Karting • Karting Diversen

Karttopper Job van Laar wint race in NK Karting speciaal voor opa Willem: "Supermooi dat ik gewonnen heb"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 oktober 2024 10:30

EINDHOVEN - Job van Laar heeft zondag tijdens de zesde ronde van het NK viertakt van Chrono Karting op indrukwekkende wijze het dagklassement gewonnen in de ID Engines Junioren-klasse. Voor de dertienjarige coureur uit Hasselt, Overijsel was het zijn eerste overwinning van het seizoen en meteen ook zijn laatste race bij de Junioren.

Job van Laar wint laatste NK Karting

"Supermooi dat ik gewonnen heb. Ik wist dat ik snel zou zijn, maar dat ik deze zou winnen, had ik nooit verwacht", zei een verheugde Job die de zege opdroeg aan zijn onlangs overleden opa Willem. Het raceweekeinde begon nog wat moeizaam. "In de kwalificatie had ik weinig grip waardoor de kart gleed, maar we stonden maar een tiende van een seconde van de nummer één, al; reed ik daarmee de achtste tijd, zo dicht zat het op elkaar. Ik dacht toen: het gaat wel heel moeilijk worden."

Na enkele aanpassingen aan de kart liet Job in de races echter zijn ware snelheid zien. "Die aanpassingen werkten en dat voelde heel goed", vertelde hij. "Richting het einde van race één was ik van acht naar drie gereden. Ik moest wel even verdedigen, maar ik hield mijn plek en ik zag waar we nog konden verbeteren voor de andere twee races. Daardoor kon ik later race twee winnen."

In de finale moest de snelle Overijsselaar uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. "Ik kon de nummer één goed volgen. In het begin hadden we samen een mooi gat geslagen. Ik dacht toen nog: deze race kan ik nog mooi winnen", zei Job. "Ik vond het niet heel erg dat ik uiteindelijk tweede werd. De nummer één is een goede vriend van me."

De winst was voor Job een perfect manier om afscheid te nemen van de ID Engines Junioren-klasse, waarin hij door zijn lengte niet meer kan blijven rijden. "Het is echt vet om met een overwinning afscheid te kunnen nemen", stelde hij. "In Eindhoven kon ik wel merken dat anderen wat sneller waren dan ik door mijn gewicht. Dat ik toch het dagklassement won, komt puur doordat ik later remde dan anderen."

Job van Laar podium

Voor volgend seizoen heeft het Overijsselse talent zijn plannen al klaar: hij maakt de overstap naar de ID Engines Senioren-klasse. "Ik heb aan het veld gezien dat er veel van de Junioren over gaan naar de Senioren. Het gaat heel moeilijk worden. Volgend jaar ben ik dan de jongste van de klasse."

Hij blijft daarbij sowieso trouw aan zijn huidige team, onthulde hij. "Ik blijf bij Jaco Paauwe van Paauwer Racing. Zij hebben een echt supergoede kart. Het is echt een goed team ook. Ik krijg er heel goede hulp. En goede racetips."

Naast zijn viertakt-wedstrijden rijdt hij ook tweetakt in een Rotax Max Junioren-kart. "Heel misschien gaan we daarin volgend jaar Kart4Fun rijden. Maar ik hoop vooral ook in de Senioren goed vooraan mee te kunnen doen!"

Job van Laar bedankt zijn vader en moeder, en vooral zijn team Paauwer Racing. "Zonder hen hadden we niet gewonnen", benadrukte hij.

Job wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Trendy Candy.

"Ik kijk heel erg uit naar volgend jaar. Het gaat heel moeilijk worden met dik twintig deelnemers, maar met dit team en deze kart moet het helemaal goed komen!"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS