Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

SPECIAL - De nieuwe Flying Spur: de krachtigste Bentley vierdeurs ooit + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 12 september 2024 16:01

CREWE - Bentley heeft zijn eerste vierdeurs supercar geïntroduceerd: de nieuwe Flying Spur, die nu in zijn vierde generatie is gekomen, na bijna twee decennia de ultieme luxe performance sedan te hebben gedefinieerd. De nieuwe Flying Spur, die aanvankelijk werd geïntroduceerd met de op prestaties gerichte Speed, is gebouwd rond Bentley’s nieuwe Ultra Performance Hybrid, waardoor deze een buitengewoon breed scala aan mogelijkheden heeft. Aan de ene kant is het in staat om tot wel 76 km (47 mijl) (76 km) in pure EV-modus rustig en stil te rijden, ideaal voor Zero Emission Zones of stadsverkeer, en met een CO2-uitstoot die 90% lager is dan die van de uitgaande Flying Spur Speed. Wanneer er meer temperamentvol rijden gewenst is, levert de 782 PS van Bentley V8 - 147 PS sensationele prestaties, waarbij de 0-60 mph-benchmark in slechts 3,3 seconden (0-100 km/u in 3,5 seconden) wordt gehaald - een halve seconde sneller dan zijn voorganger. Weinig voertuigen op de aardbol kunnen bogen op zo'n spreiding van vermogen; geen enkele doet dat met de verfijning, het evenwicht of de luxe van de nieuwe Flying Spur, wat Bentley's claim rechtvaardigt dat dit zijn eerste vierdeurs supercar is.

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 1

Hoewel het exterieurontwerp grotendeels het vertrouwde, gespierde maar elegante ontwerp van de derde generatie Flying Spur uit 2019 behoudt, vinden de echte veranderingen onder de huid van de auto plaats - met de geheel nieuwe aandrijflijn gecombineerd met een eveneens nieuwe elektrische architectuur die de modernste reeks autotechnologieën biedt die in elke echte luxe sedan zijn gemonteerd.

Interieurupdates verbeteren het toch al prachtige Flying Spur-interieur met nieuwe stikselopties, 3D-diamanthuid uitgebreid naar deuren en stijlen, en verdere wellnessfuncties, waaronder de intelligente luchtionisatie en de optie van automatische houdingsaanpassing op alle vier de stoelen, wat nog meer potentieel voor onbeperkte personalisatie betekent. Ondertussen brengt de introductie van de My Bentley App Studio een scala aan nuttige toepassingen rechtstreeks naar de vingertoppen van de bestuurder.


De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 2

Hogere prestaties, lagere emissies
De Ultra Performance Hybrid vierwielaandrijving van de Flying Spur Speed combineert een geavanceerde 600 pk 4,0-liter twin-turbo V8 met een 190 pk elektromotor die netjes is geïntegreerd in de achttraps transmissie met dubbele koppeling. In de Sport-modus levert deze aandrijflijn maar liefst 782 pk en 1.000 Nm, waarbij het directe koppel van de E-motor de charismatische cross-plane beat van de V8 aanvult. Vergeleken met het vorige Speed-model levert de nieuwe Flying Spur Speed een hoger koppel bij lagere toerentallen, een hoger piekkoppel en een hoger vermogen over het hele toerenbereik.

Het systeemkoppel is met meer dan 11 procent toegenomen vergeleken met de eerdere W12-aangedreven Flying Spur Speed, van 900 Nm tot 1000 Nm (738 lb ft). Het systeemvermogen is ook met 19 procent toegenomen, van 659 pk tot 782 pk. Dit maakt de nieuwe Flying Spur de krachtigste Bentley sedan ooit gemaakt.

De nieuwe 600 pk, 800 Nm (590 lb ft) V8-motor – zonder traditioneel vacuümsysteem en 350 bar brandstofinjectiedruk (verhoogd van 200 bar) zorgt voor een schonere verbranding en verbeterde emissies. Met de e-motor die de turbovertraging neutraliseert, zijn er dubbele single-scroll turbochargers gebruikt – wat de complexiteit vermindert en ze in staat stelt om heter te draaien, waardoor de uitstoot wordt geminimaliseerd. Daarom is er geen hardware voor cilinderuitschakeling nodig, omdat de motor volledig kan worden uitgeschakeld bij gebruik van de elektromotor.

In de pure EV-modus levert de E-motor 190 pk en 450 Nm koppel, meer dan genoeg om in de meeste situaties met het verkeer mee te komen, terwijl de 25,9 kWh-batterij tot 47 mijl (76 km) bruikbare elektrische actieradius biedt (op de EU-rijcyclus). Samen bieden de V8 en E-motor de nieuwe Flying Spur een totale actieradius van 515 mijl (829 km). De volledig elektrische modus kan worden ingezet bij snelheden tot 87 mph / 140 km/u, met gaspedaaltoepassingen tot 75 procent. De batterij kan in slechts 2¾ uur volledig worden opgeladen dankzij aanzienlijke verbeteringen in de lader en batterijcapaciteit, met een pieklaadvermogen van 11 kW.

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 3

Het aandrijflijnsysteem beheert de energiestromen afhankelijk van de gekozen modus – met pure EV, elektrische boost, regeneratief remmen – en, het belangrijkste voor deze nieuwe Flying Spur – een laadmodus, waarbij de motor de wielen aandrijft en tegelijkertijd de accu oplaadt.

Het Bentley Performance Active Chassis is standaard bij de Flying Spur Speed. Kenmerken van de geavanceerde nieuwe opstelling zijn onder meer Bentley Dynamic Ride en All-Wheel Steering, samen met een elektronisch aangestuurd Limited Slip Differential, terwijl een nieuwe generatie ESC-regelsoftware toegang biedt tot een reeks rijstijlen en betrouwbare tractie biedt onder alle omstandigheden. Met de achterwaarts gerichte gewichtsverdeling van de nieuwe auto van 48,3: 51,7 hebben de chassissystemen en ESC een mechanisch geoptimaliseerd platform om de uiteindelijke verfijning te bieden. Het systeem maakt gebruik van actieve koppelvectoring van voor naar achter via een midden differentieel en precisievectoring over elke as met behulp van de remmen.

Nieuwe en geavanceerde dubbele klepdempers maken het mogelijk om de rebound- en compressiedemping afzonderlijk te regelen, waardoor een duidelijke afbakening van dynamische mogelijkheden tussen de modi Comfort, Bentley en Sport ontstaat. De carrosseriecontrole van de Sport-modus van de vorige generatie blijft behouden, terwijl het rijcomfort in de Comfort-modus aanzienlijk is verbeterd.

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 4

Expressief en onderscheidend ontwerp
Het prestatiegerichte karakter van de nieuwe Flying Spur Speed wordt onderstreept door de nieuwste ontwerpverbeteringen. Brightware afgewerkt in donkere tint geeft het exterieur een sportief, technisch gevoel, terwijl de nieuwe Speed-specifieke grille, voorbumper en achterdiffuser een frisse, doelgerichte look creëren. Het Styling Specification aero-pakket is nu afgewerkt in de carrosseriekleur, hoewel eigenaren ook kunnen kiezen voor een afwerking van koolstofvezel.

Nieuwe LED-welkomstlampen in de deuren projecteren een geanimeerde versie van het Bentley Wings-logo op de grond wanneer de voordeuren worden geopend. Deze nieuwe inzet van Bentley's "light sculpture"-technologie volgt op de eerste toepassing in de coachbuilt Batur-coupé van Mulliner.

Een nieuw 22” Ten Swept Spoke wiel is verkrijgbaar in twee afwerkingen (Grey Painted en Bright Machined, en Black Painted), samen met twee andere 22” ontwerpen die verkrijgbaar zijn in een reeks gespoten, Black Painted, Dark Tint en Pale Brodgar Satin afwerkingen.

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 5

In het ruime interieur genieten inzittenden van de nieuwste uiting van Bentley's beroemde ontwerp en vakmanschap, met geheel nieuwe stoelontwerpen met 3D-diamantquilting en een herzien perforatiepatroon in het middengedeelte van de stoel. Tactile Precision 3D-diamanthuid bekleedt de binnenkant van de deuren en B-stijlen. Als aanvulling op de donkere, glanzende buitenkant biedt de nieuwe (en optionele) Dark Chrome Specification-afwerking een eigentijdse esthetiek en geeft de cabine een ingetogen karakter. Dit geldt voor deurgrepen, schakelaars, luidsprekerroosters en vele andere gebieden in de cabine. Nieuwe grafische weergaven van de bestuurdersinstrumentatie maken het pakket van ontwerpverbeteringen compleet, terwijl het bejubelde Bentley Rotating Display met zijn keuze uit een 12,3" high-definition display, drie analoge wijzerplaten of een ononderbroken zijde van handgemaakt fineer nog steeds als optie wordt aangeboden.

Klanten hebben nog steeds tientallen miljarden configuratiemogelijkheden om uit te kiezen - vóór het oneindige rijk van mogelijkheden dat wordt geboden door Bentley’s speciale carrosseriebouwafdeling Mulliner. De mogelijkheid voor een klant om een totaal unieke Flying Spur te specificeren, afgestemd op hun smaak en persoonlijkheid, benadrukt het vermogen van de auto om de kracht van het mogelijke te leveren.

Een pallet van 101 kleuren kan worden uitgebreid naar elke kleur uit het verleden van Bentley, en op maat gemaakte lakmatching is ook beschikbaar. Voor het interieur betekenen 22 primaire carrosseriekleuren, 11 secundaire tinten en vier kleursplitsingen, dat er alleen al in het leer meer dan 700 kleurcombinaties zijn, voordat er contrasterende stiksels, biezen of op maat gemaakte kenmerken worden toegevoegd. De leersoorten worden aangevuld met acht houtfineeropties en nog eens drie technische afwerkingen – die als enkele of dubbele afwerkingen kunnen worden gebruikt en ook kunnen worden gespoten in een kleur die past bij elk interieur of elke kleur van het exterieur.

Er is keuze uit drie audiosystemen in de nieuwe Flying Spur. Het standaardsysteem heeft 10 luidsprekers en 650 Watt, terwijl een Bang & Olufsen 1.500 W, 16-luidsprekersysteem met verlichte luidsprekerroosters is gericht op lifestyle-georiënteerde klanten. Een Naim 2.200 W, 19-luidsprekersysteem met actieve bastransducers ingebouwd in de voorstoelen en acht geluidsmodi wordt aangeboden voor de echte audiofiel. Gelamineerd akoestisch glas is behouden voor de voorruit en zijruiten, wat resulteert in een vermindering van negen decibel in buitengeluid ten opzichte van niet-akoestisch glas.

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 6

Gemak, welzijn en veiligheid
De vierde generatie Flying Spur Speed profiteert van de nieuwste iteratie van elektrische architectuur, wat een aanzienlijke stap voorwaarts mogelijk maakt in infotainment- en bestuurdersassistentietechnologie. Het resultaat is een naadloze ervaring op het gebied van welzijn, bestuurdersassistentie, infotainmentsystemen en connected car-services.

Voor het eerst is de optionele Wellness Seating Specification nu beschikbaar op alle vier de stoelen met Flying Spur. Dit omvat Seat Auto Climate en Postural Adjust, die de perfecte lichaamstemperatuur meet en handhaaft via zoneverwarming en ventilatie, en de druk op de spieren van de inzittenden tijdens hun reis op een rustgevende en naadloze manier varieert om vermoeidheid te minimaliseren.

Het omgevingsdisplay (weergegeven op het instrumentenpaneel van de bestuurder) ondersteunt en maakt rijden in semi-ondersteunde modus mogelijk, en laat de bestuurder zien hoe de auto reageert op andere voertuigen. Het begrip van de omgeving van het voertuig maakt Intelligent Park Assist mogelijk – de nieuwste generatie ‘zelfparkeer’-systeem met snelheidsregeling.

Het welzijn en comfort van bestuurder en passagiers wordt verder verbeterd door een airconditioningsysteem dat nu luchtionisatoren, een nieuw fijnstoffilter en displays bevat die de luchtkwaliteit buiten en binnen het voertuig weergeven. Het systeem synchroniseert ook met de satellietnavigatie van de auto, en weet wanneer het nodig kan zijn om de luchtkwaliteit in de cabine te verbeteren (bijvoorbeeld door de lucht in de cabine te recirculeren in een tunnel).

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 7

Er zijn verbeteringen doorgevoerd met essentiële functies zoals draadloos Apple CarPlay, draadloos Android Auto en draadloze kaartupdates. Naast deze functies kunnen klanten die ervoor kiezen om hun mobiele telefoon te koppelen, gebruikmaken van connected car-services, waaronder:
- Remote-oplaadstatus, waarmee u het opladen van uw voertuig kunt controleren en regelen wanneer deze is aangesloten
- Remote Park Assist – waarmee u uw voertuig op afstand kunt parkeren of oproepen vanaf uw telefoon
- Remote-cabinevoorconditionering – ervoor zorgen dat het klimaat in de auto is ingesteld voordat u gaat rijden, inclusief stoelverwarming

Elk jaar zijn er nieuwe functies beschikbaar, zoals de voorspelling van een groen verkeerslicht – die steeds vaker wordt geactiveerd in grote steden in de VS en Europa en waarmee u een ritje op een 'vliegend tapijt' door het stadscentrum kunt maken.

De nieuwe My Bentley App Studio is de nieuwste toevoeging aan Bentley's digitale ecosysteem voor klanten. Klanten krijgen toegang tot een breed scala aan voertuig- en externe applicaties die rechtstreeks naar het infotainmentsysteem kunnen worden gedownload, onafhankelijk van een smartphone. Applicaties omvatten muziek, video, gamen, navigatie, parkeren en opladen. De applicaties worden naadloos geïmplementeerd in het infotainmentsysteem en kunnen veilig en betrouwbaar worden gebruikt, zelfs tijdens het rijden. Het applicatieportfolio is specifiek aangepast aan elke markt.

Spur of The Moment
Om de introductie van de nieuwe Flying Spur te vieren, werkte Bentley samen met iconen uit de wereld van de autosport – zowel jong als oud. 1996 F1-wereldkampioen Damon Hill wordt vergezeld door rijzende ster en Williams F1 Academy-coureur Lia Block in een dynamische demonstratie van de capaciteiten van de auto op het circuit, met een verrassende cameo aan het einde van de film door oud-F1-coureur en nu omroeplegende Martin Brundle – die arriveert in de Bentley EXP Speed 8 die hij voor Bentley reed tijdens de 24 uur van Le Mans in 2001.

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 8

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 9

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 10

De nieuwe Bentley Flying Spur Foto 11





Bentley logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS