Formule 1

Franco Colapinto van MP Motorsport maakt F1-debuut tijdens Britse Grand Prix met Williams Racing

Uitgegeven door HJ van Keulen • 1 juli 2024 16:33

Franco Colapinto zet komend weekend een grote stap op weg naar zijn F1-droom. De Argentijnse FIA F2-coureur neemt deel aan de eerste vrije training voor de Formule 1 op Silverstone, achter het stuur van de FW46 van Williams Racing.

Colapinto maakt FP1-debuut tijdens Britse Grand Prix met Williams Racing

Na zijn opmerkelijke podiumprestatie afgelopen weekend tijdens de FIA F2 Feature Race in Oostenrijk zou Colapinto zich normaal gesproken voorbereiden op de laatste etappe van de triple-header, maar het schema van de MP Motorsport-coureur voor de Britse Grand Prix is zojuist een stuk drukker geworden. Naast zijn F2-klussen rijdt Franco ook in een Formule 1-auto en deelt hij het circuit met de coureurs van de Formule 1-grid van 2024.

Colapinto kwam in 2023 bij Williams Racing's Driver Academy en genoot sindsdien van de speciale voordelen van het deel uitmaken van een Formule 1-team. Hij vergezelde het iconische Britse team tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2023 om een volledig weekend als lid van het team mee te maken, nam deel aan PR-evenementen en maakte bij veel gelegenheden gebruik van de simulator op Grove.

Franco proefde vorig jaar voor het eerst van een F1-auto tijdens de Abu Dhabi Young Driver test en reed 65 rondjes in de FW45 van Williams Racing, genoeg om de F1 Super Licence aan te vragen, de licentie die nodig is om deel te nemen aan een officiële F1-sessie tijdens een Grand Prix-weekend. Dit is de volgende grote stap in zijn carrière als eenzitter, een stap waar alle jonge coureurs op zitten te wachten: rijden in een Formule 1-wagen en het opnemen tegen de beste coureurs ter wereld.

Colapinto, 21, zal plaatsnemen achter het stuur van Logan Sargeant's auto en wordt de eerste van zijn land sinds Gaston Mazzacane meer dan 23 jaar geleden die deelneemt aan een officiële F1-sessie, waardoor Franco's speciale moment een historische dag wordt voor de Argentijnse autosport.

De kers op de taart is de locatie. Franco mag de Williams Racing-auto besturen op Silverstone, het thuiscircuit van het team, de geboorteplaats van de Formule 1 en een van de snelste circuits op de F1-kalender.

Franco Colapinto:
"Ik blijf mezelf knijpen om er zeker van te zijn dat het echt gebeurt. Het ene moment rijd ik in mijn F2-auto en het volgende moment krijg ik te horen dat ik mag deelnemen aan een F1-weekend. Het is een droom die uitkomt en dat het in Silverstone kan, maakt het nog specialer. Het is niet alleen de thuisrace van Williams Racing, maar ook een van de beste circuits om met een auto te rijden, laat staan met een van de snelste raceauto's ter wereld. Ik ben Williams ontzettend blij en dankbaar voor deze kans. Ik mag pas in mijn tweede jaar in de Academy en mijn eerste seizoen in de F2 achter het stuur plaatsnemen. Enorme dank aan iedereen die me heeft geholpen deze droom te verwezenlijken: mijn managers, mijn partners: Globant, YPF, GMC Securities, Celulosa Argentina, Bigbox, Quilmes, Ripio, Green Armor, Flybondi, ACA en al mijn fans in Argentinië die me als één man hebben gesteund."

Sven Smeets, Sportief Directeur, Williams Racing:
"Franco heeft een zeer bemoedigende start gehad in zijn debuutseizoen in de F2 en we zijn verheugd om zijn prestaties van de afgelopen twee jaar te belonen met zijn eerste FP1-sessie. We zijn trots op onze getalenteerde groep coureurs in de Williams Racing Driver Academy en het is belangrijk dat we ze de kans geven om vooruitgang te boeken en deze belangrijke kansen te krijgen als ze hogerop komen. Het is een mooi moment om ons talent te laten zien tijdens onze thuisrace op Silverstone en natuurlijk wordt dit een geweldige dag voor de Argentijnse F1-fans.

Formule 1 Qatar Airways Grand Prix van Groot-Brittannië 2024
Vrijdag 5 juli 2024 - Vrije training 1: 12-30 - 13:30 BST

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS