Formule 1

Piastri wint GP Azerbeidzjan; Norris finisht voor Verstappen na dramatische slotfase + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 15 september 2024 12:55

Oscar Piastri heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan gewonnen. De Australiër hield zijn hoofd het koelst tijdens een spannende race. Charles Leclerc en George Russell mochten mee het podium op. Lando Norris en Max Verstappen volmaakten de top vijf.



De openingsfase verliep, afgezien van een lekke band voor Lance Stroll, zonder noemenswaardige incidenten. Beide Red Bulls wonnen een plekje bij de start; Perez passeerde Sainz voor P3, Verstappen pakte de vijfde plaats dankzij een manoeuvre ten opzichte van Russell.

Polesitter Charles Leclerc controleerde de wedstrijd goed en had na tien ronden een gaatje van drie seconden opgebouwd. Piastri worstelde met zijn banden en hij kwam onder druk te staan van Sergio Perez. Ondertussen had Verstappen ook moeite om de pace bij te benen en de top-vier reed geleidelijk bij hem weg.

Aangezien Verstappen niet in staat was de snelheid bij te benen, werd hij in ronde dertien binnengehaald en werden er nieuwe hards onder zijn auto geschroefd. Perez deed een ronde later exact hetzelfde. Piastri ging een aantal ronde later naar binnen en stond tijdens de pitstop dus zwaar onder druk van Perez. Maar omdat Norris de Mexicaan vakkundig ophield, behield Piastri de tweede positie in de wedstrijd.

Toen ook wedstrijdleider Leclerc naar de harde band was geswitcht, veranderde het aanzien van de wedstrijd volledig. Piastri hervond zichzelf en reed het gat naar de leider met rasse schreden dicht. In de twintigste ronde passeerde de Australiër Leclerc voor de leiding. Verstappen voelde zich ook senang op de harde band en kwam halverwege de race in een groepje terecht met Carlos Sainz en Lando Norris, die een alternatieve strategie hanteerde. De Brit startte de wedstrijd op de harde band en maakte er een lange eerste stint van.

Nadat Piastri Leclerc had ingehaald, ontstond er een soort DRS-trein, want Perez sloot zich ook aan bij de kopgroep. Verstappens opleving duurde overigens niet heel lang, hij werd in ronde 35 ingehaald door George Russell. Norris reed een sterke eerste stint op de harde band en pitte na 37 toertjes voor mediums. Deze strategie leverde hem zodanig veel snelheid op dat hij zelfs Verstappen nog kon inhalen in de slotfase.

De slotfase voorin het veld verliep uiterst dramatisch. Hoewel Leclerc in eerste instantie de druk opvoerde ten opzichte van wedstrijdleider Piastri, kon de Monegask het niet bolwerken wegens problemen met zijn banden. Leclerc was zelfs zo langzaam dat Perez en Sainz hem bijhaalden. Perez poogde een inhaalactie, maar dit resulteerde in een grote crash tussen Sainz en Perez. Zodoende reed Piastri onder geneutraliseerde omstandigheden naar de overwinning. Leclerc en George Russell mochten mee naar het podium.

Norris en Verstappen volmaakten de top vijf. Eerstgenoemde heeft zodoende twee punten goed gemaakt ten opzichte van de wk-leider. Onderstaand de volledige uitslag.

Pos	Driver       	Team      	Time
1 Piastri O. McLaren 51 Laps
2 Leclerc C. Ferrari +10.910s
3 Russell G. Mercedes +31.328s
4 Norris L. McLaren +36.143s
5 Verstappen M. Red Bull +1:17.098s
6 Alonso F. Aston Martin +1:25.468s
7 Albon A. Williams +1:27.396s
8 Colapinto F. Williams +1:29.541s
9 Hamilton L. Mercedes +1:32.401s
10 Bearman O. Haas +1:33.127s
11 Hulkenberg N. Haas +1:33.465s
12 Gasly P. Alpine +1:57.189s
13 Ricciardo D. RB +2:26.907s
14 Zhou G. Kick Sauber +2:28.841s
15 Ocon E. Alpine +1 Lap
16 Bottas V. Kick Sauber +1 Lap
DNF Sainz C. Jr. Ferrari Accident
DNF Perez S. Red Bull Accident
DNF Stroll L. Aston Martin Technical problem
DNF Tsunoda Y. RB Accident


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS