Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

SPECIAL - Indy Dontje trotse IMSA-GTD kampioen 2024: "Het is een bekroning van al het geleverde werk"

Uitgegeven door Peter Vader • 16 oktober 2024 10:22

Vreugde bij Winward Racing na afloop van de Motul Petit Le Mans op het circuit van Road Atlanta, na het winnen van het IMSA WeatherTech Championship GTD Class Championship 2024! Voor Indy Dontje, Philip Ellis en Russell Ward betekende hun 32e overall, de bekroning met een kampioenstitel van hun IMSA-seizoen 2024. Bovendien pakte het trio de titel in de Michelin Endurance Cup. Reden voor Winward Racing en Indy Dontje in het bijzonder, om een feestje te vieren!

Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 1


Twee keer kampioen
Indy Dontje verklaarde na afloop van de race aan RaceXpress: “Twee kampioenschappen achter onze naam, het is een bekroning van al het door het Winward-team geleverde werk. Maar om eerlijk te zijn, dit kampioenschap is slechts een bevestiging van reeds gerealiseerde prestaties. Ik heb gewonnen bij de mooiste enduranceraces zoals Le Mans, Daytona, Sebring en Watkins Glen. Deze namen betekenen eigenlijk nog meer dan het veroveren van de kampioenstitel. Het behalen van het kampioenschap is natuurlijk wèl een kroon op je werk! We zijn er met z’n allen enorm trots op. Hulde vooral aan de Ward-family, die enorm veel tijd, energie en geld heeft gestoken in het hele project!”

Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 2

Lastige race
“De race zelf was best wel lastig”, zei Indy Dontje en vervolgde: “We hadden problemen met het tanken. Daarvoor heb je een minimumtijd beschikbaar. Bij het oefenen voor de race ging dat goed, maar bij de eerste pitstop verloren we 10 seconden. Achteraf bleek de doorstroming van de brandstof bij de vulopening te haperen en daardoor kon er niet snel genoeg worden getankt. Tijdens de race hebben we er een andere restrictor op gezet, zodat de vultijd werd teruggebracht. Dat hielp gelukkig wel. Maar je wilt ook weer niet te snel zijn, anders krijg je een drive-through. Dus het was behoorlijk opletten. In totaal hebben we zo’n 40 seconden verloren aan pitstops, waardoor we één ronde terugvielen. Er was heel lang geen geel, dat maakte het lastig om echt op te klimmen in de race. Uiteindelijk kwam er aan het einde van de race wèl een ‘full course yellow’ en konden we toch nog de achtste plaats pakken”.

Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 3

Trots op IMSA-GTD kampioenschap
Het was niet de sterkste race van het er aan Winward-trio Dontje, Ellis en Ward, met een 32e plaats overall die hen ten deel viel. Maar het was voldoende om het GTD-kampioenschap te veroveren: “Als je eenmaal niet in de goede flow met de pitstops zit, dan blijf je een beetje achter de feiten aan rennen. Dat was weer een leermoment en gelukkig hadden we aan het begin van het seizoen genoeg ‘gap’ opgebouwd om zoiets aan te kunnen, Deze uitslag was de kroon op ons werk! Ik vind het erg gaaf en ben trots dat ik me voortaan IMSA-kampioen kan noemen. Gelukkig zijn ze in Amerika bij Winward ook blij met me, dus volgend jaar sta ik weer met hen aan de start!”, aldus een blije Indy Dontje.

Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 4

Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 5


Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 6


Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 8


Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 7


Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 10


Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 11

Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 12


Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 13

Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 16


Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 17

Indy Dontje IMSA-GTD kampioen 2024 Motul Petit Le Mans Road Atlanta Foto 18




Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS