Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Alex Palou voor derde keer IndyCar-kampioen na drama voor Will Power; Colton Herta wint seizoensfinale + UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 15 september 2024 21:26

Alex Palou heeft het IndyCar-kampioenschap van 2024 op zijn naam geschreven. De Spanjaard is de seizoensfinale zonder problemen doorgekomen. De Music City Grand Prix in Nashville werd gewonnen door Colton Herta. Nederlander Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout finishte op P13.



Het is de derde titel in totaal voor Palou en zijn tweede achtereenvolgende. De laatste keer dat iemand twee jaar achtereen de IndyCar Series naar zich toetrok, was in 2010-11, die eer was destijds besteed aan de Schot Dario Franchitti. Voorafgaand de laatste race was het kampioenschap allesbehalve een zekerheidje voor Palou, hij startte de wedstrijd namelijk als 24e na een teleurstellende kwalificatie.

De vorentscheidung vond echter al plaats in de dertiende ronde. Will Power, de voornaamste tegenstrever van Palou, moest in de beginfase een extra pitstop maken omdat de linkerriem in zijn auto niet goed bevestigd zat. Dit maakte het voor Palou aanzienlijk makkelijker om zijn voorsprong van 33 punten over de streep te trekken.

Het mankement aan boord bij Power zorgde er overigens voor dat hij derde werd in het kampioenschap. De tweede plaats viel ten prooi aan Colton Herta. Herta was gedurende de eerste helft van de race voortdurend in gevecht met Newgarden om de leiding, uiteindelijk hield Herta zijn hoofd het koelst na een spannend steekspel in de slotfase.

Newgarden viel weg naarmate het einde naderde, maar hij werd nog wel derde. Patrick O´ward besloot de race als tweede. Veekay zag zijn reeks van achtereenvolgende top tien finshes in rook opgaan vanwege zijn dertiende plek in de eindklassering. De Noord-Hollander is ook als dertiende gefinisht in het kampioenschap.

De coureurs kunnen nu genieten van een welverdiende winterstop. De IndyCar Series van 2025 gaat van start op 2 maart, op de Streets van St. Petersburg in St. Petersburg, Florida

Reacties Palou en Chip Ganessi

De kersvers IndyCar-kampioen van 2024 reageerde extatisch na het behalen van zijn derde titel. “Ik moet iedereen bedanken die aan de nummer 10 auto heeft gewerkt, mijn teamgenoten en alle partners. Ik ben er super trots op en het is een geweldig jaar geweest en ik ben blij dat ik het kampioenschap weer mee naar huis mag nemen”, aldus Palou

Chip Ganessi, de eigenaar van het gelijknamige team, was eveneens zeer in zijn nopjes met de prestatie die zijn coureur heeft geleverd. “De man heeft ogenschijnlijk nooit gezweten. De manier waarop hij rijdt; het is ongelooflijk. Een aantal jaar geleden voegde hij zich bij ons team in Alabama. Hij won meteen zijn eerste race, sindsdien gaat alles van een leien dakje. Het team van de no. 10 houdt van winnen, dat helpt zonder meer.”



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS