Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Renger van der Zande neemt na zeven jaar Cadillac afscheid met geweldige zege: "Erg trots, maar ook verdrietig"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2024 07:30

Renger van der Zande heeft samen met teamgenoten Sebastien Bourdais en Scott Dixon de Motul Petit Le Mans van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op de Michelin Raceway Road Atlanta gewonnen. De wijze waarop Van der Zande de beslissende aanval inzette na een thriller van een eindfase, was gaaf. Zo kwam er een mooie beloning na al die zeven jaren racen met Cadillac, waarvan de laatste vier jaar met Chip Ganassi Racing. “Superblij om dit met een knaller af te sluiten."

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Renger van der Zande pink livery Cadillac</div><br />
Die zege was zeker geen 'walk in the park'. Zowel de No. 01 Cadillac V-Series.R als de No. 31 Whelen Cadillac V-Serries.R overwonnen drive-thru penalties, en de No. 01 Cadillac V-Series.R kreeg een mechanische zwarte vlag van IMSA om te voldoen aan een eis van het scrutineering systeem, terwijl het drietal vierde lag in de 18e minuut. Het probleem: een sensor gaf geen informatie door. De crew loste het probleem op tijdens de tweede service stop onder een full course yellow, maar kwam een ronde terug in de race.<br />
 <br />
<div style=Renger van der Zande neemt na zeven jaar Cadillac afscheid met geweldige zege Cadillac V-Series.R

De No. 01 Cadillac V-Series.R, die speciaal voor deze race met een roze livery reed, bleef in contact met de leiders gedurende een ongewoon lange periode met groene vlag en reed vierde toen de laatste caution werd afgeroepen met nog 57 minuten te gaan. Na een tankstop met nog 48 minuten te gaan, bereidde Van der Zande zich voor op zijn belangrijkste herstart van het seizoen. Hij reed als tweede voor de No. 6 Porsche Penske 963 toen de groene vlag werd gezwaaid met nog 35 minuten te gaan en hij wachtte op de beste gelegenheid in het verkeer om zijn beslissende move te maken.

Die kwam er met nog 15 minuten te gaan in Turn 1 en Renger, die zijn 21e IMSA-overwinning en 11e met Cadillac behaalde, plaatste een geweldige aanval op de leider. Die actie van Renger was moedig, maar slaagde en de Nederlander hield de Porsche achter zich en won met 2,948 seconden.

Renger van der Zande: “Superblij om dit met een knaller af te sluiten. Het is de laatste race voor Chip Ganassi met Cadillac. Het is mijn laatste race met Cadillac. Ik ben nu zeven jaar bij Cadillac en dat maakt me erg trots, maar ook verdrietig om weg te gaan. Aan mooie dingen komt een eind en dit is de juiste manier, met Cadillac. De afgelopen vier jaar (met Chip Ganassi Racing). Chip is zo aardig geweest voor mij, Mike Hull, Mike O'Gara, het team. Ik denk dat we dit jaar zo'n goed team hadden en iedereen werkte in dezelfde richting. Deze overwinning was echt goed.”

Met dit soort beslissende acties heeft Renger van der Zande zich in de kijker gereden. Binnenkort meer over het volgende mooie avontuur wat Renger te wachten staat...

Renger van der Zande gaf onlangs speciaal voor RaceXpress een rondleiding bij Cadillac. Geniet met een blik achter de schermen bij Chip Ganassi Racing:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS