Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus Veekay van Kalmthout blijft strijdvaardig: "Ik denk dat we nog wel iets moois kunnen doen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 augustus 2024 04:34

De tweede seizoenshelft van het NTT INDYCAR SERIES-jaar 2024 verloopt voor goed Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout. Na vier toptienklasseringen op rij reikte de 23-jarige Nederlander op de Portland International Raceway, waar ronde veertien van het zeventien races tellende kampioenschap werd verreden, tot een prima elfde plaats.

Rinus Veekay van Kalmthout


Na een uitdagende openingsfase van het IndyCar-jaar, waarin VeeKay zich bijzonder breed moest maken voor finishes in de middenmoot, daar begint het sinds juli te lopen bij zijn team Ed Carpenter Racing. Zowel VeeKay als teammaat Christian Rasmussen hebben zich in de afgelopen races verder naar voren kunnen laten zien. Voor de Nederlander resulteerde de vormpiek van het team zelfs in vier opeenvolgende toptienfinishes – gezien de zeer competitieve aard van de IndyCars, waar afgelopen weekend liefst 28 wagens deelnamen, een unieke prestatie.

Voorafgaande aan het weekend op de Portland International Raceway, de laatste road course van het jaar, wilde ECR de verwachtingen temperen. Aangezien het gebruikelijke kwartet aan topteams normaliter ijzersterk is op de road courses, wist men dat een plekje bij de top vijftien normaal gesproken het hoogst haalbare zou zijn. VeeKay leverde exact die prestatie door een vijftiende tijd te noteren in de kwalificatie. Vanwege andermans gridstraf werd het een veertiende plaats op de startopstelling.

Bij de 110-ronden tellende race schoot VeeKay zoals vanouds uit de startblokken. Een driedubbele inhaalactie bracht de bestuurder van de #21 BitNile.com Chevrolet direct naar de elfde plaats, waarop de enkelvoudig IndyCar-racewinnaar besloot te consolideren. Met de getemperde verwachtingen in het achterhoofd wenste VeeKay een zo goed mogelijk resultaat binnen te halen, waardoor hij het overbodig achtte om als een dolleman te jagen op het veld voor hem – met mogelijk alle risico’s van dien.

In een rechtdoorzee verlopen wedstrijd, met slechts één neutralisatie – die kort na de start plaatsvond – kon VeeKay zich prima met de subtop meten. De rondetijden bleken zelfs beter dan van tevoren werd verwacht. Na 110 ronden vloog de groenzwarte bolide, voor deze race weer eens gehuld in stickers van BitNile.com, de hoofdsponsor van het evenement in Portland, op een keurige elfde plaats over de meet. Met een gemiddelde finishpositie van 8,6 over de laatste vijf wedstrijden doet VeeKay nauwelijks onder voor kampioenschapsleider Alex Palou, die in dezelfde tijdspanne tot een gemiddelde finishplaats van 7,0 reikte.

“Net geen top tien, maar gewoon een goede dag op het circuit van Portland”, vat VeeKay zijn wedstrijd naderhand kort en bondig samen. “Ik had vanaf plaats veertien een goede start en kon me een weg door het veld heen banen, waardoor ik gelijk drie posities wist te winnen. Daarna koos ik ervoor om me te settelen vooraan het middenveld, door brandstof te besparen. Desalniettemin ben ik qua getoonde snelheid erg tevreden, we kwamen goed mee.”

“Kort na de warm-up van zaterdagnamiddag hebben we een aanpassing gemaakt die zich heeft uitbetaald tijdens de race en zodoende zat ik er prima bij. Een paar van mijn directe tegenstanders in het kampioenschap hebben tevens goede resultaten behaald, waardoor het spannend blijft in het middenveld, maar ik mik nog steeds op een eindresultaat in de buurt van de eerste tien van het kampioenschap.”

“Portland was de laatste road course van het jaar: vanaf nu rijden we enkel nog op ovals, te beginnen op de korte oval van Milwaukee. Daarna vliegen we door naar Nashville. We hebben recentelijk een paar sterke races afgeleverd op de ovals en dus reis ik met vertrouwen richting de laatste drie wedstrijden van dit seizoen. Ik denk dat we nog wel iets moois kunnen doen, ik zal in ieder geval alles geven!”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Het NTT INDYCAR SERIES seizoen 2024 wordt vervolgd met een doubleheader op de Milwaukee Mile: aanstaande zaterdag 31 augustus staat Race 1 van de Hy-Vee Milwaukee Mile 250s op het programma, zondagavond (Nederlandse tijd) wordt deze opgevolgd met Race 2. De zaterdagrace start in Nederland rond middernacht, de wedstrijd op zondag vangt in Nederland aan rond 20.30 uur. Beide races zijn uiteraard live te volgen via Ziggo Sport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS