Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout in 2025 ook in Indy Car: "Bij welk team, dat kan ik nu nog niet vertellen..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 september 2024 07:00

Rinus van Kalmthout heeft in de laatste wedstrijd van het NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2024, de Big Machine Music City Grand Prix op de Nashville Superspeedway, de finish gezien. Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout zich andermaal van zijn beste kant zien. Helaas voor de deze week 24 jaar oud geworden coureur viel de Indy Car-race niet zijn kant op. Een twaalfde finishplaats werd zijn deel.

Rinus van Kalmthout


VeeKay heeft vleugels in de tweede seizoenshelft van dit jaar. De coureur van Ed Carpenter Racing zat gedurende achttien maanden in een lastig parket, want het kwartet topteams wist een duidelijke stap verder naar voren te zetten, waardoor het overige deelnemersveld steeds vaker genoegen moest nemen met finishplaatsen buiten de top-tien en zelfs buiten de top-vijftien. Ondanks de verhoogde moeilijkheidsgraad wist VeeKay de jaargang 2024 bijzonder sterk te starten, met een achtste plaats in de straten van St. Petersburg.

Het voorjaar bleek uitdagend. Op een derde startplaats in Thermal en een zevende startpositie voor de Indianapolis 500 na, een wedstrijd die voor VeeKay eindigde op een negende plek, was de Nederlandse ECR-coureur hard aan het werk om zijn team terug naar de middenmoot te brengen – daar waar ECR enkele jaren voordien vertoefde. De stijgende lijn werd vanaf het treffen op de Iowa Speedway ingezet en niet meer losgelaten.

In de laatste acht wedstrijden van het jaar wist VeeKay te allen tijde te finishen bij de beste vijftien, het ‘linkerrijtje’ van de IndyCar aangezien de startvelden meestal uitpuilen tot richting de dertig deelnemers. Een vijfde plaats in Iowa bleek het hoogtepunt, aangevuld met een zevende plek in Milwaukee, een achtste stek in de chaos van Toronto, nog een negende plek in het tweede treffen op Iowa en een tiende positie op de short oval van Gateway. In Portland toucheerde VeeKay de top tien met een elfde plaats, zondag in Nashville voegde de 24-jarige Nederlander daar een twaalfde plek aan toe.

Op het oog een prima prestatie, ware het niet dat VeeKay absoluut de snelheid had voor meer. De ECR-coureur viel echter tot tweemaal toe in de neutralisatieval: precies nadat VeeKay zijn eerste respectievelijk derde pitstop had gemaakt, werd de gele vlag getoond ter indicatie van een volledige neutralisatie. Enkele van VeeKays concurrenten kregen zodoende een ‘gratis pitstop’ en konden daardoor voor hun Nederlandse tegenstander kruipen.

Toch blonk VeeKay uit: de dubbele inhaalmanoeuvre op Marcus Armstrong en Linus Lundqvist was om door een ringetje te halen, evenals de beweging die hem even na zijn eerste pitstop wederom langs Armstrong en kampioen Alex Palou bracht. In de uiterste slotfase konden fans langs de kant VeeKay haast horen bidden voor een nieuwe neutralisatie – een langere yellow had hem namelijk op zeker een toptienfinish geschonken – maar dat mocht niet zo zijn. Vier ronden voor het einde moest VeeKay naar binnen voor een druppeltje brandstof, zodat hij de race kon uitrijden. De aanvallende Nederlander verschalkte Jack Harvey in de slotronde voor P12.

Dankzij zijn eindsprint is VeeKay in het IndyCar-klassement geëindigd op de dertiende plek, op slechts twaalf punten van Christian Lundgaard en zes van Felix Rosenqvist. Enkelvoudig Indy 500-winnaar Marcus Ericsson, Formule 1-veteraan Romain Grosjean en IndyCar-nestor Graham Rahal moeten achter de Nederlandse ECR-coureur aansluiten. Het kampioenschap werd in Nashville gewonnen door Palou, die voor de derde keer in vier seizoenen tijd de beste bleek.

“Een prima wedstrijd van onze kant”, laat VeeKay na het slotakkoord van het IndyCar-seizoen 2024 optekenen. "P12 was gezien onze strategie het maximaal haalbare. Met die strategie was niets mis, we waren gewoonweg ongelukkig met de timing van de twee neutralisaties. Ging die gele vlag een paar rondjes eerder de lucht in, dan had ook ik gebruik kunnen maken van de 'gratis' pitstops. Als ik iets heb geleerd in de afgelopen vijf IndyCar-seizoenen is dat 'you can't control what you can't control'."

#IndyCar Rinus van Kalmthout

"Achteraf terugkijkend op het volledige seizoen was dit persoonlijk waarschijnlijk mijn beste IndyCar-jaargang tot dusver. In de beginfase van het jaar hadden we moeite met het totaalpakket en kregen we een paar keer te maken met botte pech, maar vanaf Iowa is het serieus gaan draaien. Zeven toptienfinishes in een zeer competitief veld als deze, dat is toch een heel mooi aantal."

"Na het drukke programma, waarin we achttien races hebben afgewerkt in een halfjaar, kan ik nu even rustig aan doen en bijkomen. Tijd voor familie en vrienden, maar ook tijd om een keuze te maken voor het volgende jaar. Wat vaststaat is dat ik IndyCar een geweldige klasse vind waar ik met liefde nog vele jaren in uitkom. Bij welk team, dat kan ik nu nog niet vertellen, maar zodra het zover is, laat ik het natuurlijk aan iedereen weten", besluit VeeKay met een knipoog.

Het NTT INDYCAR SERIES-seizoen 2024 zit erop. Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout staat in 2025 ook weer op de grid, al is het momenteel nog niet bekend voor welk team. Een aankondiging daaromtrent zal op een later tijdstip worden gedaan. Het volgende IndyCar-jaar wordt op zondag 2 maart 2025 traditiegetrouw afgetrapt met een race over de straten van St. Petersburg, Florida.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS