Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Autocoureur Tijmen van der Helm heeft omstandigheden niet mee maar komt toch tot mooi resultaat in International GT Open

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 september 2024 18:04

SPIELBERG - Met twee vijfde plaatsen in de ProAm Cup tijdens de zesde ronde van de International GT Open in Oostenrijk toonde Tijmen van der Helm zondag dat hij een goede snelheid had. Zeker als je bedenkt dat zijn team Car Collection Motorsport in zeer wisselvallige weersomstandigheden net de verkeerde setup had gekozen. De twintigjarige autocoureur uit Den Hoorn zag dan ook volop aanknopingspunten voor een topresultaat in het restant van de titelstrijd.

GTTijmen van der Helm International GT Open Oostenrijk

“Ja, we hadden de auto best goed voor elkaar. Jammer genoeg was het weer heel wisselvallig, de hele tijd regen, droog, regen droog”, zei Tijmen over de race op de Red Bull Ring in Spielberg. Daardoor moesten we kiezen wat voor setup we zouden nemen, voor droog weer of voor nat weer. We kozen voor nat.”

Hij vervolgde: “Maar vlak voor de race werd het droog. We zaten dus net verkeerd met de setup. Dat we dan twee keer vijfde worden, is zeker niet slecht. Tegelijkertijd zat er dus veel meer in. Jammer dat dat er niet uitkwam door de keuze voor de setup.”

Ondanks dat euvel slaagde Tijmen erin de Porsche 911 GT3 R in race naar de derde plek in zijn klasse te sturen. Uiteindelijk moest hij zich tevredenstellen met de vijfde plaats. “Helaas ging de benzineslang er tijdens de pitstop niet goed op. Daardoor ging de benzine niet in de auto en waren we gedwongen nog een keer binnen te komen. Dat was jammer. Maar dat is autosport. Soms gaan dingen nu eenmaal verkeerd.”

Het positieve van die race was dat ondanks alles Tijmen en zijn team er dus in waren geslaagd een nog altijd prima resultaat neer te zetten. “Tuurlijk zit er heel veel potentie in de auto. Dit weekend waren we best competitief voor een constante top drie-plek in de klasse. Als we de juiste calls hadden gemaakt, hadden we voor een goede podiumplaats kunnen meedoen.”

In de tweede race moest Tijmens teamgenoot Emil Persson verder naar achteren starten nadat in de kwalificatie de teams maar vijf minuten hadden gehad om een goede tijd neer te zetten. Daarna begon het zo hard te regen dat er op de baan aqua planing ontstond en werd de sessie steeds geplaagd door gele en rode vlaggen.

nullTijmen van der Helm International GT Open Oostenrijk

Tijmen: “We zaten er in die eerste vijf minuten niet goed bij en eindigden tijdens de kwalificatie ergens achterin. Maar daarna deed mijn co-rijder het in de race hartstikke goed. Toen ik het stuur had overgenomen, kwam ik aan het eind bij van de groep voor P2 tot en met P6 en heb uiteindelijk nog een plaatsje kunnen pakken.”

En zo kon Tijmen gewoon terugkijken op een bemoedigend resultaat. “Ik hoop dat we voor de volgende race wat meer geluk hebben zodat er een nog beter resultaten uitrolt. Maar hier kunnen we zeker verder mee.”

Zijn volgende race is komend weekeinde al, als Tijmen in de Verenigde Staten instapt bij JDC-Miller Motorsports voor de Tirerack.com Battle on the Bricks op het beroemde circuit van Indianapolis. “Vorig jaar heb ik daar ook gereden. We hebben er toen ook nog getest. Die test ging toen best wel goed. Daarom ben ik positief over de race. Een podiumplaats sluit ik niet uit!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS