorbaat neer bij een triomf van Lando. “Maar ik voel me niet helemaal comfortabel in de auto. De balans is nog niet op orde en ik heb in elk rondje wel ergens wat tijd laten liggen. Misschien wil ik me vasthouden aan iets dat er nu niet meer is”, sluit Verstappen zijn ogen niet voor de nieuwe realiteit.

Verstappen heeft zaterdag bij de start een McLaren vóór én achter zich. Oscar Piastri gaat voor zijn eigen kansen, zo maakte hij duidelijk. “Ik ben benieuwd naar de strategie van Red Bull, dat kan zeker nog interessant worden. Tussen mij en Lando liggen er geen afspraken. We mogen tegen elkaar racen. Dat is geen issue.” Wel is er één regel, vulde Norris aan. “We mogen elkaar niet van de weg rijden.”

F1 Academy
Na de droge kwalificatie van de Formule 1 sloeg zaterdag in Zandvoort het weer om. Daardoor kon de geplande eerste race van de F1 Academy, de vrouwenklasse van de Formule 1, geen doorgang vinden. De zestien coureurs, onder wie landgenoten Maya Weug, Emely de Heus en debutante Nina Gademan, rijden nu zondag twee races. De eerste race is ingelast om 8.30 uur. De rest van het programma (zie TIJDSCHEMA) blijft ongewijzigd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS